Skocz do zawartości

[tuning] Montaz wysuwanych spryskiwaczy reflektorow

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebne rzeczy:

* zestaw spryskiwaczy (w moim przypadku Skoda Octavia II)

1_180.jpg

* spryskiwacze (siłowniki) 1 307 030 223 L oraz 1 307 030 224 R

* zaślepki 1 300 516 085 L oraz 1 300 516 086 R

* pompka 3B7 955 681

* trójnik

* wąż którym wszystko połączymy

* dodatkowy zbiorniczek na płyn (najlepiej cos około 6L)

* opaski zaciskowe

* narzędzia (torxy, śrubokręty, klucze, wiertarka, wiertła, pilnik najlepiej taki do drewna)

* czas potrzebny na zrobienie tego około 6 godzin

1. najpierw trzeba pozbyć sie grila

2_175.jpg

2. zdjąć zderzak – po zdjęciu zderzaka na pasie przednim pod lampami zobaczymy 2 wgłębienia

3_167.jpg

3. przyłożyć zderzak i zaznaczyć miejsca z wgłębieniami z pasa przedniego na zderzaku jakimś markerem lub czymś podobnym

4_161.jpg

4. zdemontować halogeny co by ich nie uszkodzić i żeby nam nie przeszkadzały

5. wymierzyć i wywiercić wstępne dziury w zderzaku tak by można było przyłożyć zaślepkę i ja odrysować by moc powiększyć dziurę do takich rozmiarów by mógł wysuwać się siłownik z dyszą

Dziurę można powiększać wiertarką, a wyrównać pilnikiem do drewna

6. włożyć spryskiwacz w zderzak i założyć zaślepkę (zaślepki montuje się na zatrzask do dyszy spryskiwacza).

Zaślepkę ustawić tak jak ma być już ostatecznie jeśli mamy kogoś do pomocy to niech ja dociśnie do zderzaka lub przyklejmy ja za pomocą taśmy klejącej do zderzaka.

Ze względu na kształt zaślepki i jej mocowania siłownik idzie pod skosem w stronę halogenu. Aby się to nam wszystko zmieściło po założeniu zderzaka na swoje miejsce siłownik trzeba troszkę naciągnąć (pchnąć) w stronę zderzaka.

Mocowania najlepiej wykonać z dość grubej blachy ja zrobiłem to tak:

5_138.jpg

(nie ma idealnego sposobu na „mocowania” spryskiwaczy – jedyna metoda to metoda prób )

Jedyne miejsce do przymocowania „mocowania” siłownika spryskiwacza jest część zderzaka przy halogenie – nie widać dziur, śrub, wkrętów itp.

7. teraz przepuszczamy wąż który połączy spryskiwacze z pompka (w zależności gdzie będzie znajdować się zbiorniczek na płyn)

6_95.jpg

8. podłączamy wąż do spryskiwaczy

9. zakładamy zderzak, halogeny (nie zapomnijmy ich podłączyć)

10. teraz zabawa w elektryka

podłączmy zasilanie pompki

potrzebne do tego będą:

przekaźnik uniwersalny (jeśli chcemy aby spryskiwacze lamp razem działały ze spryskami szyb)

lub

przekaźnik czasowy (jeśli chcemy aby spryski załączały się po pewnym czasie od włączenia sprysków szyb)

sterowanie przekaźnikiem bierzemy z pompki spryskiwacza szyb.

11. teraz trzeba wyregulować dysze spryskiwaczy tak by leciało na lampy a nie gdzie popadnie (polecam wlać na czas regulacji wodę zamiast płynu bo pompka od lamp robi mega wir w zbiorniczku)

12. zalewamy płyn spryskiwaczy do obu zbiorniczków i cieszymy się

Autor: docan

Źródło: http://klubseata.pl

https://forum.samnaprawiam.com/topic/500-tuning-montaz-wysuwanych-spryskiwaczy-reflektorow/

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Polityka prywatności Warunki użytkowania