Skocz do zawartości

Zamiana skrzyni biegów M32 na F40?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, właśnie w mojej Zafirze 1,9 CDTI 120 KM 2006r posypała mi się skrzynia biegów tak skutecznie, że muszę wymienić całą (pękło gniazdo łożyska w obudowie). Zastanawiam się, czy zamiast oryginalnej skrzyni o oznaczeniu M32 mogę włożyć F40. Skrzyń, zarówno tych "M" jak i "F" jest kilka wariantów, a większość współpracuje z silnikami 1,9 instalowanymi w Zafirach, Vectrach, Signum, Astrach - ale także we Fiatach (bo to fiatowski silnik) - problem w tym, że te silniki mają trzy wersje - 100, 120 i 150 KM. Skrzynia M32 współpracuje ze słabszymi silnikami a F40 z 150 KM (chociaż chyba także w Vectrze ze 120 KM). Problem jest prozaiczny - kasa. M32 kosztuje ok 2 tyś, podczas gdy F40 ok 1 tyś. Czy ktoś robił już podobną podmiankę, i czy można tak zrobić - chodzi o to, czy pasują mocowania, półosie itp, oraz o przełożenie główne - w M32 dla mojej Zafiry jest 3,65, zaś F40 albo 3,83 (to dla 150 KM) albo 3,545.

Poza tym spotkałem się z opinią w necie, że te F40 są bardziej wytrzymałe.

Będę wdzięczny za wszelką podpowiedź.

https://forum.samnaprawiam.com/topic/4019-zamiana-skrzyni-bieg%C3%B3w-m32-na-f40/

• 1 miesiąc temu...

Witam, mogę odkupić ze skrzyni M32 tą aluminiową obudowe na mechanizm różnicowy wszędzie szukam i ciężko jest dostać (tzw dyfer) proszę o kontakt na mail agniesia_c@buziaczek.pl lub na gg 6221660 z góry dziękuję

https://forum.samnaprawiam.com/topic/4019-zamiana-skrzyni-bieg%C3%B3w-m32-na-f40/#findComment-23752