Gość prezesik25 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Witam wszystkich. Poniżej przedstawiam fotoporadnik wymiany filtra gazu model VALTEK NO 01. Potrzebne narzędzia: - klucz płaski nr 8, 13, 14 - tak wygląda nasz elektrozawór z filtrem gazu: - zakręcamy zawór przy butli - odpinamy przewody elektryczne oraz przewody miedziane IN/OUT LPG od elektrozaworu. Z przewodu wyleci jeszcze trochę gazu. - i mamy nasz elektrozawór z filtrem na stole - aby odkręcić dolną śrubę ( klucz 13 ) musiałem włożyć w imadło ( rok czasu nie odkręcana ) - tak wygląda elektrozawór z filtrem po rozkręceniu -stary i nowy filtr gazu. Na starym filtrze zrobiłem 30 tys. km - na górną część elektrozaworu kładziemy gumowe oringi, kładziemy nowy filtr gazu i składamy razem dwie części obudowy - wkręcamy śrubę, która trzyma wszystkie elementy obudowy filtra gazu. Pamiętajmy, ze na tej śrubce jest jeszcze gumowy oring uszczelniający - skręconą całość montujemy do auta - przykręcamy przewody miedziane oraz podłączamy elektryczne wsuwki - odkręcamy zawór w butli - DLA PEWNOŚCI jedziemy do jakiegoś gaziarza w celu sprawdzenia szczelności obudowy filtra. Zapomniałem dodać - we filtrze powinien być taki mały magnesik, który łapie wszystkie opiłki metalu. Trzeba go wcisnąć obok filterka. Powodzenia!   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/2984-wymiana-filtra-gazu-model-valtek-no-01/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi