Gość janek.mackiewicz Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Witam. Problem polega na tym ze auto nie odzywa się w ogóle na benzynie. Na gazie pracuje dobrze pali sie check czasem na chwile zgasnie ale dzieje sie to rzadko. -przekaznik pompy paliwa ten obok sterownika jest sprawny. pompa odzywa sie tylko przez jakies 3sec po wlaczeniu zaplonu w czasie krecenia juz nie chodzi. -po odkreceniu wtrysku nie widac zeby wstrzykiwal paliwo. -po podlaczeniu pompy na krótko pompuje paliwo az wraca powrotem we wtrysku ale mimo to wtrysk nie dziala -przewód od wtrysku jest przeciety i podlaczony pod przekaznik od gazu ale nawet jego polaczenie nic nie daje. -podlaczenie zarowno pompy jak i wtrysku na krótko dziala. wtrysk wstrzykuje paliwo i samochod odpala. -w samochodzie jest alarm ale nie ma zadnego odciecia zaplonu z tego co sprawdzilem. -jest zalozona instalacja gazowa brc -po podlozeniu drugiego sterownika i dwóch innych aparatów zaplonowych nic sie nie poprawia samochód głuchy. jaka moze byc jescze przyczyna? co mozna sprawdzic? bardzo proszę o pomoc. dodaje ze niedawno kupilem samochód i ta usterka juz byla.   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/2834-astra-92-c16nz-nie-odpala-na-benzynie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dawid Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 odpowiedź jest na twojej desce... Skoro zapala się CHECK to zczytaj błędy i będzie wiadomo o co chodzi. Użyj szukajki to znajdziesz jak to zrobić. Zczytaj i napisz jakie błędy wywala.   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/2834-astra-92-c16nz-nie-odpala-na-benzynie/#findComment-15879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość janek.mackiewicz Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 witam dziekuje za zainteresowanie moim tematem. Przepraszam bo jeszcze zapomniałem dopisać otóż wywala błąd 42 czyli coś z zapłonem. Ale problem jest rozwiązany. Wina tkwiła w przekaźniku który odcina wtrysk. Otóż jest on zasilany cewką otwierającą zawór gazu. kiedy przekaźnik nie jest zasilony wtrysk ma przejście na przeciętym przewodzie a kiedy przekaźnik dostanie zasilanie, wtrysk jest odcięty. Ktoś namieszał i podłączył pod zasilanie cewki przekaźnika 1 przewód od cewki zaworu gazu natomiast drugi od wtrysku bądź od sterownika sam dokładnie nie wiem(ten przecięty). zastanawia mnie tylko jedno dlaczego robiąc próbę kiedy łączyłem ten przewód od wtrysku odpinajac go zupelnie od przekaznika samochod nie odpalil. czyzby sterownik nalapal takich bledow ze nie wiedzial o co chodzi. teraz astra odpala ale ma dziwne napady otoz zaswieca sie co i raz check i nie chce jechac na benzynie ale po chwili jest ok. natomiast na gazie zauwazylem ze potrafi tak jakby odciac gaz mimo to ze jest w pozycji przelacznika tylko gaz i gasnie. odczytane przeze mnie bledy to 35 i 42. jeszcze dokladnie sie przyjrze zachowaniom astry i bede pisal swoje spostrzezenia ale mozna powiedziec ze postep jest. pozdrawiam [ Dodano: 2011-12-01, 17:55 ] Ten samochód mnie wykończy. Pracuje na benzynie 2minuty po chwili check sie zapala ona gaśnie niby złapie i taka oto czkawka. Nieraz nawet można pojechać trochę ale to rzadkość. Słychać tylko jak przekaźnik od pompy sie rozłącza. Kombinowałem z modułem zapłonowym luzowałem, dokręcałem mocniej nic nie pomaga. Próbowałem też przestawiać zapłon do tyłu do przodu bez efektu. Na gazie chodzi prawie dobrze tzn. Nieraz ma takie odchylenia jakby odcięła gaz bo gaśnie zielona kontrolka od centralki sterowania benzyna/gaz a zapala się czerwona lampka ale delikatne przydławienie i jedzie się dalej. taki prosty a jednak taki trudny samochód. Diagnoza po restarcie sterownika(odłaczenie klemy - na przynajmniej 0.5h) to błąd 42 tylko i wyłącznie. To chyba tylko aparat zapłonowy pozostaje mi do wymiany prawda? [ Dodano: 2011-12-06, 19:22 ] witam. chciałem powiedzieć że wszystkie problemy zniknęły jak założyłem drugi aparat zapłonowy. prawdopodobnie był uszkodzony moduł zapłonowy i tak sobie trochę działal a troche nie. Ale już teraz to nie chce mi się dociekać dokładnej przyczyny. Teraz jest dobrze samochód bez problemów jeździ na benzynie check zgasl i jest ok.   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/2834-astra-92-c16nz-nie-odpala-na-benzynie/#findComment-15919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi