Gość automux Opublikowano 9 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 Przedstawię jak sprawdzić regulator napięcia. W samochodzie żony padło ładowanie po wymontowaniu regulatora zauważyłem że szczotki się kończą więc postanowiłem sprawdzić czy sam regulator jest sprawny. Przystąpiłem więc do zrobienia przyrządu bez nakładu finansowego. Potrzebne materiały: 1. Kawałek prostownika znalazłem taki kiedyś kupiony za 30zł. 2. Lampka kontrolna 3. 4 krokodylki i banany do przewodów oraz gniazda do bananów 4. Kawałki przewodu elektrycznego 5. Miernik (multimetr) 6. Akumulator Wykonanie Wywierciłem 4 dziury na gniazda bananów w prostowniku i je wstawiłem podłączając 2 z nich do (+ i -) w prostowniku a dwa następne do lampki kontrolnej którą wstawiłem też do prostownika. Zrobiłem 4 przewody zakończone z jednej strony krokodylkami a z drugiej bananami. Podłączenie Z prostownika przewody zakładamy na akumulator jak do ładowania. Plus z gniazda wstawionego podłączamy do D+ regulatora, minus do masy regulatora. Lampkę kontrolną podłączamy do szczotek robi ona za wirnik (czyli widzimy na niej kiedy regulator puszcza prąd na wirnik (lampka sie zaświeca) i kiedy rozłącza oraz przy jakim napięciu (lampka gaśnie) Zasada działania Po podłaczeniu miernika do klem obserwujemy napięcie na akumulatorze, Napiecie akumulatora jest np. 12,5V nasza lampka świeci ponieważ takie napięcie idzie na D+ regulatora i jak jest sprawny to puszcza on to napięcie na wirnik poprzez szczotki (naszą lampkę). Włączamy prostownik do prądu i zaczyna się ładowanie akumulatora napięcie wzrasta wieć obserwujemy przy jakiej wartości nasza lampka gaśnie ok 14,4V czyli regulator przerywa prąd na wirnik (naszą lampkę) czyli nie ładuje. U mnie jest to napięcie 14,6V bez obciążenia czyli uważam że jest sprawny, wymieniam tylko szczotki i zakładam, zima już może się zaczynać. Prezentowany regulator jest do samochodu cinquecento, seicento, ale większośc w ten sposób można sprawdzić aby miał D+ i szczotki oraz masę. Film jest mojego autorstwa. Automux   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/2746-jak-sprawdzi%C4%87-regulator-napi%C4%99cia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi