Gość prezesik25 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Witajcie! Niedawno nabyłem sprawny szyber, gdyż mój już wysiadł. Wraz z wymianą szybra zrobiłem kilka fotek. Potrzebne narzędzia: - śrubokręt krzyżakowy - klucz nasadowy nr 10 Zaczynamy od zdjęcia uszczelki wokół szybra i wyjęcia klapki/osłonki silniczka szyberdachu - odkręcamy daszki p.słoneczne, lecz nie całkiem - wewnętrzne śrunki odkręcamy, ale pozostawiamy te od zewnątrz, aby podsufitówka miała na czym się trzymać - wyjmujemy lampkę wnętrza oraz sterowanie szyberdachem. Od prawej strony podważamy płaskim śrubokrętem, a następnie delikatnie odciągamy lampkę w dół. - odpinamy wtyczki od lampki i sterowania oraz wtyczkę sterowania silniczkiem szybra - przednie rączki odkręcamy całkowicie - odkręcamy wkręty od tylnego boczku (3 sztuki) - boczek podważamy w górę, a następnie w stronę wnętrza auta - lekkim szarpnięciem odciągamy górny środkowy słupek jak widać trzyma się on na zatrzaskach. Oczom okażą się dwa wkręty trzymające przednią i tylną osłonę słupków - odkręcamy je - potem odciągamy w swoją stronę przednie osłony słupków - trzymają się na zatrzaskach potem tylne osłony słupków - tylne klamki odkręcamy tylko po jednym wkręcie, drugi zostawiamy, aby miała się na czym trzymać podsufitówka - czas przejść na tył auta i odkręcić parapety, które trzymają się na dwóch blaszanych nakrętkach - pod parapetami ukażą się widoczne trzy nakrętki trzymające tylną osłonę słupka - odkręcamy je - następnie lekko trzeba wyszarpnąć boczek, aby wyskoczył z zatrzasków - mnie się nie udało - jeden zatrzask się urwał i pozostał w karoserii - po zdjęciu prawej i lewej strony osłony słupka lekko szarpiemy w dół za środkową maskownicę, która też trzyma się na zatrzaskach - oczywiście rączki i przednie daszki trzymają podsufitówkę - teraz możemy odkręcić tylne rączki, aby opuścić delikatnie podsufitówkę w dół. Robimy to bardzo ostrożnie, gdyż łatwo można ją załamać w przednie partii przy szyberdachu. Obecnie podsufitówka trzyma się tylko na daszkach p.słonecznych. Odkręcamy przednie daszki i delikatnie przez klapę wyjmujemy podsufitówkę. Mi sie udało zrobić to wszystko samemu, ale radzę mieć drugą osobę do pomocy przy wyjmowaniu z auta podsufitówki i szyberdachu. Gdy już wyjmiemy podsufitówkę będziemy mieć dostęp do szyberdachu i śrub, które go trzymają. Szyber ma podłączone cztery wężyki - kanały wodne do odprowadzania wody - odłączamy je - i odkręcamy kilka śrub trzymający szyber. Oczywiście odkręcamy wszystkie śrubki, zostawiając tylko jedną lekko poluzowaną z przodu przy lampce. Szyber z tyłu będzie się trzymał na rynienkach, więc nie ma obawy, że spadnie nam na głowę Po przełożeniu szybra wkładamy podsufitówkę. ja dla zabezpieczenia przed złamaniem się jej owiązałem ją dookoła kablem, natomiast tył podsufitówki oparł się na tylnej kanapie - podsufitówkę zamocowałem z przodu na mocowaniach daszka, i zacząłem składać. Oczywiście wszystkie plastiki pomyłem w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do prania dywanów. Składanie oczywiście w odwrotnej kolejności. Powodzenia!   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/2225-nadwozie-wymiana-szyberdachu-golf-3/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi