Skocz do zawartości

nycer

Members
  • Postów

    117
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Treść opublikowana przez nycer

  1. Czy orientujecie się czy w Olsztynie (warmińsko-mazurskie) jest jakiś warsztat specjalizujący się w samochodach Honda? Wpisując w googla wyskakuje jedynie ASO Generalnie na chwilę obecną nie jest mi potrzebny, ale chciałbym wiedzieć na przyszłość, żeby w razie konieczności nie szukać tylko wiedzieć gdzie jechać. Oczywiście mam swojego zaufanego mechanika do którego jeżdżę ze wszystkimi autami już od 12 lat, ale chciałbym mieć jakiegoś fachowca od Hondy w zanadrzu. ASO w Olsztynie jest, ale wolałbym jakiś niezależny warsztat. Pozdrawiam
  2. Tak zamontowałem w swoim życiu wiele systemów car audio, zarówno w wszystkich swoich samochodach jak również w kilku samochodach kolegów. Bo generalnie samo podłączanie subwoofera, czy wymiana głośników,, radia itd. jest banalnie proste. Podlaczanie również nie jest żadnym problemem. W sensie przeciągnięcie przewodów spod maski do bagażnika, podpięcie kilku kabli itd. wiec nie rozumiem skąd to zdziwienie. Po raz pierwszy zdazyla mi się taka sytuacja jak teraz, że coś nie bangla tak jak powinno [ Dodano: 2018-01-06, 18:42 ] I tak właśnie jest to podłączone. Gdyby podłączone było remote pod stały prąd to wzmacniacz w ogóle by się nie wyłączał, a się wyłącza, po kilku sekundach po czym następuje łupnięcie.
  3. Wczoraj tylko po podłączeniu wzmacniacza problem występował przy wyłączaniu wzmacniacza, czyli w momencie gdy hasła dioda na wzmacniaczu 'power'. Dzis gdy wsiadłem do samochodu i włączyłem zapłon również usłyszałem łupniecie. Możesz mi pokazać jaki przekaźnik mam zastosować? Najlepiej jakiś link do allegro czy cos takiego. I wyjaśnić łopatologicznie co i do czego mam połączyć? Elektryka jest dla mnie czarną magią Z góry dzięki za odpowiedź
  4. Dzięki za odpowiedź. A gdzie, jak i do czego go podlaczyc?
  5. Kilka lub kilkanaście sekund po wyłączeniu radia z subwoofera wydobywa się jedno mocne uderzenie w momencie gdy wyłącza się wzmacniacz. Remote podpięte jest prawidłowo, zgodnie z rozpiską na radiu (niebieski kabelek) Jak poradzić sobie z tym problemem? Zamontowałem już w swoim życiu wiele instalacji car audio, ale po raz pierwszy spotkałem się z tym łupnięciem przy wyłączaniu wzmacniacza i dosyć mocno mnie to niepokoi...
  6. Witam kolegów Nadszedł czas na zmianę kabli do wzmacniacza. Mam małą zagwozdkę, a mianowicie, wiadomo, że kable z miedzi są lepsze, ale nie wiem czy lepiej kupić tańsze kable ale miedziane OFC czy lepiej zakupić markowe np. Powerbass ale aluminiowe powlekane miedzią? Obecnie używam juz od około 10 lat kabli CCA i nie wiem czy po zamontowaniu miedzianych będzie zauważalna jakaś różnica. Co do średnicy to myślę, że nie ma co szaleć. Na wszystkich forach piszą, żę do wzmacniacza takiego jakim ja dysponuję czyli 250w RMS potrzeba przynajmniej 10m2 natomiast w instrukcji obsługi i montażu mojego wzmacniacza jest napisane, że 4mm2 (czyli 2,3mm średnicy) wystarczy. Dlatego myślę, że takie 8mm2 czyli ok 3,5mm średnicy będzie ok. Co o tym myślicie koledzy? Będę wdzięczy za pomoc Pozdrawiam
  7. Nie pogorszyło się po wymianie regulatora. Przedtem było tak, że jak Asterix miał dobry dzień to na wysokich obrotach jechał całkiem spoko (ale to też nie zawsze), ale z kolei na niskich obrotach nie chcial jechać za bardzo, dopiero budził się troszkę od 3000rpm. Sprawdzę co pokazuje sonda
  8. Sonda lambda wymieniona na nową oryginalną bosch, ale niewykluczone, że może dawać nieprawidłowe wartości. Posiadam kabel diagnostyczny do laptopa, więc sprawdzę. Jakie wartości sondy lambda są prawidłowe? Zaczęło mnie zastanawiać czy winowajcą nie może być czujnik położenia wałka rozrządu, ponieważ on również ma wpływ na dobór mieszanki paliwowo-powietrznej.
  9. Witam kolegów Od jakiegoś czasu borykałem się z zbyt bogatą mieszanką w moim asterixie. Auto bylo mułowate, strasznie dużo paliło a za samochodem było czuć zapach nieprzepalonego paliwa. Wymieniłem regulator ciśnienia paliwa i od tej pory asterix jeździ jak diesel. Od 2000 rpm do 4000 rpm jedzie elegancko, jest dynamiczne aż miło jechać, natomiast tak od 4500 rpm nie idzie wcale, brakuje mu kompletnie mocy i do tego niemiłosiernie hałasuje silnik - huczy i buczy i w ogóle nie jedzie. Jaki może być tego powód? Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
  10. Witam Chciałbym troszkę lakier odświeżyć. Mam już upatrzoną chemię Meguiars Ultimate Compound. Ale do rzeczy. Nie wiem jaki sprzęt zastosować czy: -polerkę rotacyjną, którą musiałbym nabyć na oko 130zł (taka jednorazówka z Chin) -szlifierkę kątową z regulacją obrotów od 3000rpm, tarcza 125mm, 1200W (takową posiadam) -szlifierkę orbitalną 200W, tarcza chyba 115mm (takową też posiadam) Czytam na forach i generalnie każdy pisze co innego. Jedni mówią tylko rotacyjna a inni tylko orbitalna a jeszcze inni "fachowcy", że nawet zwykła "kątówka" 12000rpm sie nada Komu wierzyć? oczywiście wiadomo, że zwykła kątówka odpada
  11. Nie no bez przesady Fiatów i francuzów ja nie toleruje to wyroby samochodopodobne
  12. Witam kolegów Natknąłem się na "internetach" na artykuł dotyczący specyfiku XADO ŻEL REWITALIZANT WSPOMAGANIE KIEROWNICY Znalazłem ten żel na aledrogo za ok 25zł + przesyłka. Na jakim forum pewien użytkownik podzielił się ze wszystkimi swoimi spostrzeżeniami dotyczącymi tegoż żelu. Generalnie bardzo zachwalał, że jest cudowny, że kierownica zaczeła bardzo lekko pracować, że cały układ pracuje ciszej itp. Zainteresowało mnie to nie dlatego, że coś z moim wspomaganiem jest nie tak jak być powinno (bo działa bardzo dobrze) ale o to, że chciałbym żeby wspomaganie w moim asterixie było mocniejsze bo zawsze marzyłem o mocnym wspomaganiu kierownicy. Niemniej jednak ta opinia tegoż człowieka jakoś do mnie nie przemówiła. Dlatego pytam was drodzy koledzy, czy mieliście do czynienia z XADO? W internecie nie znalazłem zbyt wielu opinii na jego temat. Pozdrawiam
  13. Kupiłem alternator o nr 0 124 425 009 YU. Dziś został zamontowany i pasuje. Może komuś się przyda ta informacja. Pozdrawiam
  14. Wielkie dzięki Panowie. Mam jeszcze jedno pytanie: znalazłem alternatory 120 amperowe w 3 wersjach YU XY YT , czy orientujecie się, który pasuje do silnika x16xel ?
  15. Witam kolegów. Muszę wymienić w Asterixie alternator. Sprawdziłem i siedzi Bosch 100A, ale wiem, że był kiedyś wymieniany na jakis ze szrotu bo jest opisany flamastrem "Zafira". Jednak gdzieś na internecie wyczytalem, że do wersji z klimatyzacją powinien być 120A, a mój Asterix jest w wersji elegance i ma klimatyzację. I tu pojawia się pytanie czy powinien być 120A czy 100A? Będę wdzięczny za pomoc Pozdrawiam
  16. Witam ponownie kolegów Znów mojemu asterixowi brakuje mocy. Gdy jeszcze nie było upałów asterix w całkiem spoko jeździł, generalnie wiem, że nie jest demonem szybkości, nigdy nie był i nigdy nie będzie. Jednak gdy powróciły bardzo wysokie temperatury za oknem asterixowi kompletnie odebrało moc. Ciężko z miejsca ruszyć, już nie wspominając o klimatyzacji (wtedy to jużw ogóle jest dramat). Ze ze 2 miesiące temu wymieniłem komplet filtrów i olej, chwilę wcześniej wyciąłem katalizator, który zastąpiłem tłumikiem przelotowym. Drodzy koledzy zacząłem znów przeszukiwać internety w poszukiwaniach jakiś informacji. Któryś temat na jakimś forum podsunął mi pomysł szukania winy w czujniku temperatury powietrza dolotowego. Czy może on być winowajcą? Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
  17. Ok, dzięki wielkie kolego. Jak już coś zdziałam, to się odezwę. Pozdrawiam
  18. Pomysł dobry, ale wolałbym nie ciąć fabrycznej instalacji, żeby dolutować stabilizator, ale nie mówię, że tak nie zrobię. Przemyślę to jeszcze A jeszcze mam takie pytanie: czy owy stabilizator musi być przykręcony do blachy? czy nie jest to konieczne?
  19. Dzięki za szybką odpowiedź. Znalazłem taki stabilizator http://inter-chip.pl/7812-st-2536.html w sklepie niemalże pod moim blokiem, kosztuje 0,80zł czyli bajka, ale nasuwa mi się jedno małe pytanko. Dlaczego są tam aż 3 styki? jak to podłączyć? ok, sprawdziłem u wujka google sposób podłączenia, no i troszkę mój pomysł ucierpiał trudno to będzie sensownie połączyć, ale jeszcze to przemyślę i być może coś nawet wymyślę Nie mniej jednak dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam
  20. Witam kolegów! Wczoraj będąc na zakupach w markecie natknąłem się na domowe żarówki ledowe 12v G4. Od razu wpadł mi pomysł do głowy, żeby takowe żaróweczki zamontować w samochodzie na światła pozycyjne. Sprawdziłem wymiary no i by pasowały bez problemu, należało by tylko dokonać drobnych modyfikacji, ale mam już na to pomysł. Myślicie, że jest to możliwe i będzie działać jak należy? Zapewne zaraz nasunie się wam pytanie dlaczego po prostu nie kupię zwykłych ledów w5w samochodowych. Otóż przerobiłem już kilka rodzajów ledów samochodowych, ale żaden rodzaj mi się nie podobał. Głownie chodzi o barwę - praktycznie zawsze jest błękitna lub jakaś inna bardzo kiepska, pomimo, że zamawiałem ciepłe białe ledy. Będę wdzięczny za odpowiedzi Pozdrawiam Daniel 'nycer'
  21. A może sprzęgło się ślizga i śmierdzi?
  22. Tak jak obiecałem zdaje relacje. Po wlanie milteca i przejechaniu kilkunastu kilometrów pomyślałem "kuffa chyba nie działa ale ...uj tam to tylko 40 zł". Jednak po przejechaniu 600 km poczułem znaczną poprawę pracy silnika. Znacznie ładniej pracuje i znacznie łatwiej wkręca się na obroty. A poza tym faktycznie zimny silnik pracuje ciszej, więc stwierdzam że miltec na prawdę działa. Na pewno będę go aplikował zgodnie z ulotką co 20k km. A pozostałe 50ml, które mi zostały dodam do układu wspomagania kierownicy. Także na prawdę polecam
  23. Może rzeczywiście na ciepły będzie lepiej, choć nie wiem dlaczego. W każdym razie dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
  24. Naczytałem się na internetach o cudownych właściwościach tegoż preparatu i chcę to przetestować na "własnej" skórze Zdam relacje jak już go zaaplikuję, ale najpierw wymiana oliwy i filterków.
  25. Na ulotce jest napisane, że można nalać zarówno przez jak i po wymianie oleju. Tylko mi chodzi o to czy na zimny silnik czy na ciepły dolewać?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z forum akceptujesz Warunki użytkowania forum Warunki użytkowania.