|
|
| Autor |
Wiadomość |
holcu
Administrator

Marka: Kia
Model: Sorento
Oznaczenie silnika (symbol): 2.5 CRDi
Paliwo: DIESEL
Zaproszone osoby: 325
Pomógł: 5 razy Wiek: 27 Dołączył: 18 Sty 2010 Posty: 532 Skąd: Sarajevo
|
Wysłany: 2012-01-24, 23:18 Zanik napięcia w gniazdku elektrycznym przy obciążeniu
|
|
|
Witam
Piszę do Was z prośbą o podzielenie się przez Was Waszą opinią na temat elektryczny. Otóż sprawa wygląda następująco:
Instalacja elektryczna w mieszkaniu (nowa 2011 rok) - każdy obwód światła ma osobny bezpiecznik w skrzynce elektrycznej. Dodatkowo instalacja jest wyposażona w wyłącznik różnicowo - prądowy.
Wszystkie gniazda i pkt świetlne podlaczyłem i wszystko działa jak należy i dzisiaj chciałem ostatni punkt świetlny podłaczyć.
Z puszki wystają 2 przewody 3 zyłowe (1 przewód - zasilanie, 2 przewód - doprowadzenie do pkt świetlnego) teorytycznie bardzo proste podłączenie wszystko podłączyłem (przed podlacząniem próbówką sprawdziłem czy jest faza na żyle brązowej - oczywiście była) po podłączeniu gniazda właczam bezpiecznik i co i żarówka nie świeci (czysta żarówka podłaczona)
Hmm sprawdzam próbnikiem patrze nie ma napięcia na żarówce (hmm bardzo mnie to ździwiło) rozkręciłem jeszcze raz i co i w puszcze po rozłączeniu przewodu fazowego z włącznika faza na nim się pojawia. hmm myślę przewód trafiony od puszki do pkt świetlnego więc by to sprawdzić podłączam zarówkę bezpośrednio do przewodu zasilającego w puszce i co i nie świeci
Dziwne to jest gdyż łapskiem jak dotniesz przewód to kopnie. Obstawiam, że przewód od tablicy do puszki jest gdzieś może ułamany albo nie styka w skrzynce.
Różnicówka (po złaczeniu masy (niebieski) i zielono zółty przewód wywala) więc zabezpieczenie dobrze pracuje poza tym tak jak pisze cala instalacja jest już podłącozna we włączniki i żarówki i chodzi wszędzie a tu jednak pstryk. Proszę o Wasze komentarze |
|
 |
|
Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
|
Wysłany: 2010-06-29, 22:35
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
automux
Moderator Yerba Mate

Marka: Fiat
Model: seicento
Oznaczenie silnika (symbol): 900
Paliwo: LPG+PB
Pomógł: 87 razy Wiek: 42 Dołączył: 22 Cze 2011 Posty: 1168 Skąd: Zamość
|
Wysłany: 2012-01-24, 23:24
|
|
|
| Weź tą fazę co masz z lampy a zero np. z gniazdka czy zaświeci jeżeli tak to uwalone jest (zero ), jeżeli nie zaświeci to odwrotnie fazę z innego gniazdka a zero z lampy. |
_________________ Pomogłem? Kliknij "POMÓGŁ"
Jeżeli piszę bez polskich znaków wybaczcie piszę z komórki.
Robert |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
holcu
Administrator

Marka: Kia
Model: Sorento
Oznaczenie silnika (symbol): 2.5 CRDi
Paliwo: DIESEL
Zaproszone osoby: 325
Pomógł: 5 razy Wiek: 27 Dołączył: 18 Sty 2010 Posty: 532 Skąd: Sarajevo
|
Wysłany: 2012-01-25, 07:57
|
|
|
No tak będę musiał zrobić i zobaczyć, ale jeszcze na spokojnie raz zerknę i w razie konieczności będę musiał chyba przewód nowy prowadzić fuck ryć ścianę i szpachlować, ale zrobie to już z najbliższego gniazdka.
Zerknę później jeszcze do skrzynki pod ten bezpiecznik (czy się przypadkiem nie wypieło) i tylko tak nie styka. |
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
automux
Moderator Yerba Mate

Marka: Fiat
Model: seicento
Oznaczenie silnika (symbol): 900
Paliwo: LPG+PB
Pomógł: 87 razy Wiek: 42 Dołączył: 22 Cze 2011 Posty: 1168 Skąd: Zamość
|
Wysłany: 2012-01-25, 08:21
|
|
|
| No czasami tak się zrobi, ja w całym domu też robiłem 2 lata temu sam instalację, nie przemyślałem i później do pieca z pokojowych czujników temperatury musiałem wentylacją puszczać aby nic nie psuć. |
_________________ Pomogłem? Kliknij "POMÓGŁ"
Jeżeli piszę bez polskich znaków wybaczcie piszę z komórki.
Robert |
|
|
|
 |
|
|