Wymiana zbiornika paliwa i oczyszczenie pompy paliwa Fiat Seicento 0,9
Najpierw spuszczamy paliwo ze zbiornika ja nie miałem problemu bo był w takim stanie że paliwo trzymała tylko farba przez którą przesączało się paliwo i czuć było go w aucie, więc śrubokręt poszedł w ruch i dziura gotowa.
Po spuszczeniu paliwa podnosimy tylną kanapę i ukazuje nam się dekiel który musimy odkręcić.
Po odkręceniu dekla mamy przewody paliwowe i wtyczkę z przewodmi do pompy paliwa i pływaka które musimy rozłączyć.
Później od spodu zbiornika musimy odłączyć rurę wlewu paliwa i filtr paliwa.
Następnie demontujemy rurę wydechową z końcowym tłumikiem i odkręcamy zbiornik od podłogi i wymontowujemy go.
Po wymontowaniu zbiornika wykręcamy pływak z pompą paliwa ze starego zbiornika
Ściągamy dolną osłonę pompy paliwa i w moim przypadku było tam kupę rdzy i błota więc czyścimy.
Po oczyszczeniu składamy wszystko jak było i wkładamy do nowego zbiornika.
Zbiornik podwieszamy, montujemy wszystko w odwrotnej kolejności jak podczas demontażu nalewamy paliwo ja dodałem jeszcze dodatek do paliwa aby przeczyścić układ i cieszymy się z jazdy bez przerywania. W moim przypadku zawsze podczas skręcnia w lewo auto gasło z braku paliwa.
Wszystkie zdjęcia i tekst sa mojego autorstwa.
Automux
_________________ Pomogłem? Kliknij "POMÓGŁ"
Robert