Napraw Sam Swoje Auto Home | Redakcja | Kontakt | RSS | Statystyki | Grupy |
Zaloguj się:

Automatyczne logowanie:

Wyróżnij się, zobacz co Ci daje rejestracja na naszym forum 

Zarejestruj się na forumi szczegółowo opisz problem z Twoim samochodem. Nasi Eksperci udzielą Ci bezpłatnych porad jak skutecznie dokonać naprawy.

Zalety Rejestracji ?

1. Rejestrując się na forum masz gwarancję , że opisany przez Ciebie problem nie pozostanie bez odpowiedzi.

2. Rejestracja i korzystanie z pełnych zasobów serwisu jest darmowa a Użytkownik nie ponosi żadnych opłat

3. Opisując, swój problem z samochodem możesz zaoszczędzić ciężko zarobione pieniądze na podobną diagnozę w serwisach motoryzacyjnych

4. Masz szansę porównać zdiagnozowaną przez nas usterkę z diagnozą pochodzšcš z warsztatu motoryzacyjnego

5. Dajemy Ci do dyspozycji wiedzę naszych Ekspertów motoryzacyjnych całkowicie bezpłatnie

6. Po rejestracji na forum masz dostęp do forum bez reklam

Nie zwlekaj zarejestruj się i korzystaj z naszych zasobów - Kliknij Tutaj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: ArKos
2010-09-19, 23:22
Autor Wiadomość
Bartas Sam Naprawiam Audi
Junior Admin
Junior Admin

Marka: Opel
Model: Kadett Sunshine Club
Oznaczenie silnika (symbol): c20ne
Paliwo: PB
Wysłany: 2010-05-07, 11:23   [wentylacja] Czyszczenie nagrzewnicy bez wyjmowania Omega

Witam, postanowiłem opisać swoją naprawę którą przeprowadziłem w swojej Omedze MV6 z 96r.

Opis problemu:

Po wymianie płynu i odpowietrzeniu układu auto przestało grzać, jedynie przy przełączeniu z zimnego na ciepłe na chwilkę powiało lekkim ciepłem za parę sekund znowu zimnem.

Naprawa:

Zakupiłem na stacji płyn do czyszczenia i płukania układu chłodzącego za ok. 12zł, następnie w domu po rozgrzaniu silnika spuściłem cały płyn łącznie z tym w nagrzewnicy poprzez rozłączenie przewodów od nagrzewnicy, które znajdują się pod zbiorniczkiem wyrównawczym (dwa grube przewody podłączone do takiego jakby zaworu). Przeczyściłem je powietrzem pod ciśnieniem, wypłukałem, zalałem zakupiony płyn czyszczący, dopełniłem wodą, samochód odpaliłem bez zakręcania korka i poczekałem aż osiągnie 95 stopni z ogrzewaniem na maxa. Następnie spuściłem cały płyn, odpaliłem silnik, włożyłem wąż z wodą, przepłukałem na odpalonym silniku, jeszcze raz rozebrałem przewody od nagrzewnicy, przedmuchałem powietrzem oraz następnie cały układ. Poskręcałem wszystko, zalałem płynem, odpowietrzyłem (czyli zalałem do pełna właściwym płynem chłodzącym bez zakręcania korka od zbiorniczka wyrównawczego, ogrzewanie na maxa temperatura i zakręcenie korka w momencie aż załączy sie wiatrak).

Po Tych wszystkich czynnościach już w trakcie końcowego odpowietrzania powietrze stawało sie coraz cieplejsze aż do momentu kiedy nie można było z gorąca ręki utrzymać przy nawiewie.

Autor: MICHAL1205

Źródło: http://forum.omegaklub.eu

przypis własny
jeśli nagrzewnica jest mocno zakamieniona lub już lekko skorodowana, to operacja opisana powyżej może spowodować jej rozszczelnienie i konieczność wymiany.
Proszę więc liczyć się z taką ewentualnością.
ArKos

Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
Dopisz komentarz do postu Wysłany: 2010-06-29, 22:35   

Opel Corsa
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi