| Wyróżnij się, zobacz co Ci daje rejestracja na naszym forum |
Zarejestruj się na forumi szczegółowo opisz problem z Twoim samochodem. Nasi Eksperci udzielą Ci bezpłatnych porad jak skutecznie dokonać naprawy.
Zalety Rejestracji ?
1. Rejestrując się na forum masz gwarancję , że opisany przez Ciebie problem nie pozostanie bez odpowiedzi.
2. Rejestracja i korzystanie z pełnych zasobów serwisu jest darmowa a Użytkownik nie ponosi żadnych opłat
3. Opisując, swój problem z samochodem możesz zaoszczędzić ciężko zarobione pieniądze na podobną diagnozę w serwisach motoryzacyjnych
4. Masz szansę porównać zdiagnozowaną przez nas usterkę z diagnozą pochodzšcš z warsztatu motoryzacyjnego
5. Dajemy Ci do dyspozycji wiedzę naszych Ekspertów motoryzacyjnych całkowicie bezpłatnie
6. Po rejestracji na forum masz dostęp do forum bez reklam
Nie zwlekaj zarejestruj się i korzystaj z naszych zasobów - Kliknij Tutaj
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
pio102201
Początkujący

Marka: Seat
Model: ibiza
Oznaczenie silnika (symbol): 1,3
Paliwo: LPG+PB
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 2010-03-28, 13:57 Warsztat do użytku domowego
|
|
|
| Długo myślałem na tym do jakiego działo to wrzucić myślę że ten będzie odpowiedni ( jeżeli się mylę poprawcie mnie ). Nie długo będę konstruował swój własny warsztat typowe mechaniczny do użytków domowy. Z racji tego że posiadam dwa samochody, 3 ciągnik i inne maszyny rolnicze jest minie zbędny. Dla tego proszę was o poradę jak go urządzić aby był w miarę praktyczny itp. Na pewno będzie murowany pustak biały ( suporeks), strop raczej nie będzie, będzie posiadał kanał wielu mi odradza ale jakieś rok temu zalewałem posadzkę w garażu i myślałem jak wszyscy że kanał jest zbyteczny lecz w ciągu tego czasu przekonałem się ( wymiana sprzęgła w aucie, uszczelnienie misy olejowej w ciągniku, wymiany oleju) i stwierdziłem że kanał musi być. Jakiś stół wieszaki na narzędzia miejscy na wiertarkę stołową, spawarkę itp . Teraz prośba dla was aby podzielić się swoimi doświadczeniami z własnych warsztatów czego unikać a czym się kierować mile widziane zdjęcia . Z góry dziękuje i pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
|
Wysłany: 2010-06-29, 22:35
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
ArKos
Administrator Szef wszystkich szefów

Marka: Ałudi :)
Model: A6 C5
Oznaczenie silnika (symbol): AEB
Zaproszone osoby: 41
Pomógł: 279 razy Wiek: 40 Dołączył: 01 Lut 2010 Posty: 4712 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2010-03-28, 14:36
|
|
|
ja mam zwykłego blaszaka bez kanału - zamiast niego męczę się z wykonanymi najazdami
kanał rzecz praktyczna i potrzebna, uważam że dobrze, że sie uparłeś i go chcesz
wyposażenie:
stół warsztatowy najlepiej na tylnej ścianie, regały na graty i części też
dlatego na tylnej, bo w wypadku robót z boku auta (hamulce, zawieszenie itp) nic nie przeszkadza
no chyba że garaż będzie miał 5m szerokości, to gdziekolwiek możesz walnąć stół i regały - w blaszaku niestety przeszkadzają z boku, standardowe wymiary blaszaka to 3x6m więc dupy nie urywa ten gabaryt
dobrze by było, gdybyś miał w każdej ścianie jakieś okno - przeszklenie znacznie poprawia warunki pracy, bo naturalne światło nie daje takiego cienia jak sztuczne
oświetlenie najlepiej typu jarzeniowego, warto do kanału po obu stronach zamontować po jakiejś jarzeniówce - przy robotach od dołu jest bajka
jeżeli jakieś prace lakiernicze będziesz planował, to mądre jest postawienie kompresora w rogu i wykonanie natynkowej instalacji powietrznej
wystarczą plastikowe rurki 1/2 cala takie jak do wody, ze 2 zawory kulowe na każdą strone - proponuję tą instalację dać i na prawej i na lewej ścianie
jeden zawór kulowy w 1/3 odległości od ściany tylnej a drugi 2/3 odległości, chyba że masz dłuuuuuuuugi wąż do kompresora, ale praktyczniejsze jest zdecydowanie mieć to na ścianie - sprawdziłem na własnej dupie, wygoda niesamowita
wyposażenie w narzędzia:
podstawowy zestaw kluczy płaskich, oczkowych i dobrze jest mieć jakiś komplet z grzechotką, tylko nie jakiś odpustowy - coś porządnego - stanley na przykład
tanie komplety rozlatują się ekspresowo i to tylko pozorna oszczędność
torxy i imbusy też sie przydają, przydają się kobyłki czyli podstawki, samodzielnie można wykonać
dobrą sprawą jest podnośnik typu żaba i jakiś hydraulik ze 3-4 tony
można go też wykorzystać jako prasę hydrauliczną do prostych prac
wszystko zależy od tego co chcesz robić w tym swoim garażu, nie napisałeś nic szczegółowo więc domniemam, że zakres podstawowy dłubania przy aucie |
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
prezesik25
Zasłużony VAG grupa

Marka: Volkswagen
Model: Golf 3, Polo 86c2f
Oznaczenie silnika (symbol): 1.4 ABD, 1.4D 1W
Zaproszone osoby: 63
Pomógł: 5 razy Wiek: 31 Dołączył: 28 Lut 2010 Posty: 381 Skąd: Łęczyca / Daszyna
|
Wysłany: 2010-03-29, 07:03
|
|
|
... no i nie zapomnieć o podstawowych zasadach bezpieczeństwa BHP i P.POŻ., czyli jakaś apteczka i gaśnica w dostępnym miejscu
Ja też jestem w trakcie szykowania sobie swojego warsztatu w kotłowni
Większość kluczy już mam:
- komplet końcówek imbus-torx YATO YT-0400
- ściągacz do końcówek drążków
- ściągacze do sprężyn
- spawarka na 220V
- różne klucze płaskie, nasadowe
- żabki, kombinerki, obcążki itp.
- zestaw różnych śrubek, podkładek i nakrętek
Jako stół, na którym znajdzie się imadło użyłem stołu stolarskiego z litego drewna.
Brakuje mi tylko jakiegoś ściągacza oraz kompletu gwintowników i narzynek.
Szukam też porządnego imadła, na którym mógłbym walczyć z łożyskami (szczególnie kół przednich). |
_________________ Jeżeli piszę bez polskich znaków to znaczy, że piszę z komórki - proszę o wyrozumiałość.
|
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
kola
Początkujący

Marka: Suzuki
Model: GS 500
Oznaczenie silnika (symbol): 487ccm
Paliwo: PB
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 2010-04-06, 19:47
|
|
|
jesli planujesz lakierowac w tym garazu to proponuje zatroszczyc sie o jakas dobra wentylacje : ) a jak juz sprezarka bedzie to przydatna sprawa pistolecik do ropowania.
A i bylbym zapomnial, oczywiscie jakies radyjko to podstawa hehe |
|
|
|
 |
maniek02
Zasłużony szukajacy wiedzy...

Marka: Opel VECTRA
Model: "B"
Oznaczenie silnika (symbol): X20XEV
|
Wysłany: 2010-04-06, 20:10
|
|
|
To ja sie podziele swoimi gratami i doswiadczeniem
Mam garaż razem z ojcem drewniany szer 3.5 metra dł. 6.2 metra szału nie robi ale jest. Na tylnej ścianie stoi stół/biurko na nim jest imadło ( takie *** ojejciujejciu! *** twoju mać - kolejarskie po dziadku ) Nad biurkiem sa powieszone dwie szafki ze starych mebli z kuchni w środku sa klucze powieszone młotki srubokrety... na biurku ustawione jest "regalik" z Praktikera z kuwetkami chyba 8 kuwet na 6 jakoś tak i tam sa wkrety, śrubki i inne pierdułki... na lewej ścianie mam też trzy pułki i tam, jest to co sie nie zmieściło na biurku czyli graty.
Ojcic ostatnio pospawał dwie porzadne kobyłki mamy klucze nasadowe, Torxy imbusy, płaskie, oczkowe -proste i "wygiete młotki, brechy itp itd jako że prąd jeszcze nie podciagniety to instalacji nie ma zrobionej- ale mamy dwie jarzeniówki z oprawkami już przygotowane, na stolik jeszcze dojdzie wiertarka stacjonarna- ale to w następnym roku dopiero, a no i spawarka jest na 220 V kanał jest w planach, puki co posadzka nie zalana
Garaż jest z zewnątrz z desek od środka jest wzmocniony i obity sklejka 1.5 cm odzysk z palet z pracy tak wiec wiatr nie wieje dach podobnie/ pokryty PAPĄ w tym roku, w następnym w miare finansów pójdzie blacha trapezowa i rynna na spadzie czyli nad tylna ścianką
Tak mniej wiecej przedstawia sie nasz "warsztat"
Do tego garażowane jest tam Seicento rodziców oraz przyczepka towarowa |
_________________ Każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec....
Była Corsa B 1.2, jest Vectra B 2.0, a co bedzie- może SAAB 9 3 |
| Ostatnio zmieniony przez rafaln1 2010-11-06, 20:49, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
prezesik25
Zasłużony VAG grupa

Pomógł: 5 razy Wiek: 31 Dołączył: 28 Lut 2010 Posty: 381 Skąd: Łęczyca / Daszyna
|
Wysłany: 2010-04-07, 07:05
|
|
|
a może powrzucamy zdjęcia swoich warsztatów domowego użytku |
_________________ Jeżeli piszę bez polskich znaków to znaczy, że piszę z komórki - proszę o wyrozumiałość.
|
|
|
|
 |
ArKos

|
Wysłany: 2010-04-07, 09:10
|
|
|
łoboszzzzzzzzzz
chcesz umrzeć na zawał widząc mój?
jak uprzątnę to może zapodam |
|
 |
prezesik25
Zasłużony VAG grupa

|
Wysłany: 2010-04-07, 09:51
|
|
|
| ArKos napisał/a: | chcesz umrzeć na zawał widząc mój? | to podpiszemy "Dla ludzi o mocnych nerwach" |
|
|
|
|
 |
kola
Początkujący

Marka: Suzuki
Model: GS 500
Oznaczenie silnika (symbol): 487ccm
Paliwo: PB
|
Wysłany: 2010-04-07, 18:29
|
|
|
a co myslicie nad zrobieniem "ruchomego kontaktu", ktory by sobie jezdzil po suficie na jakiejs szynie wzdluz garazu ? Rozkminialem nad tym bo czesto mam sytuacje ze kable sie placza bo tu cos sie podlaczy tam sie cos podlaczy zaraz trzeba przejsc w inne miejsce i sie wszystko placze, a tak by sobie kabelek zwisal z sufitu i nie byly by potrzebne przedluzacze Tylko sie zastanawiam czy takie rozwiazanie jest warte zachodui czy jest bezpieczne... |
|
|
|
 |
ArKos

|
Wysłany: 2010-04-07, 18:42
|
|
|
ja osobiście wolałbym kilka gniazdek na ścianie
dlaczego?
mam miga... potrzebuje prąda
mig jest w stanie łyknąć 30A
skoro tak duży amperaż to i gruby kabel potrzebny
z grubych ciężko jest dostać jakiś miękki, z reguły są sztywne i twarde
jak sztywne to po czasie sie obłamie i kupa z włosem
jesli do duperelek typu wiertarka, lampka czy coś, to może i niegłupi pomysł
ja widzę jeden minus: szorowanie po dachu samochodu tym zwisającym kablem... |
|
 |
Kubas3000
Początkujący

Marka: Opel
Model: Calibra
Oznaczenie silnika (symbol): c20xe
|
Wysłany: 2010-05-18, 15:32
|
|
|
Kanał polecam zrobic sobie troszkę dłuższy o ile masz miejsce.... sam mam kanał o długości 5m i jest w sam razprzynajmniej nie trzeba przestawiać auta żeby zrobić coś z przodu czy z tyłu.Fajną rzeczą była by też belka metalowa chodzi mi o strop można zawiesić jakąś wciągarkę do silników |
|
|
|
 |
fifek
Zasłużony zasłużony zjadacz sera

Marka: Opel
Model: Vectra
Oznaczenie silnika (symbol): 1.8 16V
Pomógł: 5 razy Wiek: 26 Dołączył: 25 Kwi 2010 Posty: 275 Skąd: Pionki
|
Wysłany: 2010-05-25, 21:07
|
|
|
a ja bym zrobił kanał nie dłuzszy niż 3 metry. Ja mam w wynajmowanym garażu taki koło 5 metrówi taki wystarczy w zupełności.
Z klucz jako ze lubię mieć to posiadam, nasadki, 3 grzechotki, klucze płaskie, oczkowe itp.
3 ściągacze do końcówek i sworzni, wiadomo młotek 2 kg i 0,5 kg imbusty, torxy i hex - Yato,
Na kluczach nie ma co oszczedzać, a no i zapomniał bym, żaba też przydatna jest a nawet niezbędna, podstawka pod auto tez się przyda. Jak coś mi się przypomni to napisze. |
_________________ pamiętaj! lpg niszczy silniki................ale tylko tym którzy go nie maja |
|
|
|
 |
|
|
szafki, regały magazynowe regały sklepowe trwałe regały magazynowe oferuje Alog
| | Strona wygenerowana w 0,39 sekundy. Zapytań do SQL: 29 |
|
|