| Wyróżnij się, zobacz co Ci daje rejestracja na naszym forum |
Zarejestruj się na forumi szczegółowo opisz problem z Twoim samochodem. Nasi Eksperci udzielą Ci bezpłatnych porad jak skutecznie dokonać naprawy.
Zalety Rejestracji ?
1. Rejestrując się na forum masz gwarancję , że opisany przez Ciebie problem nie pozostanie bez odpowiedzi.
2. Rejestracja i korzystanie z pełnych zasobów serwisu jest darmowa a Użytkownik nie ponosi żadnych opłat
3. Opisując, swój problem z samochodem możesz zaoszczędzić ciężko zarobione pieniądze na podobną diagnozę w serwisach motoryzacyjnych
4. Masz szansę porównać zdiagnozowaną przez nas usterkę z diagnozą pochodzšcš z warsztatu motoryzacyjnego
5. Dajemy Ci do dyspozycji wiedzę naszych Ekspertów motoryzacyjnych całkowicie bezpłatnie
6. Po rejestracji na forum masz dostęp do forum bez reklam
Nie zwlekaj zarejestruj się i korzystaj z naszych zasobów - Kliknij Tutaj
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
janekzawo
Nowicjusz janekzawo

Marka: Golf 3
Model: 1,6
Oznaczenie silnika (symbol): AEE
Paliwo: PB
|
Wysłany: 2010-12-17, 17:47 vw Golf 3 problem przy zapalaniu
|
|
|
| Witam, mam problem z golfem 3 , silnik 1,6 AEE z 96r, otóż przy odpalaniu (zimny) muszę dodać gazu bo zgaśnie, jak dodam gazu zapali i nie gaśnie ale obroty ma 800 (na luzie), zawsze po odpaleniu miał wyższe obroty około 1100-1200. Temperatura na tablicy stoi na 90-ce. Auto bez gazu tylko benzyna. Pomóżcie. |
_________________ Pozdrawiam
janekzawo |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
|
Wysłany: 2010-06-29, 22:35
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
sl72
Początkujący

Marka: opel
Model: astra
Oznaczenie silnika (symbol): 1,6
Paliwo: LPG+PB
|
Wysłany: 2010-12-17, 20:35
|
|
|
| uszkodzony czujnik temperatury |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
janekzawo
Nowicjusz janekzawo

|
Wysłany: 2010-12-17, 21:00
|
|
|
| Ale temperatura na zegarze (na tablicy) pokazuje właściwą temperaturę tj. 90 stopni i taką zawsze pokazywał. |
janekzawo |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
szymon 1587cm3
Moderator Diesel niet :(

Marka: Opel
Model: astra
Oznaczenie silnika (symbol): 2.0 (20seh)
Pomógł: 65 razy Wiek: 24 Dołączył: 22 Lut 2010 Posty: 1139 Skąd: Gniezno
|
Wysłany: 2010-12-17, 22:00
|
|
|
| Mowa o tym który podaje informacje dla komputera. Nie o tym który odpowiada za wskaznik. |
_________________ |
|
|
|
 |
prezesik25
Zasłużony VAG grupa

Marka: Volkswagen
Model: Golf 3, Polo 86c2f
Oznaczenie silnika (symbol): 1.4 ABD, 1.4D 1W
Paliwo: LPG+PB
Zaproszone osoby: 63
Pomógł: 5 razy Wiek: 31 Dołączył: 28 Lut 2010 Posty: 381 Skąd: Łęczyca / Daszyna
|
Wysłany: 2010-12-18, 04:23
|
|
|
Kolego masz do wyczyszczenia i adaptacji przepustnicę.
Silniki 1.4 AEX i 1.6 AEE są na wielopunktowym wtrysku paliwa, więc często przepustnica ulega zabrudzeniu, wtedy zmienia się wychylenie przepustnicy i komputer zaczyna wariować i podaje różną dawkę paliwa.
Te silniki produkowane były z myślą o oszczędności, więc obroty biegu jałowego wahają się na poziomie 650-750 na min, do tego dochodzi telepanie budą - nierówne obroty silnika.
Czyszczenie przepustnicy polega na jej wykręceniu i wyczyszczeniu w środku gardzieli benzynką ekstrakcyjną, potem trzeba ją zamontować i zaadaptować VAG-iem lub odpiąć klemę z akumulatora na jakieś 10-20 minut, po założeniu uruchomić silnik i poczekać bez naciskania gazu aby się włączył wentylator. Nie zawsze ten sposób zdaje egzamin, a niekiedy przepustnica adaptuje się przez jakieś 200 km.
Wpisz sobie w Google "adaptacja przepustnicy AEE" - tam jest wszystko opisane. |
_________________ Jeżeli piszę bez polskich znaków to znaczy, że piszę z komórki - proszę o wyrozumiałość.
|
|
|
|
 |
janekzawo
Nowicjusz janekzawo

|
Wysłany: 2010-12-18, 08:08
|
|
|
mam to auto 5lat i jak do tej pory nie było problemu, a ta adaptacja u mechanika dużo kosztuje
[ Dodano: 2010-12-20, 17:44 ]
Sprawdzałem czujnik temp.: na ciepłym silniku po zdjęciu wtyczki silnik miał 1100 obrotów (czyli tyle co powinien mieć na ssaniu) a wskazówka od temp. spadła na 0 , jak założyłem wtyczkę obroty spadły na na 700 (czyli ok), Na zimnym silniku nie było różnicy, musiałem dodać gazu przy rozruchu i po zapaleniu obroty 700 (jak bez ssania).
[ Dodano: 2010-12-26, 22:04 ]
Miałem zobaczyć w piątek do południa do mego golfa, ale w piątek wiadomo wigilia no mnóstwo innych rzeczy do zrobienia. W wigilię była odwilż no a na drodze doły i doliny ( zamarznięty śnieg z przed kilku dni) jak jechaliśmy do teściowej to straszni trzęsło przy szalonej prędkości ok. 40 km/h dobrze że blisko, jakieś 6 km. O 23:20 wyjazd na pasterkę i stał się cud, otóż mój golf odzyskał ssanie przy zapaleniu 1200 obr. , wczoraj zapalam jest okey, dzisiaj tak samo okey. Mam nadzieję że tak zostanie, macie pomysł co to mogło być? |
janekzawo |
|
|
|
 |
|
|
| | Strona wygenerowana w 0,47 sekundy. Zapytań do SQL: 24 |
|
|