| Wyróżnij się, zobacz co Ci daje rejestracja na naszym forum |
Zarejestruj się na forumi szczegółowo opisz problem z Twoim samochodem. Nasi Eksperci udzielą Ci bezpłatnych porad jak skutecznie dokonać naprawy.
Zalety Rejestracji ?
1. Rejestrując się na forum masz gwarancję , że opisany przez Ciebie problem nie pozostanie bez odpowiedzi.
2. Rejestracja i korzystanie z pełnych zasobów serwisu jest darmowa a Użytkownik nie ponosi żadnych opłat
3. Opisując, swój problem z samochodem możesz zaoszczędzić ciężko zarobione pieniądze na podobną diagnozę w serwisach motoryzacyjnych
4. Masz szansę porównać zdiagnozowaną przez nas usterkę z diagnozą pochodzšcš z warsztatu motoryzacyjnego
5. Dajemy Ci do dyspozycji wiedzę naszych Ekspertów motoryzacyjnych całkowicie bezpłatnie
6. Po rejestracji na forum masz dostęp do forum bez reklam
Nie zwlekaj zarejestruj się i korzystaj z naszych zasobów - Kliknij Tutaj
|
Zamknięty przez: ArKos 2010-05-06, 11:26 |
|
| Autor |
Wiadomość |
Bartas
Auto-expert Junior Admin

Marka: Opel
Model: Kadett Sunshine Club
Oznaczenie silnika (symbol): c20ne
Paliwo: PB
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Lut 2010 Posty: 352 Skąd: Wągrowiec
|
Wysłany: 2010-05-06, 11:19 [tuning] Short Shift - jak założyć Ford Cougar
|
|
|
Postaram się zobrazować jak najprościej założyć urządzenie.
Potrzebne będzie:
* short shift
* śrubokręty
* końcówki gwiazdki - Torx
Czas operacji do 1h.
Zaopatrzyłem się w taki zestaw short shift:
LINK
Jednak polecam zestaw z gałką! W momencie kiedy ja kupowałem "przypomniało im się, że nie posiadają na stanie"... Z tego co się orientowałem są różne opcje urządzenia - od 20% do 50% skrócenia skoku lewarka. Oprócz tego trzeba się przygotować na fakt, że drążek będzie sporo krótszy... co czasem wnerwia bo ręka opada z podłokietnika.
Do rzeczy:
1.
a) Zaczniemy od wyjęcia popielniczki oraz plastiku wokół zapalniczki.
b) Odpinamy mieszek drążka.
c) Demontujemy tunel - śruby (6szt.) są odpowiednio.
d) Najlepiej jest cały tunel zdemontować - w tym celu podciągamy ręczny, zsuwamy mieszek z ręcznego i musimy wymanipulować całym tunelem tak aby wyszedł do góry i do tyłu.
2.
a) Odkręcamy cztery czołowe śruby.
b) Warto tu zaznaczyć, że przy śrubie 3 jest "element 5" - który odpowiada za blokadę wstecznego ... jeśli komuś przeszkadza można zdjąć.
c) Po odkręceniu mamy pośrodku lewarek, od góry "element 6" który odchyla się do góry i "element 7" który spada na dół
d) Najpierw trzeba odpiąć el. 8 od lewarka - po prostu trzeba go wysunąć w lewo.
e) Tu trudniejsza sprawa - żeby odpiąć lewarek trzeba od odpiąć również z elementu 9. Podobnie jak wyżej, wysuwając go w lewo.
3.
a) Teraz mamy wyjęty lewarek.
b) Należy zdjąć ze starego lewarka najpierw gumkę (która jest na kulce - trzeba to wymienić) a później 2 plastiki kulki.
Tutaj już ewidentnie widać różnice między lewarkami. Długość góry, długość dołu, zakrzywienie.
4. Składamy wszystko do kupy.
a) Złożony lewarek z plastikami i gumką wkładamy na swoje miejsce. Zapinamy el. 9 później el. 8.
b) Składamy elementy 6 i 7 - zakręcamy śruby.
c) I tu ważna rzecz ! Przypilnujcie żeby sprężynka trafiła na swoje miejsce.
d) Zakładamy tunel i mieszek.
e) Odkręcamy ze starego lewarka gałkę - będzie tam sprężyna i plastik. Przekładamy je do nowego lewarka analogicznie na górę. Nie musimy tego robić w przypadku kiedy nie chcemy "podnoszonego wstecznego".
f) W komplecie z urządzeniem zostały nam jeszcze 2 gumki, malutki stożek (rureczka), oraz nakrętka.
Stożek - umieszczamy by zablokować (mnie się tego nie udało zrobić i póki co mam drucik), element 10.
Gumki - są po to by element 11 nie obijał się dookoła lewarka, trzeba je umieścić na lewarku.
Nakrętka ... tu mam problem bo nie wiem do czego służy.
g) Żeby przełożyć mieszek musieliśmy do odpiąć - więc teraz na lewarku można go spiąć np. zipem.
h) Pozostaje nam nakręcić gałkę i jeździć.
Autor: Lady Walkiria
Źródło: http://cougarklub.pl |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
|
Wysłany: 2010-06-29, 22:35