Napraw Sam Swoje Auto Home | Redakcja | Kontakt | RSS | Statystyki | Grupy |
Zaloguj się:

Automatyczne logowanie:

Wyróżnij się, zobacz co Ci daje rejestracja na naszym forum 

Zarejestruj się na forumi szczegółowo opisz problem z Twoim samochodem. Nasi Eksperci udzielą Ci bezpłatnych porad jak skutecznie dokonać naprawy.

Zalety Rejestracji ?

1. Rejestrując się na forum masz gwarancję , że opisany przez Ciebie problem nie pozostanie bez odpowiedzi.

2. Rejestracja i korzystanie z pełnych zasobów serwisu jest darmowa a Użytkownik nie ponosi żadnych opłat

3. Opisując, swój problem z samochodem możesz zaoszczędzić ciężko zarobione pieniądze na podobną diagnozę w serwisach motoryzacyjnych

4. Masz szansę porównać zdiagnozowaną przez nas usterkę z diagnozą pochodzšcš z warsztatu motoryzacyjnego

5. Dajemy Ci do dyspozycji wiedzę naszych Ekspertów motoryzacyjnych całkowicie bezpłatnie

6. Po rejestracji na forum masz dostęp do forum bez reklam

Nie zwlekaj zarejestruj się i korzystaj z naszych zasobów - Kliknij Tutaj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: ArKos
2010-09-19, 23:32
Autor Wiadomość
Bartas Sam Naprawiam Audi
Junior Admin
Junior Admin

Marka: Opel
Model: Kadett Sunshine Club
Oznaczenie silnika (symbol): c20ne
Paliwo: PB
Wysłany: 2010-04-18, 21:17   [tuning] Montaż czujników parkowania Audi A6 C5 Avant

Przedstawię montaż czujników parkowania na przykładzie czujników które sam zamówiłem przez Internet.

Ja swoje zamontowałem w miejscu oryginalnego parktronika czyli w dolnej listwie zderzaka. Znajdują sie dokładnie na wysokości 38 cm od ziemi i działają bardzo dobrze mimo iż powinny być minimum pół metra od jezdni.

Zaczynamy od odmierzenia w jakich miejscach powinny być czujniki.

W tym celu użyłem zwyklej metrówki i ołówka którym odrysowywaliśmy gdzie będą czujki. Ważne jest żeby cala powierzchnia czujnika przylegała do zderzaka. Dwa zewnętrzne umieszczone są u mnie na krawędziach dolnej listwy a środkowe w odległości około 35cm od nich odległość pomiędzy środkowymi wynosi 37cm wiec jest w miarę równo. Różnica nie jest na tyle znaczna żeby sie rzucała w oczy.

Otwory na czujniki zostały wywiercone specjalnym dołączonym do zestawu wiertełkiem wiec o ewentualna wielkość dziur nie musiałem sie martwić. Czujniki wciskamy bo wchodzą bardzo ciężko upewniając sie żeby nie były skierowane ku dołowi. Każdy czujnik mianowicie jest tak zrobiony ze obkręcając go jesteśmy w stanie skierować promień w górę lub w dół. Gumowe odpusty wciskamy za pomocą czegoś wąskiego tak żeby cale czujniki znalazły sie z zderzaku. Kiedy juz to zrobimy najlepszym sposobem na puszczenie kabli od czujników będzie wywiercenie otworu w miejscu gumowej uszczelki, która powinna znajdować sie w miejscu kola zapasowego.

Kable puszczone tamtędy trzeba ścisnąć opaska zaciskowa żeby nie uciekały na zewnątrz, położenie koła zapasowego dodatkowo będzie zapobiegać ich wypadaniu. Później wybieramy miejsce w którym umieścimy pudełeczko do którego zbiegają sie kable. Ja wybrałem półkę po prawej stronie w której powinna być zmieniarka. Kable puściłem pod podłogą bagażnika tak żeby nie było ich widać.

Z jednej strony pudelka powinno być wejście na 4 kabel od czujek:

Po przeciwnej dwa wejścia - jedno od kabli idących do światła cofania a drugi do podłączenia do wyświetlacza (ja miałem tylko jeden ze względu na to ze wyświetlacz komunikuje sie za pomocą wi-fi ze skrzyneczka wiec problem przeprowadzania kabli przez cały samochód zniknął automatycznie sam):

Kable (czerwony i czarny)jak juz wcześniej pisałem podłączyłem jedno pod światło cofania a drugi pod masę:

To wszystko jeżeli chodzi o tył samochodu.

Teraz przyszła pora na montaż wyświetlacza. Wyświetlacz znajduje sie na podszybiu z przodu deski rozdzielczej.

Dwa wąziutkie kable puszczone są szczelina pomiędzy szyba a deska rozdzielacz i idą do bezpieczników. Jeden podpięty pod masę a drugi włożony razem z bezpiecznikiem od świateł cofania co oznacza ze włącza mi się tylko wtedy kiedy cofam.

To wszystko - działa znakomicie.

Autor: sadzik65439

Źródło: http://www.a6klub.pl

Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
Dopisz komentarz do postu Wysłany: 2010-06-29, 22:35   

Opel Corsa
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi