|
|
| Autor |
Wiadomość |
wool
Średnio Zaawansowany

Marka: Opel
Model: Astra F
Oznaczenie silnika (symbol): C14NZ
Paliwo: LPG+PB
|
Wysłany: 2011-12-10, 18:54 trzeszczenie amaortyzatorów przy skręcaniu Astra F
|
|
|
Witam
Po wymianie amortyzatorów, łożysk, sprężyn i poduch pojawiło mi się irytujące trzeszczenie w okolicach przednich słupków, słychać je przy manewrach na małych prędkościach, przy większych natomiast pojawia się ściąganie na prawą stronę. Rozebrałem ponownie mcpersony i posprawdzałem jeszcze raz czy wszystko poskładane jest tak jak powinno być. Dziś byłem na szarpakach (diagnostyka żyleta) i facio stwierdził że zawieszenie jest w jak najlepszym porządku a przyglądał się mu dokładnie. Opisałem mu co mnie niepokoi a on powiedział że spotkał się pare razy z czymś takim że, przy niektórych amortyzat przeba wsadzić dodatkowe podkładki pod kielichy Czy spotkał się ktoś z takim patentem? Przed wymianą nie było takich przebojów z zawieszeniem, ale 18letnie sash-sze dawały niezłe bujanko na zakrętach i wymieniłem na kyb |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
|
Wysłany: 2010-06-29, 22:35
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
szymon 1587cm3
Moderator Diesel niet :(

Model: astra
Oznaczenie silnika (symbol): 2.0 (20seh)
Paliwo: PB
Pomógł: 65 razy Wiek: 24 Dołączył: 22 Lut 2010 Posty: 1139 Skąd: Gniezno
|
Wysłany: 2011-12-10, 19:47
|
|
|
| wool napisał/a: | | Po wymianie amortyzatorów, łożysk, sprężyn i poduch |
A łozyska wymieniałes? W jakim byly stanie? Łozysko kolumny jest pod poduszka amortyzatora. Ten element daje o sobie znac w sposób ktory opisujesz. |
_________________ |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Dawid
Specjalista Tu naprawię, tam zepsuję ;-)

Model: Astra F 1.7 TDS Isuzu
Oznaczenie silnika (symbol): X17DT
Paliwo: DIESEL
Pomógł: 3 razy Wiek: 27 Dołączył: 06 Paź 2010 Posty: 223 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 2011-12-11, 12:04
|
|
|
| ja też wymieniałem wszystko włącznie z łożyskami i niewiedzieć czemu ale skrzypią przy przejeżdżaniu przez leżącego policjanta. Na starych wyryranych łożyskach i poduchach nie bylo tego... |
_________________  |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
automux
Moderator Yerba Mate

Marka: Fiat
Model: seicento
Oznaczenie silnika (symbol): 900
Pomógł: 87 razy Wiek: 42 Dołączył: 22 Cze 2011 Posty: 1168 Skąd: Zamość
|
Wysłany: 2011-12-11, 13:16
|
|
|
| Pomiędzy sprężyny a budę dałeś gumowe podkładki? |
_________________ Pomogłem? Kliknij "POMÓGŁ"
Jeżeli piszę bez polskich znaków wybaczcie piszę z komórki.
Robert |
|
|
|
 |
wool
Średnio Zaawansowany

|
Wysłany: 2011-12-11, 16:06
|
|
|
Ciężko powiedzieć w jakim były stanie bo ktoś nierozgarnięty rozkręcał lub skręcał je na chama i pewnie chamskimi narzędziami więc wszystko było na tyle wyrobione że musiałem ciąć poduchy ze wszystkim flexem
Między budą a sprężyną znajduje się element zwany "mocowaniem górnym amortyzatora" lub gniazdem amortyzatora, w nim jest kołnierz z gumą na którym opiera się sprężyna. Nad to całe ustrojstwo wchodzi łożysko i poducha.
zaznaczone na rys nr 2
Z jeszcze jedną ciekawostką z jaką się spotkałem to owo łożysko, mianowicie są dwa typy do tego modelu: jeden - samo łozysko i drugi - łożysko z aluminowym kołnierzem. Moje pytanie brzmi czy są one zamienne?
I ponawiam pytanie o tym patencie z podkładką pod kielichem o którym mi mówł diagnosta, czy ktoś się z tym spotkała i jak to niby by miało wyglądać? |
|
|
|
 |
djdavemix
Nowicjusz

Oznaczenie silnika (symbol): X16SZR
Wiek: 29 Dołączył: 02 Gru 2011 Posty: 4 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2011-12-11, 16:42
|
|
|
Tak, łożyska są zamienne. Z blachą i bez blachy. Ja założyłem te tańsze
Przy montażu trzeba uwzględnić górną tuleję (plastikową z kołnierzem na rys.nr 2) - posiada taki wypust który montujemy w tą samą stronę co początek sprężyny w dolnej misce (trudno to wyjaśnić ale chyba to jasne). Tak było u mnie w oryginale a przez to zapewne ma być zachowany pion kolumny (element nr 2 posiada odpowiedni skos więc musi być zamontowany w prawidłowy sposób).
| Cytat: | | spotkał się pare razy z czymś takim że, przy niektórych amortyzat przeba wsadzić dodatkowe podkładki pod kielichy |
W zasadzie po wmontowaniu wkładu amortyzatora i wkręceniu "nakrętki" nr 6 pozostaje jeszcze zapas gwintu aby amortyzator osiadł bez luzów. |
|
|
|
 |
wool
Średnio Zaawansowany

|
Wysłany: 2011-12-11, 17:28
|
|
|
Mam pewne podejrzenia że nie są zamienne, ale muszę to sprawdzić. Bo coś mi się wydaję że zastosowanie łożyska z tą blachą może spowodować że zabraknie podtoczenia (zaznaczonego na zielono) i w poduchę może wchodzić sam gwint, co spowoduje że amorek będzie wędrował po poduszce ( średnica otworu jest sporo większa od średnicy gwintu, szukam wymiarów kyb żeby strawdzić czy się nie mylę) |
|
|
|
 |
djdavemix
Nowicjusz

Oznaczenie silnika (symbol): X16SZR
Wiek: 29 Dołączył: 02 Gru 2011 Posty: 4 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2011-12-11, 17:44
|
|
|
Blacha ma raczej osłonić łożysko i większego wpływu na jego działanie nie ma.
Łożyska są identyczne. Gwintu ani tłoczyska nie braknie. Jest odpowiedni wypust na amortyzatorze - jego wysokość jest idealnie dopasowana do łożyska bez względu które założymy (jak pisałem znaczenia to nie ma) i w inny sposób nie ma możliwości montażu.
O ile pamiętam blacha dotyka tylko środkiem do poduszki a reszta tworzy kapelusz który kręci się wraz z łożyskiem (między zewnętrzną średnicą a poduszką amortyzatora jest spory luz).
Na rysunku z Opla Astry F 1,7 łożysko nie posiada blachy. Reguły nie ma. Ale jeśli to problem (obawa) zakup takie jakie były przed demontażem.
P.S. Przypomniało mi się, że otwór w poduszce musiałem troszkę podszlifować bo nie chciała wejść właśnie na ten zielony element zaznaczony przez Ciebie. Po założeniu łożyska (czy to z blachą, czy bez) poduszka nie przylegała idealnie do łożyska a tam luzu być nie powinno.
Z racji, że zamienniki są różne, mniej lub bardziej doskonałe zwróć na to uwagę.
Może właśnie masz tam luz bo poducha nie przylega i trzeba zwiększyć minimalnie otwór by idealnie pasowała na to "zielone" j.w. tłoczysko. |
|
|
|
 |
wool
Średnio Zaawansowany

|
Wysłany: 2011-12-11, 19:19
|
|
|
Dogrzebałem się do takiej informacji:
-bez blaszki do nr podwozia - T2677310
-z blaszką od nr podwozia -T2677311
ps. gdzie znajduje się nr podwozia? (nie nadwozia)
------------
co się jednak okazało, rodzaj łożyska ma b. duże znaczenie
Mimotego co twierdzą w większości sklepów i warsztatów łożysko z blachą nie jest wcale zamienne z łożyskiem bez blachy, nie dajcie sobie głupot wciskać. Skoro producent stworzył 2 typy to chyba nie bez przyczyny. Założyłem w końcu łożysko bez blachy i jak się okazało takie powinno być, nie ma pisków, trzeszczeń i innych dźwięków, czyli wszystko jest tak jak powiino być |
|
|
|
 |
|
|