Napraw Sam Swoje Auto Strona główna Home | Kontakt | RSS | Statystyki | Profil
Logowanie:



Automatyczne logowanie:
Uruchom; JavaScript!
Odśwież



Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
patrixxx12 Sam Naprawiam Audi
Nowicjusz


Marka: Seat
Model: Toledo
Oznaczenie silnika (symbol): ASV
Paliwo: DIESEL
Wiek: 22
Dołączył: 04 Cze 2018
Posty: 3
Wysłany: 2018-06-04, 14:55   Toledo II nie działają wentylatory i sprężarka klimy

Witam,

zrobiło się ciepło to i problemy z klimą się pojawiły :D Tak więc Toledo 1,9 TDI 110 km klimatronik

Mianowicie w ubiegłym tygodniu współpracy odmówiła klimatyzacja.

Jakiś czas temu mechanik mówił mi że sprzęgiełko klimy wygląda kiepsko i lada moment może przestać działać. Dodam jeszcze że w momencie gdy przestało chłodzić to i wentylatory przestały się załączać, a pamiętam że jak byłem nabijać klime to chodziły bo majster zwracał na to uwagę.

Zakupione nowe sprzęgiełko razem z elektromagnesem (nowe nie uzywane, cały komplet), trochę pracy i wymienione. Auto odpalone a wentylatory jak stały tak stoją, mało tego kompresor nadal się nie załącza a sprzęgiełko kręci tak jakby coś mu nie pozwalało się obracać. Sprawdzone bezpieczniki, wszystkie ok (sprawdzane za pomocą miernika). Diagnoza sterownik wentylatorów, wymieniony na nowy oryginalny. Poprawy brak. Wentylatory podłączone na krótko wieją aż miło więc ich awarie wykluczyłem.

Po dalszych poszukiwaniach okazało się, że do kompresora klimy nie dochodzi prąd. Znaczy na nowym sterowniku nie dochodzi a na starym jest 5 V. Natomiast po podaniu na krótko 12V klima się załącza, ale wentylatory nadal stoją. Tolek podłączony pod kompa 0 błędów. Czynnik prawie na ful ciśnienie trzyma.

Stary elektromagnes był sprawny więc posłużył za tester. Przy 5V nic nie przyciąga, natomiast przy 12 dopiero widać jego działanie.

Słyszałem coś na temat czujnika ciśnienia klimy, czy to on może odpowiadać za nie przekazywanie prądu na kompresor i nie uruchamianie wentylatorów.
 
 
Linki sponsorowane
Naczelny Wódz :)



Auto : Sam Naprawiam
Pomógł: 21 razy
Wiek: 21
Dołączył: 23 Mar 2010
Posty: 120
Skąd: Forum
Dopisz komentarz do postu Wysłany: 2010-06-29, 22:35   

Opel Corsa
Grzes997 Sam Naprawiam Audi
Administrator
jupikajej madafaka



Marka: Opel
Model: Zafira
Oznaczenie silnika (symbol): Z20LER
Paliwo: LPG+PB
Pomógł: 455 razy
Wiek: 52
Dołączył: 18 Kwi 2010
Posty: 4606
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 2018-06-04, 19:39   

patrixxx12 napisał/a:
Słyszałem coś na temat czujnika ciśnienia klimy, czy to on może odpowiadać za nie przekazywanie prądu na kompresor i nie uruchamianie wentylatorów


Tak czujnik ciśnienia może być uszkodzony, i nie pozwoli włączyć sprężarki a co za tym idzie wentylatorów, koszt nie wielki i w większości samochodów można go wykręcić bez utraty czynnika, jest pod czujnikiem coś w rodzaju wentyla.
 
 
patrixxx12 Sam Naprawiam Audi
Nowicjusz


Marka: Seat
Model: Toledo
Oznaczenie silnika (symbol): ASV
Paliwo: DIESEL
Wiek: 22
Dołączył: 04 Cze 2018
Posty: 3
Wysłany: 2018-06-05, 16:35   

Wszystko prawda :D czujnik wymieniony, czynnik popzostał na miejscu ale niestety wiatraki nie kręcą a klima nie działa
 
 
Grzes997 Sam Naprawiam Audi
Administrator
jupikajej madafaka



Marka: Opel
Model: Zafira
Oznaczenie silnika (symbol): Z20LER
Paliwo: LPG+PB
Pomógł: 455 razy
Wiek: 52
Dołączył: 18 Kwi 2010
Posty: 4606
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 2018-06-06, 05:22   

Ja bym się pokusił podjechać do serwisu i zmierzyć ciśnienie rzeczywiste czynnika, potem szukanie zaginionego napięcia, nie podoba mi się te 5 V o którym pisałeś w pierwszym poście, bo to by wskazywało na nadpalone styki w przekaźniku klimy o ile tam taki występuje.
 
 
patrixxx12 Sam Naprawiam Audi
Nowicjusz


Marka: Seat
Model: Toledo
Oznaczenie silnika (symbol): ASV
Paliwo: DIESEL
Wiek: 22
Dołączył: 04 Cze 2018
Posty: 3
Wysłany: 2018-06-10, 11:13   

Właśnie toledo nie mają przekaźnika od klimy. Ciśnienie jest ok. Tolek pojechał do na prawdę dobrego elektryka samochodowego, zobaczymy co to za zagadka będzie :D
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów Almera Tino - wentylatory chłodnicy nie działają przy klimie
Nie działają wentylatory po włączeniu klimatyzacji
Bohnooze Klimatyzacje i wentylacje 3 2016-06-02, 05:51
Grzes997
Brak nowych postów sprężarka klimy hyundai coupe 2.0 16v
przekładka srodka z HS-15 do FS-10
prezesik25 Klimatyzacje i wentylacje 7 2010-06-20, 07:02
Grzes997
Brak nowych postów Chrysler Voyager 97 nie załączają się wentylatory
Nazir1978 Klimatyzacje i wentylacje 2 2014-05-22, 19:57
Nazir1978
Brak nowych postów Nie działają światła długie Corsa B
tylko w jednej pozycji
licha89 Elektryka i elektronika 12 2012-01-06, 16:51
automux


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group Karty plastikowe Karty plastikowe

Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 21