| Wyróżnij się, zobacz co Ci daje rejestracja na naszym forum |
Zarejestruj się na forumi szczegółowo opisz problem z Twoim samochodem. Nasi Eksperci udzielą Ci bezpłatnych porad jak skutecznie dokonać naprawy.
Zalety Rejestracji ?
1. Rejestrując się na forum masz gwarancję , że opisany przez Ciebie problem nie pozostanie bez odpowiedzi.
2. Rejestracja i korzystanie z pełnych zasobów serwisu jest darmowa a Użytkownik nie ponosi żadnych opłat
3. Opisując, swój problem z samochodem możesz zaoszczędzić ciężko zarobione pieniądze na podobną diagnozę w serwisach motoryzacyjnych
4. Masz szansę porównać zdiagnozowaną przez nas usterkę z diagnozą pochodzšcš z warsztatu motoryzacyjnego
5. Dajemy Ci do dyspozycji wiedzę naszych Ekspertów motoryzacyjnych całkowicie bezpłatnie
6. Po rejestracji na forum masz dostęp do forum bez reklam
Nie zwlekaj zarejestruj się i korzystaj z naszych zasobów - Kliknij Tutaj
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
lighter
Nowicjusz lighter

Marka: Volkswagen
Model: Golf mk.3
Oznaczenie silnika (symbol): ABU
Paliwo: LPG+PB
|
Wysłany: 2012-02-06, 20:09 Temperatura cieczy VAG 1.6 ABU
|
|
|
| Witam!Proszę o pomoc w diagnozie usterki wskazania temperatury cieczy w silniku VAG 1.6 ABU.Kupiłem auto z tym silnikiem i od początku wskazania temperatury cieczy na zegarze wynosiły 70st.Wymieniłem termostat na zalecany do tego silnika,lecz to nie przyniosło rezultatu(dalej równe 70st.)Następnie wymieniłem czujnik na trójniku przy termostacie i w tej chwili temperatura dochodzi już do 80st,co wraz nie jest poprawną wartością.Wentylator załącza sie po osiągnięciu ok.83st.,więc troszkę za wcześnie,ale rzadko,więc wątpię,by miało to związek z problemem.Silnik nie wykazuje żadnych z typowych objawów uszkodzenia uszczelki pod głowicą.Do wymiany jest napewno nagrzewnica,bo choć przewody przy wejściu do niej są ciepłe,ta daje na nawiewy ledwo ciepłe powietrze,ale tego również nie traktuję jako przyczynę problemu.Nie sądze też,że to wina samego wskaznika,bo silnik jest ewidentnie niedogrzany(dość wysokie spalanie).Ostatnio sprawdzilem nawet poprawność umiejscowienia parownika LPG i wpięcia go w przewody obiegu cieczy i tu też jest ok.Z góry dziękuje za wszelkie porady odnośnie mojego problemu.Pozdrawiam forumowiczów! |
_________________ LIGHTER |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
|
Wysłany: 2010-06-29, 22:35
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Grzes997
Administrator Przebiegły Mechanik

Marka: Opel
Model: Zafira
Oznaczenie silnika (symbol): X16XE
Pomógł: 217 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Kwi 2010 Posty: 2801 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2012-02-06, 20:17
|
|
|
| Nie wiem od kiedy masz te problemy ale myślę że jest to powód aktualnej temperatury powietrza, ja mam zasłonięte wloty powietrza do silnika i nie mogę go zagrzać do normalnej temperatury pracy, a termostat mam sprawny, powiem więcej nawet jak osiągnę 80 stopni to dmuchawa plus ogrzewanie na drugim biegu potrafi wychłodzić silnik, więc proponuję na eksperymenty poczekać aż temperatura się troszkę podniesie. |
_________________ Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób.
http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy
 |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Krhid
Zasłużony

Model: Vectra A
Oznaczenie silnika (symbol): X20XEV
Pomógł: 15 razy Wiek: 22 Dołączył: 27 Kwi 2010 Posty: 369 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 2012-02-06, 20:28
|
|
|
| lighter napisał/a: | | Do wymiany jest napewno nagrzewnica,bo choć przewody przy wejściu do niej są ciepłe,ta daje na nawiewy ledwo ciepłe powietrze,ale tego również nie traktuję jako przyczynę problemu. |
A układ dobrze odpowietrzony jest ?
| lighter napisał/a: | | czujnik na trójniku przy termostacie i w tej chwili temperatura dochodzi już do 80st, |
A może po prostu wskaźnik w liczniku jest walnięty... skoro wedle niego przy 83*C wiatrak Ci się załączył...
Mimo wszystko zaczął bym od porządnego odpowietrzenia układu
| Grzes997 napisał/a: | | ja mam zasłonięte wloty powietrza do silnika i nie mogę go zagrzać do normalnej temperatury pracy, a termostat mam sprawny |
Jesteś pewien ? ... Ja też tak myślałem... zwłaszcza że termostat mam coś ponad 3 miesiące... a jednak się okazało że skubaniec za szybko się otwiera na postoju wskazówka jest mniej więcej delikatnie powyżej 80 a rura już dość ciepła się robi choć temp. otwarcia jest dopiero przy 92. termostat "vernet`a" (jako ciekawostkę dodam przypadek mojego kumpla astra c16nz, 5 termostatów, nówki sztuki fabrycznie niesprawne )
Dla porownania w Kadecie miałem "wahlera" i nawet przy -25 takich jaj nie miałem... wskazówka stała sztywno jak nie powiem co w okolicach 90*C a ogrzewanie nie raz musiałem w dół skręcać bo za ciepło było |
_________________ Jeśli coś nie jest zepsute i działa dobrze... zawsze może działać lepiej
Aktualnie:
Opel Vectra A - 1994 - 2,0/16V Rakieta
Renault Laguna I ph II - 1999 - 2,2dT->The Power Of Klekot
Renault Laguna II ph I - 2001 - 1,8/16V->Mamowóz |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Grzes997
Administrator Przebiegły Mechanik

Model: Zafira
Oznaczenie silnika (symbol): X16XE
Pomógł: 217 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Kwi 2010 Posty: 2801 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2012-02-06, 20:49
|
|
|
| Krhid napisał/a: | Grzes997 napisał/a:
ja mam zasłonięte wloty powietrza do silnika i nie mogę go zagrzać do normalnej temperatury pracy, a termostat mam sprawny
Jesteś pewien ? |
tak jestem pewien na 100% |
_________________ Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób.
http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy
 |
|
|
|
 |
Krhid
Zasłużony

Model: Vectra A
Oznaczenie silnika (symbol): X20XEV
Pomógł: 15 razy Wiek: 22 Dołączył: 27 Kwi 2010 Posty: 369 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 2012-02-06, 20:59
|
|
|
| Grzes997 napisał/a: | | tak jestem pewien na 100% |
A to przepraszam... choć i tak to trochę dziwne... można to zakwalifikować jako wadę tego samochodu ? ... Pytam... bo trochę przewrażliwiony jestem na punkcie termostatu i tektury przed chłodnicą zimą ... zawsze myślałem że to objaw jednak usterki |
_________________ Jeśli coś nie jest zepsute i działa dobrze... zawsze może działać lepiej
Aktualnie:
Opel Vectra A - 1994 - 2,0/16V Rakieta
Renault Laguna I ph II - 1999 - 2,2dT->The Power Of Klekot
Renault Laguna II ph I - 2001 - 1,8/16V->Mamowóz |
|
|
|
 |
automux
Moderator Yerba Mate

Marka: Fiat
Model: seicento
Oznaczenie silnika (symbol): 900
Pomógł: 87 razy Wiek: 42 Dołączył: 22 Cze 2011 Posty: 1168 Skąd: Zamość
|
Wysłany: 2012-02-06, 22:53
|
|
|
| Proponuję sprawdzić temperaturę z deski z temperaturą na VAG może wskaźnik nie być za dokładnie wyskalowany. Lub wsadzić termometr do zbiorniczka nawet taki co jest w multimetrze(tylko się nie poparzyć) |
_________________ Pomogłem? Kliknij "POMÓGŁ"
Jeżeli piszę bez polskich znaków wybaczcie piszę z komórki.
Robert |
|
|
|
 |
lighter
Nowicjusz lighter

Marka: Volkswagen
Model: Golf mk.3
Oznaczenie silnika (symbol): ABU
|
Wysłany: 2012-02-07, 19:48
|
|
|
Więc na początek odpowietrze układ,ale myslę też,że to może być faktycznie wina temperatury otoczenia.Dzięki za sugestie wszystkim! napisze o efektach!pozdrawiam! |
_________________ LIGHTER |
|
|
|
 |
|
|
| | Strona wygenerowana w 0,4 sekundy. Zapytań do SQL: 25 |
|
|