Wysłany: 2010-03-19, 01:12 Szybki sposób na niewielkie wgniecenia karoserii
Widzialem gdzies kiedys filmik, w ktorym jest ukazany szybki tani i prosty sposob na wgniecenia ktorych nie idzie reka naprostowac, a od mlotka wiadomo rowno nie bedzie
Zatem potrzebne jest:
- Sprężone CO2 - takie z rureczką co to w kazdym komputerowym maja
- Suszarka - taka zwykła do włosów
Zaczynamy zabawe:
Szukamy sobie na naszej pieknej karoseri szpecacego niewielkiego wgniecenia, bierzemy suszare i suszymy to nasze nieszczesne wgniecenie przez okolo 30 sekund do minuty. Nastepnie odwracamy do gory nogami puszke z sprezonym CO2 , tak ze wylot jest u dolu, i psikamy na cale wgniecenie (po odwroceniu wylatuje podobno CO2 o temperaturze bliskiej -70 stopni). Na skutek gwaltownej roznicy temperatur wgnieciona blacha zacznie sie skurczac co spowoduje jej wyprostowanie potem wycieramy szmatka miejsce gdzie psikalismy i powinnismy sie juz cieszyc piekna prosta karoseria
Uwaga!
Nie próbowałem tego sposobu a wiec nie wiem czy nic sie nie uszkodzi itd. Czytalem ze nie robi to zadnych szkod i nie ma sladu na lakierze. Nie biore odpowiedzialnosci jesli komus cos pojdzie nie tak.
Marka: OPEL
Model: TIGRA
Oznaczenie silnika (symbol): 1,4
Paliwo: PB Pomogła: 1 raz Wiek: 23 Dołączyła: 24 Lut 2010 Posty: 172 Skąd: WuWuA
Wysłany: 2010-03-19, 08:38
Ja właśnie szukałam jakiegoś domowego sposobu na wgniecenie w przednim błotniku bo nie chce go wymieniac bo bez sensu.Zastanawia mnie tylko czy to własnie nie niszczy lakieru ,ale warto na czym kolwiek najpierw sprobować, jeśli się uda i będzie wszystko ok to tak zrobie
[ Dodano: 2010-03-19, 08:50 ]
Obejżałam filmik i chyba tak sprobuje tylko mnie zastanawia czy nie za ktorko tą suszarką , ale sprobuje to zdam relacje
Marka: Opel VECTRA
Model: "B"
Oznaczenie silnika (symbol): X20XEV
Paliwo: LPG+PB
Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 2010-03-19, 20:21
Wydaje mis ie ze jak jest ciepło temp na + ok 15 stopni tak jak dziś wystarczy ok 30 min ta suszarka i bedzie git jutro kombinuje też z łotnikiem i maskom dam znac co i jak
_________________ Każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec....
Była Corsa B 1.2, jest Vectra B 2.0, a co bedzie- może SAAB 9 3
co do suchego lodu rowniez widzialem filmik jak many pociera nim wygieta blache i sama sie prostuje, w sumie to mozna szybciej sprawdzic bo taki suchy lod jest do kupienia w jakims chemicznym, podobno grosze kosztuje (suchy lod to dwutlenek wegla).
Marka: OPEL
Model: TIGRA
Oznaczenie silnika (symbol): 1,4
Paliwo: PB Pomogła: 1 raz Wiek: 23 Dołączyła: 24 Lut 2010 Posty: 172 Skąd: WuWuA
Wysłany: 2010-03-24, 10:17
Ja sobie nie sprawdze juz tego patentu na mojej niuni:( mam zaszpachlowane to miejsce-nie myslic z polakierowane ale bedziemy sprawdzac na seju mojego chłopaka
Jak ktos lubi sie bawic w takie rzeczy to samemu mozna zrobic ten suchy lod
Cytat:
Suchy lód
Potrzebne produkty
Jedyne czego potrzebujemy to Octan sodu (bezwodny) CH3COONa, trochę zapału i w skrajnych przypadkach zastępczego domu;)
Jak to zrobić
Rozpuszczamy octan sodu w prawie wrzącej wodzie w rondelku, aż powstanie roztwór nasycony, czyli taki gdzie już więcej octanu nie będzie się chciało rozpuścić. Dokładnie mieszamy. Następnie przelewamy powstałą substancję do szklanki (uważając, aby nie rozpuszczone kryształki CH3COONa nie dostały się do niej) i wstawiamy do lodówki. Gdy już się schłodzi to przelewamy roztwór do jakiegoś naczynka. Wystarczy tylko dotknąć powierzchni wody, aby w kilka sekund powstał suchy lód. Możemy również ową wodę lać na podstawkę, wtedy powinna nam się pojawić ciekawa figurka zrobiona z suchego lodu. Eksperyment jest prosty i szybko się go robi, a efekt końcowy jest naprawdę bardzo ciekawy.
Marka: Opel VECTRA
Model: "B"
Oznaczenie silnika (symbol): X20XEV
Paliwo: LPG+PB
Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 2010-08-12, 19:49
kosmita19 napisał/a:
150 zł nic nie widać polecam miałem i sprawdziłem działa.
Ja w Corsie przed spzredaża kombinowałem z tym spreżonym powietrzem.. koszt to 16 pln sprezone powietrze, do tego pasta tempo 12 pln czyli koszt wyszedł całkowity 28 PLN, czas operacyjny 45 min i nawet śladu nie było widac po tym że coś było wgiete Więc po co przepłacać???
_________________ Każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec....
Była Corsa B 1.2, jest Vectra B 2.0, a co bedzie- może SAAB 9 3
Marka: Opel
Model: Zafira
Oznaczenie silnika (symbol): X16XE
Paliwo: LPG+PB Pomógł: 217 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Kwi 2010 Posty: 2800 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 2010-08-12, 22:02
szymi870 napisał/a:
sprężone powietrze
sprężone powietrze w sprayu, butle do góry dnem i prawie śnieg leci.
_________________ Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób.