| Wyróżnij się, zobacz co Ci daje rejestracja na naszym forum |
Zarejestruj się na forumi szczegółowo opisz problem z Twoim samochodem. Nasi Eksperci udzielą Ci bezpłatnych porad jak skutecznie dokonać naprawy.
Zalety Rejestracji ?
1. Rejestrując się na forum masz gwarancję , że opisany przez Ciebie problem nie pozostanie bez odpowiedzi.
2. Rejestracja i korzystanie z pełnych zasobów serwisu jest darmowa a Użytkownik nie ponosi żadnych opłat
3. Opisując, swój problem z samochodem możesz zaoszczędzić ciężko zarobione pieniądze na podobną diagnozę w serwisach motoryzacyjnych
4. Masz szansę porównać zdiagnozowaną przez nas usterkę z diagnozą pochodzšcš z warsztatu motoryzacyjnego
5. Dajemy Ci do dyspozycji wiedzę naszych Ekspertów motoryzacyjnych całkowicie bezpłatnie
6. Po rejestracji na forum masz dostęp do forum bez reklam
Nie zwlekaj zarejestruj się i korzystaj z naszych zasobów - Kliknij Tutaj
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
adadzio2
Nowicjusz

Marka: Opel Corsa b
Model: 1,2
Oznaczenie silnika (symbol): C12
Paliwo: PB
|
Wysłany: 2011-12-10, 20:34 stuki w amortyzatorze lub jego zamocowaniu
|
|
|
| Witam,mam ogólną prośbę o pomoc znalezienia usterki a mianowicie,jeżdżę starym oplem corsą 1,2 benzyna 94 rok produkcji ,mam dochodzące odgłosy z lewego zawieszenia amortyzatora,szczególnie to słychać na złej nawierzchni stuki te to takie nieustające klikanie, odnoszę wrażenie że to łożysko amortyzatora,tylko nie wiem czy to jest to ,czy wystarczy zmienić samo łożysko czy trzeba zmieniać z całą blachą i gumą, dodam że amortyzator sprawdzałem i jest całkiem niezły ponad 60% zmieniłem końcówki drążków,tuleje wahaczy i końcówki wahacza, nie zmieniłem tylko gumy drążka reakcyjnego ,przy belce przedniej,czyli tam gdzie jest mocowany do pasa przedniego,dodam że jeszcze jak kopne wkoło to tak coś piszczy i drży gdzieś na zawieszeniu,możliwe że to całkiem inna druga usterka niemająca nic wspólnego z tym stukaniem, choć słychać ją w środku i nie ukrywam że też mnie denerwuje, jak znaleźć obydwie przyczyny?proszę o pomoc . |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
|
Wysłany: 2010-06-29, 22:35
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
ursus
Średnio Zaawansowany Kombinator

Marka: Daewoo
Model: Nubira II CDX
Oznaczenie silnika (symbol): X20SED
Paliwo: LPG+PB
|
Wysłany: 2011-12-26, 16:56
|
|
|
Najprościej zacząć do stacji diagnostycznej. Trzeba jednak trafić na sprytnego diagnostę, bo jeżeli faktycznie przyczyną będą łożyska lub cokolwiek wspólnego z drążkiem stabilizatora, to panowie często sobie z tym nie radzą. Przerabiałem to osobiście, najpierw wymieniłem drążki stabilizatora, potem łożyska - bo tak mi doradził diagnosta - po czym okazało się, że przyczyną stukania były gumy na drążku stabilizatora.
Jeżeli na stacji diagnostycznej Ci tego nie znajdą to gorzej. Tutaj pisząc "że coś gdzieś stuka" trochę trudno doradzić nie słysząc tego. Jak mówisz, że słychać coś przy ruszaniu kołem to najlepiej wziąć kogoś do pomocy, jeden rusza a drugi wsadza głowę gdzie się da i nasłuchuje.
Przyczyna może być każda z ww i pewnie jeszcze kilka innych.
Co do łożysk, można kupić osobno ale ja bym chyba wymienił całość, te gumy też się z czasem zbijają i ulegają zużyciu. Koszt pewnie koło 40zł na stronę. |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
|
Wysłany: 2010-06-29, 22:35
|
|