| Wyróżnij się, zobacz co Ci daje rejestracja na naszym forum |
Zarejestruj się na forumi szczegółowo opisz problem z Twoim samochodem. Nasi Eksperci udzielą Ci bezpłatnych porad jak skutecznie dokonać naprawy.
Zalety Rejestracji ?
1. Rejestrując się na forum masz gwarancję , że opisany przez Ciebie problem nie pozostanie bez odpowiedzi.
2. Rejestracja i korzystanie z pełnych zasobów serwisu jest darmowa a Użytkownik nie ponosi żadnych opłat
3. Opisując, swój problem z samochodem możesz zaoszczędzić ciężko zarobione pieniądze na podobną diagnozę w serwisach motoryzacyjnych
4. Masz szansę porównać zdiagnozowaną przez nas usterkę z diagnozą pochodzšcš z warsztatu motoryzacyjnego
5. Dajemy Ci do dyspozycji wiedzę naszych Ekspertów motoryzacyjnych całkowicie bezpłatnie
6. Po rejestracji na forum masz dostęp do forum bez reklam
Nie zwlekaj zarejestruj się i korzystaj z naszych zasobów - Kliknij Tutaj
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
KubaK
Zaawansowany

Marka: Opel
Model: Corsa C
Oznaczenie silnika (symbol): Z13DT
Paliwo: DIESEL
Pomógł: 1 raz Wiek: 25 Dołączył: 24 Lut 2010 Posty: 151 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 2010-03-17, 15:31 Sprzęgło Corsa C 1,3 CDTI
|
|
|
Witam
Problem w mojej Corsie jest następujący:
Gdy silnik jest włączony, żaden bieg nie jest wrzucony i puszczę sprzęgło to słyszę terkotanie, czasami jest głośniejsze czasami mniej to słychać ale zawsze jest. Gdy nacisnę pedał sprzęgła terkotanie ustaje. W sumie to chyba im mocniej wciśnięte sprzęgło tym mniej to słychać i jak trzymam na pedale nogę to czuję też wibracje z tego terkotania pod nogą.
Przeglądając inne fora natknąłem się na podobny temat ale rozwiązanie nie jest jednoznaczne bo w sumie nikt tego jeszcze nie naprawił. Podają tam, że winne może być koło dwumasowe, które kosztuje niestety około 1500zł nowe albo wysprzęglik. Nie znam się na sprzęgle w ogóle, a nie stać mnie póki co na komplet sprzęgła = jakieś 600zł + 1500zł koło dwumasowe + robocizna.
Czy da się to rozebrać i zobaczyć co się dzieje i ewentualnie złożyć z powrotem i jeździć do czasu naprawy czy jak się już rozłoży to trzeba już zrobić? |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
|
Wysłany: 2010-06-29, 22:35
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
ArKos
Administrator Szef wszystkich szefów

Marka: Ałudi :)
Model: A6 C5
Oznaczenie silnika (symbol): AEB
Paliwo: LPG+PB
Zaproszone osoby: 41
Pomógł: 279 razy Wiek: 40 Dołączył: 01 Lut 2010 Posty: 4716 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2010-03-17, 17:31
|
|
|
łożysko na wałku sprzęgłowym
padnięty dwumas to najczęściej niestabilne obroty jałowego lub poszarpywanie przy ruszaniu pomimo zdrowego sprzęgła |
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
KubaK
Zaawansowany

|
Wysłany: 2010-03-18, 13:04
|
|
|
| ArKos, a czy ta część jest do dostania? Wpisałem w google ale nie bardzo mogę to znaleźć. Znalazłem tez jeden temat chyba na Opel24 i ktoś wymienił to łożysko ale w innym silniku i dalej ma ten sam problem. W EPC będzie ta część wyszczególniona? |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
ArKos
Administrator Szef wszystkich szefów

Marka: Ałudi :)
Model: A6 C5
Oznaczenie silnika (symbol): AEB
Paliwo: LPG+PB
Zaproszone osoby: 41
Pomógł: 279 razy Wiek: 40 Dołączył: 01 Lut 2010 Posty: 4716 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2010-03-18, 13:11
|
|
|
ja z takim terkoczącym łożyskiem jeździłem prawie 3 lata/100 tyś km
po prostu terkota i tyle...
albo sie przyzwyczaisz albo dasz auto do mechanika, rozbebeszy skrzynie, wymieni, i weźmie ze 300-350 za robotę
po wymianie jeśli terkocze, to zużyty wałek jest...
generalnie opłaca sie to robić tak choćby wcale - ja bym to olał |
|
 |
KubaK
Zaawansowany

|
Wysłany: 2010-03-18, 13:26
|
|
|
ArKos, w sumie to masz rację ale sam wiesz jak niektóre rzeczy są denerwujące jak wiesz, że coś jest nie tak nawet jak wiesz, że przejeździ to drugie tyle co auto ma nalatane.
Może kiedyś jak będę miał jakiś nadmiar gotówki to podjadę do jakiegoś mechaniora
[ Dodano: 2010-03-23, 15:10 ]
Koleś z identycznymi objawami jakie mam ja i z identycznym silnikiem nawet chyba ten sam rocznik auta naprawił tą przypadłość i jak mechanior rozbierał to stwierdził, że właśnie dwumasa jest już wykończona. Kupił używkę i do tego tez jakies sprzęgło używane z Corsy D i objawy zniknęły... Więc to może jednak nie te łożyska |
|
|
|
 |
|
|
| | Strona wygenerowana w 0,5 sekundy. Zapytań do SQL: 24 |
|
|