Marka: Fiat
Model: seicento
Oznaczenie silnika (symbol): 900
Paliwo: LPG+PB Pomógł: 87 razy Wiek: 42 Dołączył: 22 Cze 2011 Posty: 1167 Skąd: Zamość
Wysłany: 2011-11-03, 20:38 Sprawdzenie silnika krokowego LPG II generacja i oscyloskop
Sprawdzałem dziś przed zimą jak zachowują się spaliny na podstawie sondy lambda no i ku zdziwieniu było biiiii ....... regulacja nic nie pomagała więc:
Postanowiłem wymontować silnik krokowy no i troszkę był zatarty i brudny wyglądał tak -
Nie czyściłem go bo się przycierał miałem inny i sprawdziłem jego działanie testerem do silniczków krokowych :
Po zamontowaniu silniczka i regulacji parownika na podglądzie oscyloskopu wyszedł taki oto wykres przy podwyższonych obrotach i na biegu jałowym:
Autko śmiga jak miło
Czego nie należy robić podczas sprawdzania silniczka krokowego:
Wszystkie zdjęcia i filmy są mojego autorstwa.
Automux
Marka: Opel
Model: Zafira
Oznaczenie silnika (symbol): X16XE
Paliwo: LPG+PB Pomógł: 217 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Kwi 2010 Posty: 2800 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 2011-11-03, 21:09
Robert szacun, wielki szacun
Mam pomysł dla Ciebie choć szkoda że administracja nie bierze udziału w konkursie ale myślę że nie było by dla Ciebie problemu jak byś zrobił fajny poradnik foto i video jak kontrolować poszczególne elementy silnika Twoim ulubionym urządzeniem jakim jest oscyloskop i fajnie by było jak byś dał opis gdzie lub do czego się wpiąć się sondą oscyloskopu, myślę że było by dużo czytających i praktykujących
_________________ Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób.