| Wyróżnij się, zobacz co Ci daje rejestracja na naszym forum |
Zarejestruj się na forumi szczegółowo opisz problem z Twoim samochodem. Nasi Eksperci udzielą Ci bezpłatnych porad jak skutecznie dokonać naprawy.
Zalety Rejestracji ?
1. Rejestrując się na forum masz gwarancję , że opisany przez Ciebie problem nie pozostanie bez odpowiedzi.
2. Rejestracja i korzystanie z pełnych zasobów serwisu jest darmowa a Użytkownik nie ponosi żadnych opłat
3. Opisując, swój problem z samochodem możesz zaoszczędzić ciężko zarobione pieniądze na podobną diagnozę w serwisach motoryzacyjnych
4. Masz szansę porównać zdiagnozowaną przez nas usterkę z diagnozą pochodzšcš z warsztatu motoryzacyjnego
5. Dajemy Ci do dyspozycji wiedzę naszych Ekspertów motoryzacyjnych całkowicie bezpłatnie
6. Po rejestracji na forum masz dostęp do forum bez reklam
Nie zwlekaj zarejestruj się i korzystaj z naszych zasobów - Kliknij Tutaj
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
jasium400
Nowicjusz

Marka: Opel
Model: Astra GSI
Oznaczenie silnika (symbol): 2.0 8v
Paliwo: LPG+PB
|
Wysłany: 2010-09-01, 20:10 Skrzynia f16 jaki to model
|
|
|
Witam wszystkich.
Mój problem polega na tym że po 260tysiącach zaczyna padać skrzynia w mojej gsi z silnikiem c20ne. Chciałbym ją wymienić na skrzynię z takimi samymi przełożeniami a dowiedziałem się z postów ArKosa że są dwa rodzaje tych skrzyń f16cr i f16wr. Obok dekielka piątego biegu znalazłam numer taki oto: I00731 0291 C355 a na dekielku piątki naklejkę z kodem kreskowym a pod nim dwie litery NL. W związku z tym moje pytanie brzmi czy to C355 oznacza skrzynkę f16cr z przełożeniem głównym 3,55 czy się mylę?
Chciałem jeszcze zapytać czy ktoś ma może jakieś namiary na sklep z łożyskami do tej skrzynki? Głównie potrzebuje łożyska i bez problemu zregenerował bym sobie sam tą skrzynię bo wiem na czym jeździłem i wiem że ta skrzynia jest pewna a nie chciałbym kupować jakieś używki nie wiadomo z czym w środku. Na allegro takie f16 można dorwać już za 100zł niby 100% sprawne i chciałbym porównać co się bardziej opłaca czy regeneracja czy wymiana.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
|
Wysłany: 2010-06-29, 22:35
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
ArKos
Administrator Szef wszystkich szefów

Marka: Ałudi :)
Model: A6 C5
Oznaczenie silnika (symbol): AEB
Zaproszone osoby: 41
Pomógł: 279 razy Wiek: 40 Dołączył: 01 Lut 2010 Posty: 4716 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2010-09-01, 20:45
|
|
|
| jasium400 napisał/a: | | po 260tysiącach zaczyna padać skrzynia |
z pewnością jest to więcej niż 260 tyś
| jasium400 napisał/a: | | Obok dekielka piątego biegu znalazłam numer taki oto: I00731 0291 C355 |
z oznaczenia ważne jest ostatnie oznaczenie czyli C355
mówi ono o tym, że jest to skrzynia krótka (CR) bo jest litera C
długie skrzynie czyli WR miały w tym miejscu W
355 to oznaczenie przekładni głównej, czyli przełozenie główne wynosi 3,55
generalnie jest to krótka skrzynia, ale nie najkrótsza
| jasium400 napisał/a: | czy to C355 oznacza skrzynkę f16cr z przełożeniem głównym 3,55 czy się mylę?
|
nie, nie mylisz się i masz racje
| jasium400 napisał/a: | | czy ktoś ma może jakieś namiary na sklep z łożyskami do tej skrzynki? |
naprawa jest nieopłacalna
wyniesie więcej niz zakup drugiej skrzyni na której pojeździsz chociażby rok, żeby znowu wymienic
uzywka F16 jest do dostania już za 80zł
same łożyska (komplet) + uszczelki i uszczelniacze (bo siłą rzeczy trzeba je wymienić jak sie rozbierze skrzynię) może kosztować w okolicy 180-200zł
moim zdaniem nie warto
moja sugestia
jesli auto służy ci do normalnej jazdy, czyli typowe wozidełko, to pomysl o WR-ce
taka WR 4,17 to spora oszczędność paliwa, na pewno odczujesz różnicę
jesli z kolei lubisz poganiać trochę albo jakieś ściganki od czasu do czasu, to pomyśl o skrzyni z daewoo lanos/nexia czyli D16
dorwanie tej skrzyni z przełożeniem 4,17 to niesamowity kop i zobaczysz, na co naprawdę stać 8v
bedziesz wajchował bardzo czesto, nie dasz rady polecieć więcej niż 190km/h ale wygar auto bedzie miało nielichy
pomiedzy tymi opcjami jakie wymieniłem jest kompromis w postaci takiej właśnie CR 3,55 - w miarę przyspieszenie, w miarę ekonomia
D16 nową widziałem na jednym z for za 450zł... NÓWKA nieuzywana |
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
jasium400
Nowicjusz

Model: Astra GSI
Oznaczenie silnika (symbol): 2.0 8v
|
Wysłany: 2010-09-01, 22:20
|
|
|
Dzięki ArKos wiedziałem że nie zawiedziesz
Ostatnio często jeżdżę po autostradach więc mam dylemat czy założyć skrzynię krótką czy długą. Z jednej strony jak na dłuższe trasy to wypadało by zalożyć skrzynię WR a z drugiej strony to lubię też pogonić maszynkę albo zostawić w tyle na światłach jakiegoś cwaniaczka Chyba jednak w tej sytuacji zostawię skrzynkę z takim przełożeniem jakie mam bo to najlepszy kompromis będzie.
W przyszłości zamierzam kupić jeszcze jedno gsi z tym silniczkiem więc pewne jest że włożę tą D16 z daewoo którą polecił ArKos bo słyszałem już wcześniej opinie że na niej c20ne zbiera się całkiem elegancko.
Jeszcze raz dzięki ArKos. Pozdrawiam
[ Dodano: 2010-10-16, 15:37 ]
Witam.
Mam pytanko dotyczące skrzyni f20, czy podejdzie ona zamiast skrzyni f16? Chodzi mi o sprzęgło i przeguby czy nie trzeba będzie zmieniać ich tak żeby pasowały pod f20. Jeszcze jedno pytanie przy okazji, czy w przyszłości jakbym chciał zmieniać sprzęgło przy f20 to będzie możliwość wymiany bez ściągania skrzyni tak jak w f16 czy przy f20 trzeba ściągnąć skrzynkę? |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
maliniak123
Średnio Zaawansowany

Model: Kadett Gsi
Oznaczenie silnika (symbol): c20ne
Pomógł: 4 razy Wiek: 23 Dołączył: 01 Kwi 2010 Posty: 83 Skąd: Radom/Zwoleń/Okolice
|
Wysłany: 2011-09-21, 01:29
|
|
|
| jasium400 napisał/a: | | Mam pytanko dotyczące skrzyni f20, czy podejdzie ona zamiast skrzyni f16? | tak podejdzie
| jasium400 napisał/a: | | Chodzi mi o sprzęgło i przeguby czy nie trzeba będzie zmieniać ich tak żeby pasowały pod f20. | nie trzeba wszystko p&p
| jasium400 napisał/a: | | Jeszcze jedno pytanie przy okazji, czy w przyszłości jakbym chciał zmieniać sprzęgło przy f20 to będzie możliwość wymiany bez ściągania skrzyni tak jak w f16 czy przy f20 trzeba ściągnąć skrzynkę? | Nie jestem pewien ale xe w którym seryjnie była montowana F20 miało garnkowe koło zamachowe a tam już się nie wymieni sprzęgła bez rozdzielania silnika ze skrzynią, były xe z płaskim kołem zamachowym ale czy miały skrzynie z dekielkiem rewizyjnym ?? Ogólnie żeby wymienić sprzęgło bez rozdzielania silnika ze skrzynią to skrzynia musi mieć dekielek rewizyjny przykręcany na 2 śrubki od dołu skrzyni a silnik płaskie koło zamachowe |
|
|
|
 |
ArKos
Administrator Szef wszystkich szefów

Marka: Ałudi :)
Model: A6 C5
Oznaczenie silnika (symbol): AEB
Zaproszone osoby: 41
Pomógł: 279 razy Wiek: 40 Dołączył: 01 Lut 2010 Posty: 4716 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2011-09-21, 06:59
|
|
|
| maliniak123 napisał/a: | | xe w którym seryjnie była montowana F20 miało garnkowe koło zamachowe |
Były też z płaskim. Żaden problem przełożyć sprzęgło z F16 do F20.
A otwór rewizyjny posiada - mam 2 skrzynie F20 i obie mają. |
|
 |
|
|
| | Strona wygenerowana w 0,39 sekundy. Zapytań do SQL: 21 |
|
|