|
|
| Autor |
Wiadomość |
to_maszzz
Nowicjusz

Marka: fiat
Model: SC
Oznaczenie silnika (symbol): 900
Paliwo: LPG+PB
|
Wysłany: 2010-03-14, 19:57 seicento 900 obrażalski gaz
|
|
|
problem polega na tym ze czasem w drodze (lub juz od właczenia silnika) samochód przstaje pracować na gazie i przełącza sie na benzyne. Niekiedy jest to chwilowe, ale np dziś przejechałem prawie 100km i samochód nawet na moment nie przełączył sie na gaz. Próba zmiany na gaz przy pomocy guzika też nie daje skutku-moge nim pstrykać B/N/G (benzyna/ samoczynne przełączanie na gaz od obrotów/ gaz) i nic-jakby wszystko było odłączone. a czasem ma tak,że jedzie na gazie, właczy benzyne, przejedzie troche i sam wraca na gaz. Co mu jest? |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
|
Wysłany: 2010-06-29, 22:35
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
ArKos
Administrator Upierdlivus Vulgaris :D

Marka: Audica i Ople
Model: 1 manual i 2 automaty :)
Oznaczenie silnika (symbol): AEB & x18xe1 & x30xe
Zaproszone osoby: 41
Pomógł: 235 razy Wiek: 40 Dołączył: 01 Lut 2010 Posty: 4133 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2010-03-14, 20:32
|
|
|
| uszkodzona centralka? |
_________________ Nie pomagam na PW, gg, mail ani telefon - nie pełnię dyżuru 24/24 na zasadzie "hotline". Napisz temat na forum, jeśli chcesz uzyskać pomoc.
PW i EMAIL służy do informowania o ewentualnych problemach technicznych forum i anomalii w jego działaniu.
Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób. |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
to_maszzz
Nowicjusz

|
Wysłany: 2010-03-14, 20:36
|
|
|
| chyba gdyby była uszkodzona to nie przełaczałby sie wcale. a to sie zdarza czasami. jak złapie normalnie to wszystko jest ok i mozna normalnie przełaczać miedzy gazem a benzyną. ktos mi poradził, że to moze być przez przpchany filtr gazu-dostaje za mało i odcina go. możliwe to? |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
ArKos
Administrator Upierdlivus Vulgaris :D

Marka: Audica i Ople
Model: 1 manual i 2 automaty :)
Oznaczenie silnika (symbol): AEB & x18xe1 & x30xe
Zaproszone osoby: 41
Pomógł: 235 razy Wiek: 40 Dołączył: 01 Lut 2010 Posty: 4133 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2010-03-14, 20:59
|
|
|
jestem elektronikiem z wykształcenia i uwierz mi, że może tak być
jest coś takiego jak "zimny lut"
poczytaj o tym i przyznasz mi rację, że to może być to (choć niekoniecznie)
| to_maszzz napisał/a: | | ktos mi poradził, że to moze być przez przpchany filtr gazu-dostaje za mało i odcina go. możliwe to? |
tak, możliwe
spada ciśnienie w reduktorze i centralka stwierdza,że nie ma już gazu w zbiorniku
ale tutaj ja z kolei bym się upierał, że powinno być non stop - filtr nie brudzi się tak, że czasem gaz przepuszcza a czasem nie, tylko jak sie już przytka to kaplica
można jeszcze zobaczyć jak wygląda parownik - na dole jest śrubka służąca do spuszczania syfu z parownika
może po prostu szlamem membrany są zaświnione
ja bym podjechał na twoim miejscu do gazownika, dał 20 zeta i przynajmniej wiedział co jest grane
widać, że nie za dobrze poruszasz się w temacie gazu i chyba niezbyt opłacalne będzie wymienianie po kolei babetli zważywszy, że sam nie jesteś w stanie na 100% zdiagnozować winowajcę |
_________________ Nie pomagam na PW, gg, mail ani telefon - nie pełnię dyżuru 24/24 na zasadzie "hotline". Napisz temat na forum, jeśli chcesz uzyskać pomoc.
PW i EMAIL służy do informowania o ewentualnych problemach technicznych forum i anomalii w jego działaniu.
Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób. |
|
|
|
 |
to_maszzz
Nowicjusz

|
Wysłany: 2010-03-14, 21:20
|
|
|
nie mówie ze tak nie może być, tylko napisałem co mi sie wydawało. coprawda instalacja ma juz kilka lat, ale wcześniej nie było takich problemów. sprawdze co sie da a jak nie pomoże to wizyta u specjalisty dzieki za rade |
|
|
|
 |
Dlugi
Zaawansowany VAG Grupa

Marka: Opel
Model: Opel Tigra
Oznaczenie silnika (symbol): X16XE
Paliwo: PB
Wiek: 24 Dołączył: 21 Lut 2010 Posty: 129 Skąd: Liverpool
|
Wysłany: 2010-03-15, 12:51
|
|
|
| Miałem coś podobnego u siebie w instalacji II generacji, od centralki wychodził kabel masowy, który był przytwierdzony do bloku silnika i on nie zawsze zwierał co powodowało odłączenie gazu i przeskok na benzynę. Naprawiłem to sam i kabel zamiast przytwierdzać do bloku, który drga przeciągnąłem do minusa na akumulatorze. |
|
|
|
 |
prezesik25
Auto-expert VAG grupa

Marka: Volkswagen
Model: Golf 3, Polo 86c2f
Oznaczenie silnika (symbol): 1.4 ABD, 1.4D 1W
Zaproszone osoby: 59
Pomógł: 5 razy Wiek: 31 Dołączył: 28 Lut 2010 Posty: 376 Skąd: Łęczyca / Daszyna
|
Wysłany: 2010-03-15, 14:23
|
|
|
| u mnie jak jest zimno to też przełącza z PB na LPG (przy przełączniku ustawionym na PB i po przygazówce LPG), później jest już OK (Instalka I gen. ze sterownikiem STAG 2-G). Musze podgrzać luty w centralce, bo jak ArKos pisze - winne mogą być zimne luty. |
_________________ Jeżeli piszę bez polskich znaków to znaczy, że piszę z komórki - proszę o wyrozumiałość.
|
|
|
|
 |
to_maszzz
Nowicjusz

|
Wysłany: 2010-04-15, 20:06
|
|
|
| Dlugi, zgodnie z tym co pisałeś kabelek nie łączył. |
|
|
|
 |
Kwadi
Początkujący Kwadi

Marka: Opel
Model: Vectra B
Oznaczenie silnika (symbol): X20XEV
Paliwo: PB
|
Wysłany: 2010-04-27, 22:55
|
|
|
U mnie było podobnie ale okazało się co innego.
Po podłączeniu do laptopa, komp od lpg nie widział obrotów silnika - reasumując silnik nie pracuje - brak przełączenia na gaz.
Pociągnąłem nowy przewód do kompa i jak ręką odjął
Nawiązując do poprzedników, nie zawsze gazownicy znają się na LPG tak jak powinni, przykładem jestem ja - pojechałem na wymianę filtrów i sczytanie błędów: nie zauważyli że:
* ustawione nie te wtryskiwacze
* temp przełączania 50 st
* błędy w kompie
Efektem tego było: zakupienia kabla, ściągniecie oprogramowania, przejrzane rożne fora - efekt : auto jeździ na LPG |
|
|
|
 |
|
|