| Wyróżnij się, zobacz co Ci daje rejestracja na naszym forum |
Zarejestruj się na forumi szczegółowo opisz problem z Twoim samochodem. Nasi Eksperci udzielą Ci bezpłatnych porad jak skutecznie dokonać naprawy.
Zalety Rejestracji ?
1. Rejestrując się na forum masz gwarancję , że opisany przez Ciebie problem nie pozostanie bez odpowiedzi.
2. Rejestracja i korzystanie z pełnych zasobów serwisu jest darmowa a Użytkownik nie ponosi żadnych opłat
3. Opisując, swój problem z samochodem możesz zaoszczędzić ciężko zarobione pieniądze na podobną diagnozę w serwisach motoryzacyjnych
4. Masz szansę porównać zdiagnozowaną przez nas usterkę z diagnozą pochodzšcš z warsztatu motoryzacyjnego
5. Dajemy Ci do dyspozycji wiedzę naszych Ekspertów motoryzacyjnych całkowicie bezpłatnie
6. Po rejestracji na forum masz dostęp do forum bez reklam
Nie zwlekaj zarejestruj się i korzystaj z naszych zasobów - Kliknij Tutaj
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
krzysiek_kj
Nowicjusz

Marka: Seat
Model: Ibiza
Oznaczenie silnika (symbol): 1,9 SDI
Paliwo: DIESEL
|
Wysłany: 2010-05-30, 20:50 Seat Ibiza II Fl
|
|
|
Witam wszystkich.
Mam pytanie. W zimie wpadlem do fosy moim Fl i mam teraz do klepania 80% lewej cwiartki, blacharz mi powiedzial ze element bedzie spawany jeszcze wzmacniany i obawiam sie ze podczas spawania moze blache pociagnac i szyba peknie boczna. Oczywiscie mam wersje 3D.
w jaki sposob mozna wyciagnac szybe bez mozliwosci jej ucinania.
Jesli sie nieda wyciagnac to czy ktos moglby opisac jak ja uciac i jak by byla mozliwosc kupienia od kogos pary szyb tylko z mozliwoscia otwierania z kompletem uszczelek i śrub
z Powazaniem Krzysiek |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
|
Wysłany: 2010-06-29, 22:35
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Marianoo
Nowicjusz

Marka: Seat
Model: jeszcze jeżdzący
Oznaczenie silnika (symbol): paliwożerny
Paliwo: DIESEL
|
Wysłany: 2010-05-30, 21:34
|
|
|
| Migomat ma to do siebie, ze nie odkształca blach. A więc nie musisz się martwić, że szybie coś się stanie. Coś mi się zdaje, że w FL są te szyby wklejane, a więc jedynie wycięcie jej pozostaje, aby ją zdemontować. Jeśli chcesz zaupić uchylną to szukaj po szrotach, na alledrogo, czy na forach klubowych seata. |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
ArKos
Administrator Szef wszystkich szefów

Marka: Ałudi :)
Model: A6 C5
Oznaczenie silnika (symbol): AEB
Paliwo: LPG+PB
Zaproszone osoby: 41
Pomógł: 279 razy Wiek: 40 Dołączył: 01 Lut 2010 Posty: 4716 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2010-05-30, 22:08
|
|
|
| krzysiek_kj napisał/a: | | mam teraz do klepania 80% lewej cwiartki |
tak
ale dostał od dołu, od tyłu, z boku?
| krzysiek_kj napisał/a: | | blacharz mi powiedzial ze element bedzie spawany jeszcze wzmacniany i obawiam sie ze podczas spawania moze blache pociagnac i szyba peknie boczna. |
wyciąć szybę i nie pęknie
moja prywatna opinia jest taka, że jeśli to drobne uszkodzenie spodu to można sie bawić, ale jeśli konkretniej poszło, to lepiej wymienić ćwiartkę
ciągnie się na ciepło żeby blacha się nie potargała, a to ją rozhartowuje
będziesz walczył z korozją, jak właściciele tawriji niestety - auta, które już w salonie było obsypane rudzielcem
w takim wypadku gdybyś chciał jeździć tym autem, to skłaniałbym się do wymiany ćwiartki - albo z angola albo gdzieś na szrocie z walonej w pysk wyciąć
ze 300-350zł i spokój, a nie tydzień rzeźbienia w g***nie i nie wiadomo z jakim efektem - pewne będzie tylko jedno: korozja na skutek rozhartowania blach
| krzysiek_kj napisał/a: | Jesli sie nieda wyciagnac to czy ktos moglby opisac jak ja uciac i jak by byla mozliwosc kupienia od kogos pary szyb tylko z mozliwoscia otwierania z kompletem uszczelek i śrub
|
co to za blacharz?
jeśli nie wie jak wyciąć szybę i uszczelkę, to musi to być chyba "pan henio z warsztatu STODOŁA"
a tak serio:
każdy blacharz wie jak wyciąć szybę, nieważne czy uchylna, którą się wyjmuje i wycina uszczelkę, czy klejona - w całości od karoserii wyciąć
nie rób tego sam bo szkody narobisz niewłaściwie wycinając (pogniesz uszczelkę lub uszkodzisz)
| Marianoo napisał/a: | | Migomat ma to do siebie, ze nie odkształca blach |
bzdura kolego
pociągnie blachę pokazowo jeśli polecisz spawem ciągłym
nie pociągnie jak spawasz punktowo, ale pewnie wiesz, że punktowe spawy są niestety sporo słabsze niż szew
jeśli element przenosi znaczne obciążenia dynamiczne (a ćwiara tylna przenosi bo chociażby głupi amor trzyma w kkielichu nadkola) to punktowe spawy sie po prostu rozejdą i auto zacznie sie rozłazić
jedyne rozsądne wyjście to szew, który porządnie przetopi blachę i zwiąże ze sobą drutem z miga
widziałeś już auto złamane na pół?
ja widziałem... passata b3 kombi, złamał sie za przednimi fotelami... spawali z dwóch jedno
tak więc jeśli auto kolega chce trzymać, to albo niech to zrobi porządnie albo niech nie robi wcale i sprzeda w takim stanie w jakim jest - szkoda, żeby się nabawił jakiejś szkody z powodu partacko zrobionej naprawy dość istotnego elementu blacharskiego
ćwiara trzyma zawias, amor...
jakby kolega dał fotke jakąś to byśmy nie wróżyli z fusów tak jak teraz |
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Bisu
Moderator

Marka: opel (Z)/ citroen
Model: calibra/ C5
Oznaczenie silnika (symbol): 2,0
Paliwo: PB
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Mar 2010 Posty: 86 Skąd: Knurów
|
Wysłany: 2010-06-02, 20:43
|
|
|
| Marianoo napisał/a: | | Migomat ma to do siebie, ze nie odkształca blach. |
Tak jak ArKos napisał- również odkształca. Ale tym to się trzeba przejmowac podczas spawania reperaturek czy elementów nadwozia -drzwi, błotniki... podłużnice jechać ciągłym - to ma być dobrze pospawane, a nie posmarkane.
Przy dobrym spawie miejsce łączenia nie ma prawa pęknąć. |
_________________ |
|
|
|
 |
prezesik25
Zasłużony VAG grupa

Marka: Volkswagen
Model: Golf 3, Polo 86c2f
Oznaczenie silnika (symbol): 1.4 ABD, 1.4D 1W
Paliwo: LPG+PB
Zaproszone osoby: 63
Pomógł: 5 razy Wiek: 31 Dołączył: 28 Lut 2010 Posty: 381 Skąd: Łęczyca / Daszyna
|
Wysłany: 2010-06-02, 21:26
|
|
|
| Szkoda, że uszkodzenie nie powstało z czyjejś winy, wtedy tylko odebrać odszkodowanie, auto sprzedać jak stoi i kupić drugie, a w tym przypadku to tylko słowa ArKosa wyciąć drugą ćwiartkę z innej ibizy i wspawać szwem ciągłym. Nie ma sensu bawić się w wyciąganie, szpachlowanie itp. |
_________________ Jeżeli piszę bez polskich znaków to znaczy, że piszę z komórki - proszę o wyrozumiałość.
|
|
|
|
 |
|
|
| | Strona wygenerowana w 0,41 sekundy. Zapytań do SQL: 21 |
|
|