Napraw Sam Swoje Auto Home | Redakcja | Kontakt | RSS | Statystyki | Grupy |
Zaloguj się:

Automatyczne logowanie:

Wyróżnij się, zobacz co Ci daje rejestracja na naszym forum 

Zarejestruj się na forumi szczegółowo opisz problem z Twoim samochodem. Nasi Eksperci udzielą Ci bezpłatnych porad jak skutecznie dokonać naprawy.

Zalety Rejestracji ?

1. Rejestrując się na forum masz gwarancję , że opisany przez Ciebie problem nie pozostanie bez odpowiedzi.

2. Rejestracja i korzystanie z pełnych zasobów serwisu jest darmowa a Użytkownik nie ponosi żadnych opłat

3. Opisując, swój problem z samochodem możesz zaoszczędzić ciężko zarobione pieniądze na podobną diagnozę w serwisach motoryzacyjnych

4. Masz szansę porównać zdiagnozowaną przez nas usterkę z diagnozą pochodzšcš z warsztatu motoryzacyjnego

5. Dajemy Ci do dyspozycji wiedzę naszych Ekspertów motoryzacyjnych całkowicie bezpłatnie

6. Po rejestracji na forum masz dostęp do forum bez reklam

Nie zwlekaj zarejestruj się i korzystaj z naszych zasobów - Kliknij Tutaj

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Tumak5 Sam Naprawiam Audi
Początkujący

Marka: Opel
Model: Vectra
Oznaczenie silnika (symbol): C20NE
Paliwo: LPG+PB
Wysłany: 2011-02-01, 11:03   Rozwiercanie C18NZ zamiast wymiany tłoków pod C20NE.

Cześć.
Mam pomysł na remont silnika C20NE, by nie wymieniać tłoków.
Myślałem nad zakupem bloku silnika z C18NZ i rozwiercenie go pod stare tłoki z mojego silnika C20NE. Pierścienie zakupił bym nowe.
Wał z C20NE na nowych panewkach, głowica C20NE już zrobiona.
Czy bloki z tych dwóch silnikó są identyczne? Średnica cylindra w 1.8 to 84,8mm, a w 2.0 86mm.
Co myślicie o takim rozwiązaniu? Gdzieś czytałem że ktoś to już robił, ale nie było żadnych konkretów...
Wiadomo, chciał bym zrobić remont za jak najmniejszą ilość pieniędzy i dlatego pomyślałem o takim rozwiązaniu

Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
Dopisz komentarz do postu Wysłany: 2010-06-29, 22:35   

Opel Corsa
ArKos Sam Naprawiam Audi
Administrator
Szef wszystkich szefów

Marka: Ałudi :)
Model: A6 C5
Oznaczenie silnika (symbol): AEB
Zaproszone osoby: 41
Wysłany: 2011-02-01, 11:27   

Tumak5 napisał/a:
Czy bloki z tych dwóch silnikó są identyczne?

tak
Pod warunkiem, że to 1.8 to nie jest 18e bo nie będzie otworu na czujnik położenia wału. W C18NZ jest.

Tumak5 napisał/a:
Średnica cylindra w 1.8 to 84,8mm, a w 2.0 86mm

Bo C20NE to rozwiercony blok z C18NZ.

Tumak5 napisał/a:
Co myślicie o takim rozwiązaniu?

Najrozsądniejsze wyjście, jeśli ktoś chce mieć silnik zrobiony na nominał.
Jedno ale:
Tumak5 napisał/a:
C18NZ i rozwiercenie go pod stare tłoki z mojego silnika C20NE

Konieczne jest sprawdzenie, czy tłoki nie są jajem, czyli owal tłoka musi zostać sprawdzony.

Jest do zrobienia po niewielkich pieniądzach i jest to rozsądne wyjście.

Pani Reklama

Opel Corsa
Początkujący

Wysłany: 2011-02-01, 11:55   

A w jakich pieniążkach mogę się zmieścić za rozwiercanie cylindrów i sprawdzenie tłoków?
Mam dwa, a nawet trzy silniki C20NE.
Może ktoś napisze mi w jaki sposób mógł bym sobie sprawdzić sam te tłoki?...

Dzięki za odpowiedź. :jupi:

Pani Reklama

Opel Corsa
ArKos Sam Naprawiam Audi
Administrator
Szef wszystkich szefów

Wysłany: 2011-02-01, 13:13   

Tłoków sam nie sprawdzisz. Trzeba do tego specjalistyczny sprzęt.
Rozwiert bloku 300-500zł zależnie od firmy.

LIROY Sam Naprawiam Audi
Nowicjusz
GSi

Model: Astra
Oznaczenie silnika (symbol): C20NE & C14NZ
Paliwo: PB
Wysłany: 2011-02-01, 23:12   

Tumak5 napisał/a:
A w jakich pieniążkach mogę się zmieścić za rozwiercanie cylindrów i sprawdzenie tłoków?
Mam dwa, a nawet trzy silniki C20NE.
Może ktoś napisze mi w jaki sposób mógł bym sobie sprawdzić sam te tłoki?...

Dzięki za odpowiedź. :jupi:

ArKos napisał/a:
Tłoków sam nie sprawdzisz. Trzeba do tego specjalistyczny sprzęt.
Rozwiert bloku 300-500zł zależnie od firmy.

Ja właśnie jestem/byłem na tym etapie. Z tym, że ja jednak robiłem blok od C20NE (tulejowanie cylindrów pod tłoki które latały w tymże bloku) bo koszta byłyby takie same jak w przypadku rozwiertu 1.8, a dodatkowo musiałbym zdobyć blok od 1.8. W każdym razie mnie wyniosło to (niestety u siebie w pracy nie mam właśnie narzędzi do tego więc musiałem zlecić to innej firmie) 150zł od dziury czyli 600zł + szlif wału 200zł + sprawdzenie i kątowanie korbowodów 200zł, a więc 1000zł bez składania bloku czyli bez wkładania pierścieni, panewek, złożenia wału itp. (to już sam sobie poskładam)
Jeśli chcesz jak najtaniej tzn. auto ma tylko jakoś jeździć to lepiej kupić drugi goły silnik (zakładając że dół będzie w lepszym stanie od starego - ale tak naprawdę nie wiesz co masz chyba że z pewnego źródła) bo wyjdzie taniej. Jeśli chcesz jednak wiedzieć co masz to zostaje remont ale za tym idą koszta.

Początkujący

Wysłany: 2011-02-03, 16:56   

Może powiecie mi jeszcze ile mogę splanować głowicę by nie stracić bezkolizyjności ale żeby do prężyć silnik i czy to ma jakikolwiek sens?

ArKos Sam Naprawiam Audi
Administrator
Szef wszystkich szefów

Wysłany: 2011-02-03, 17:00   

Fabryczna wysokość głowicy to 96mm. Trzeba zmierzyć ile ma, bo nie wiesz, czy była wcześniej planowana czy nie. Minimalna dopuszczalna wysokość to 94,5mm.

Ostre planowanie to zwiększenie ciśnienia sprężania, a tym samym możliwość wystąpienia spalania stukowego. Pamiętaj, że Motronic 1.5 nie ma czujnika spalania stukowego i możesz mieć spory problem, jak za dużo zjedziesz głowicę.

szymi870 Sam Naprawiam Audi
Średnio Zaawansowany

Marka: opel
Model: corsa
Oznaczenie silnika (symbol): 1s2l
Wysłany: 2011-02-03, 17:41   

może zamiast ścinania głowicy załóż od 18E , na seryjnych tłokach od NE ładnie to będzie chodziło ;-)

Początkujący

Wysłany: 2011-02-03, 20:29   

Myślę że blok z c18nz można kupić za 100zł, bo cały znalazłem za 200zł, do tego rozmawiałem z szlifierzem i rozwierci mi blok do starych tłoków za 300zł. No to już jest taniej... Na wał założył bym tylko nowe panewki. I tu Pytanie kolejne, czy wały też są takie same w c18nz i c20ne?
Głowica była planowana tylko raz o 0,2mm.
Nie znam się na kontach jakie powinny mieć korbowody i nie wiem kiedy powinno się szlifować wał, ale nie zależy mi żeby ten silnik był jak nowy i przejeździł drugie 22 lata tylko dajmy na to z 5-8 i był w miarę zdrowy. Nie mam najlepszych blach na tym samochodzie, choć podwozie już całe zrobiłem i zobaczymy co dalej... :roll:

Dzięki

ArKos Sam Naprawiam Audi
Administrator
Szef wszystkich szefów

Wysłany: 2011-02-03, 21:08   

No to po kolei jadąc na wstępie powiem tak, skoro:
Tumak5 napisał/a:
nie zależy mi żeby ten silnik był jak nowy i przejeździł drugie 22 lata tylko dajmy na to z 5-8 i był w miarę zdrowy. Nie mam najlepszych blach na tym samochodzie

Ja na twoim miejscu kupiłbym ZDROWY dół do c20ne - za 250-300zł da się kupić. Te silniki są naprawdę pancerne, robota silnika to się szykuje przy przelocie 450-500tys...
Nawet jak kupisz taki co ma 300-350tys to pojeździsz te kilka lat - chyba że stukasz 50 rocznie ;)

A w temacie:
Tumak5 napisał/a:
czy wały też są takie same w c18nz i c20ne?

Z tego co wiem, to nie - jedynie łożyskowanie główne mają takie same.

Tumak5 napisał/a:
nie wiem kiedy powinno się szlifować wał

W chwili, kiedy ma owal na łozyskach powyżej wartości dopuszczalnej, lub jeśli jest na tyle wytarty, że na nominalnych panewkach luz będzie zbyt duży.

Teraz po prostu przekalkuluj:
Blok 100, szlifierz 300, szlif wału 200, komplet panewek dobrej marki 170-180, komplet pierścieni 140, robota głowicy kompleksowo 300-350, co po podsumowaniu daje ok. 1100zł. Do tego dolicz robociznę jeśli sam nie będziesz składał. Jak będziesz płacił to 500 licz najmniej.

Kupując za 300 dół z c20 ne wydajesz:
300 dół, robota głowicy 300-350 - razem 600-650. Plus robota, którą możesz wykonać sam pod nadzorem osób kompetentnych.

Decyzja nalezy do ciebie.

szymon 1587cm3 Sam Naprawiam Audi
Moderator
Diesel niet :(

Model: astra
Oznaczenie silnika (symbol): 2.0 (20seh)
Wysłany: 2011-02-03, 21:54   

Tumak5 napisał/a:
czy wały też są takie same w c18nz i c20ne?

Maja inne wykorbienie (2.0 86mm, 1.8 79.5mm)

Początkujący

Wysłany: 2011-02-06, 17:15   

Kupiłem przyrząd do sprawdzania ciśnienia sprężania firmy Yato i zrobiłem pomiar na swoim silniku z którego płyn ucieka z pod głowicy i nie tylko...
Wyniki: na sucho 1 cylinder: 13,5bara, 2 cylinder: 13,5 bara , 3 cylinder: 13,5 bara, 4 cylinder 13,2 bara. Próba olejowa 1 cylinder 15,5 bara, 2 cylinder 15,8 bara, 3 cylinder 16 bar i 4 cylinder 17 bar.
Faktycznie kręciłem silnikiem aż wskazówka przestała rosnąć, a do próby olejowej wykorzystałem olej SAE 30( taki podaje instrukcja do pomiaru ciśnienia).
Myślę że wyniki nie są złe i mogę zrobić tylko wymianę panewek, pierścieni i głowicę.

Proszę o opinię odnośnie ciśnienia w silniku jak i o pomysł na naprawę.
Jakie jest ciśnienie w nowym silniku C20NE skoro u mnie jest 17bar?

Pozdrawiam serdecznie

ArKos Sam Naprawiam Audi
Administrator
Szef wszystkich szefów

Wysłany: 2011-02-06, 17:20   

Tumak5 napisał/a:
Myślę że wyniki nie są złe

Są bardzo przyzwoite.
Tumak5 napisał/a:
mogę zrobić tylko wymianę panewek, pierścieni

Ale po co chcesz robić pierścienie?
Moim zdaniem nie ma konieczności. U mnie w Calibrze jest na garach od 10.5-11 bar - nie bierze oleju wcale, jeździ w porządku.
A panewki dlaczego? Stuka? Niskie ciśnienie na jałowym?
Tumak5 napisał/a:
Jakie jest ciśnienie w nowym silniku C20NE

Około 15bar podaje producent jako nominalne.
Tumak5 napisał/a:
u mnie jest 17bar

Nieprawda. U ciebie jest 13.2-13.5 - dane producenta to dane na sucho.
Ten silnik ma jeszcze przed sobą sporo kilometrów, o ile nie rąbie na panewkach.

Początkujący

Wysłany: 2011-02-06, 18:02   

Muszę zrobić uszczelkę pod głowicą i przerdzewiałe korki bloku, bo płyn cieknie, więc pomyślałem że jak już będę miał zdartą głowiczkę to zrobię co mogę. Pierścienie wywnioskowałem z różnicy która powstała na pomiarze pomiędzy próbą na sucho i olejową (3,8bara na 4 cylindrze), a i chciał bym mieć wzorowe ciśnienie. Wał powiem szczerze że nie wiem czy stuka, nie znam się, ale mi się wydaje że silnik chodzi cichutko. Ja jestem z tych ludzi co wolą zapobiegać niż leczyć, wolę wymienić panewki póki nie ma zbyt dużych luzów.
Głowicę mam ze starego silnika i były w niej docierane zawory, wymienione popychacze hydrauliczne i uszczelniacze zaworowe. po tych zabiegach jeździła rok i wypadek - pęknięty blok silnika. Zdjąłem ostatnio głowiczkę z tego silnika i na tłokach 1 i 3 jest totalny czarny nagar a pierścienie były wymienione i są całe... jaki mógł być tego powód? głowica? samochód jeździł tylko na gazie, nawet zbiornika na benzynę w nim nie było.

ArKos Sam Naprawiam Audi
Administrator
Szef wszystkich szefów

Wysłany: 2011-02-06, 18:12   

Tumak5 napisał/a:
pomyślałem że jak już będę miał zdartą głowiczkę to zrobię co mogę.

Idąc tym tropem wymienisz auto na nowe.

Tumak5 napisał/a:
korki bloku

broki

Tumak5 napisał/a:
Pierścienie wywnioskowałem z różnicy która powstała na pomiarze pomiędzy próbą na sucho i olejową (3,8bara na 4 cylindrze), a i chciał bym mieć wzorowe ciśnienie.

Nawet w fabrycznie nowym silniku możesz spodziewać się różnic przy próbie olejowej. Może nie na poziomie prawie 4 bary, ale około dwóch można się spodziewać. Przecież pierścień nie jest jednolitą całością, a pasowanie w cylindrze również wymaga luzu.

Moim zdaniem niepotrzebna czynność.

Tumak5 napisał/a:
wolę wymienić panewki póki nie ma zbyt dużych luzów.

I co ci to da?
Masz oryginalne i bardzo dobrej jakości... kupisz jakieś zamienniki co sie zwalą szybciej niż te jeśli zostaną...

Tumak5 napisał/a:
na tłokach 1 i 3 jest totalny czarny nagar a pierścienie były wymienione i są całe... jaki mógł być tego powód? głowica?

Jeśli nagar był twardy i smolisty to w tym cylindrze spalał się olej - np sieknięta uszczelka. Jeśli miękki i sadzowaty, to za bogata mieszanka - lejący wtrysk na przykład.

Tumak5 napisał/a:
samochód jeździł tylko na gazie

Więc kwestia lejącego wtrysku odpada. Olej mógł sie dostać przez uszczelkę lub uszczelniacze.

Ogólnie:
Daj sobie spokój z rozgrzebywaniem sprawnego silnika. Ani to nie jest ekonomiczne ani rozsądne. A i nigdy się nie zwróci. Zasada jest taka: nominał z fabryki zawsze będzie trwalszy, niż wyremontowany na zamiennikach. Zapamietaj, że chyba tylko ruskie i polskie auta wymagały poprawiania fabryki - niemcy robią porządnie, c20ne lata bez bólu 450-500tyś do remontu i nie ma sensu mu skracać drogi.

Twoja kasa, ale warto przemyśleć - ja bym zrobił głowicę na tip-top czyli zawory, prowadnice, uszczelniacze, markową uszczelkę pod głowicę (Goetze, Reinz albo oryginał GM z ASO), nowe śruby głowicy, wypłukałbym cały silnik w tym kanały olejowe, sprawdził stan pompy oleju i jazda. Bedzie latał jak sie patrzy.

Odpowiedz do tematu