|
|
| Autor |
Wiadomość |
KKK_Krzysiek
Nowicjusz

Marka: Ford
Model: Fiesta
Oznaczenie silnika (symbol): 1.8 D
Paliwo: DIESEL
|
Wysłany: 2010-09-20, 19:51 Renault Scenic II - awaryjne otwarcie maski
|
|
|
Witam!
Mam problem, otóż samochód stał przez dłuższy czas w garażu i się kompletnie rozładował. Nie mogę go zatem otworzyć kartą, kluczykiem też nie da rady, bo żona dojechała drzwiami kierowcy do ściany (sic!). Jak otworzyć maskę z zewnątrz? Zdjąłem osłonę chłodnicy, próbowałem od dołu; zdjąłem kratkę, próbowałem od przodu, ale nie udało mi się. Jak go otworzyć?
pozdrawiam
Krzysiek |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
|
Wysłany: 2010-06-29, 22:35
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Grzes997
Administrator Przebiegły Mechanik

Marka: Opel
Model: Zafira
Oznaczenie silnika (symbol): X16XE
Paliwo: LPG+PB
Pomógł: 217 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Kwi 2010 Posty: 2800 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2010-09-20, 20:06
|
|
|
| Mam pytanko, czy od strony pasażera nie ma kluczyka w drzwiach, może przez bagażnik jakoś dostaniesz się do wnętrza, a żeby maskę awaryjnie otworzyć to wydaje mi się że tylko od spody trzeba by się pod niego w kulnąć i ręką odszukać linki i próbować ją odciągnąć, swoją drogą warto by może pomyśleć o jakimś gniazdu awaryjnym do którego na takie ewentualności można zapodać troszkę prądu. |
_________________ Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób.
http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy
 |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
KKK_Krzysiek
Nowicjusz

|
Wysłany: 2010-09-20, 20:18
|
|
|
| Właśnie kluczyk można tylko od strony kierowcy... Bagażnik i inne drzwi odpadają. Linki szukałem, ale on cały w środku jest zapchany plastikiem. sam zamek znalazłem, mogę go dotknąć (jednym paluchem, tak ciasno) ale nie mogę ruszyć... dłubanie śrubokrętem i innymi drutami - bez skutku. |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Grzes997

|
Wysłany: 2010-09-20, 20:25
|
|
|
to może do akumulatora się dostaniesz choć to też pewnie utrudnione, jak samochód stoi w garaży to zawołaj kolegę z samochodem i liną wyciąg go z garażu choć zaraz napiszesz że jest ręczny zaciągnięty ale wydaje mi się że to jedyny sposób tylko ciągnij delikatnie napewno masz go na jakimś biegu u sinik będzie się kręcił w przeciwna stronę bo chyba że jest możliwość zmiany biegów ale to tez od spodu kurde nie wiem jak tam jest od spodu czy są takie możliwości ale w Sceniku jest dość dobre dojście od spodu do skrzyni biegów i jego mechanizmu |
_________________ Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób.
http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy
 |
|
|
|
 |
KKK_Krzysiek
Nowicjusz

|
Wysłany: 2010-09-20, 20:37
|
|
|
| Tak, scenic niestety ma elektryczny hamulec postojowy, blokuje koła po wyłączeniu silnika. Wiedziałem, że kiedyś będzie z tym problem... |
|
|
|
 |
ArKos
Administrator Szef wszystkich szefów

Marka: Ałudi :)
Model: A6 C5
Oznaczenie silnika (symbol): AEB
Zaproszone osoby: 41
Pomógł: 279 razy Wiek: 40 Dołączył: 01 Lut 2010 Posty: 4716 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2010-09-20, 20:59
|
|
|
jeśli masz kawałek miejsca pod drugą ścianą czyli obok drzwi pasażera:
podnieś trochę auto i pod każde z kół podłuż ze 2 kawałki rurki czy kija ze szczotki pociętego
jak pod każdym kołem będzie podłożone wzdłuż kierunku jazdy to będziesz w stanie przesunąć nieco auto w bok pomimo że ma koła poblokowane
w razie potrzeby powtórzysz operację aż do momentu, kiedy będziesz w stanie otworzyć drzwi kierowcy kluczykiem
innej rady nie widze, narobisz szkód a nie otworzysz |
|
 |
zloty666
Zaawansowany mgr inż

Marka: Śkoda
Model: Fabia 6Y hatchback
Oznaczenie silnika (symbol): 1.4i 16V 75KM
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 1 raz Wiek: 34 Dołączył: 11 Mar 2010 Posty: 124 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 2010-09-20, 21:04
|
|
|
a nie dasz rady przez dach dojść do strony kierowcy ? spuszczasz sie lekko z dachu i wkładasz kluczyk w zamek i przekręcasz
centralny może puści pozostałe zamki ? |
_________________ Śkoda Fabia 1.4 16V 75KM BRC Sequent 24
|
|
|
|
 |
ArKos

|
Wysłany: 2010-09-20, 21:10
|
|
|
| zloty666 napisał/a: | | centralny może puści pozostałe zamki ? |
| KKK_Krzysiek napisał/a: | | samochód stał przez dłuższy czas w garażu i się kompletnie rozładował | |
|
 |
Grzes997

|
Wysłany: 2010-09-20, 21:13
|
|
|
| W takich wypadkach są chyba wszystkie chwyty dozwolone a skoro nie ma innego wyjścia to bym zrobił bardzo radykalnie, pod każde koło przygotował bym sobie starą wycieraczkę pod drzwi najlepiej z gumy lub jakieś kawałki gumy polał bym to olejem i wyszarpał bym go z tego garażu drugim samochodem, Arek on go nie przepcha w bok bo nie będzie miał jak skoro nie może wejść od strony kierowcy to nawet tam nie wejdzie żeby go pchnąć |
 |
|
|
|
 |
ArKos

|
Wysłany: 2010-09-20, 21:18
|
|
|
ale może pociągnąć
łpie od strony pasażera za błotnik ((uwaga: przednie są z plastiku) i ciagnie
na rurkach nie trzeba wcale dużo siły - nadepnij idąc na taki kawałek rurki.. w ułamku sekundy jak pier****z to sie nie obejrzysz nawet kiedy i jak sie to stało |
|
 |
Grzes997

|
Wysłany: 2010-09-20, 21:19
|
|
|
Wpadł mi do głowy kolejny pomysł, od spody auta można dostać się do rozrusznika a do niego biegnie kabel plusowy bezpośrednio z akumulatora i można się do niego wpiąć np prostownikiem kabel minusowy gdzieś do masy zapiąć a plusowy do rozrusznika do którego biegnie taki jeden bardzo gruby kabel jak mu tam podasz napięcie akuś się podładuje i otworzysz go z pilota czy co tam go otwiera |
 |
|
|
|
 |
holcu
Administrator

Marka: Kia
Model: Sorento
Oznaczenie silnika (symbol): 2.5 CRDi
Zaproszone osoby: 325
Pomógł: 5 razy Wiek: 27 Dołączył: 18 Sty 2010 Posty: 532 Skąd: Sarajevo
|
Wysłany: 2010-09-20, 23:11
|
|
|
Witam
Nie wiem dokładnie jak w Renault Scenic jest to rozwiązane, ale ten sam problem miałem w Renault Laguna, gdzie również jest karta a nie ma kluczyka.
Teraz tak : przyjrzyj się dokładnie karcie - ma ona wciągany srebrny immobilizer, wyciągnij go a następnie podejdź do auta od strony kierowcy. Schyl się tak byś oczami widział co znajduje się pod klamką w miejscu gdzie teorytycznie powinienes wsadzić kluczyk.
Znajduje się tam otwór, w który wsadzać immobilizer i lekko wypychasz zaślepkę. Po wypchnięciu zaślepki pojawi Ci się miejsce do wsadzenie tego immobilizera. Wsadzasz, przekręcasz i maskę otwierasz normalnie za pomocą dźwigni.
Sam przerabiałem ten patent, bo miałem Renault Laguna - mi się to stało na wyjeździe. |
|
 |
Grzes997

|
Wysłany: 2010-09-21, 07:08
|
|
|
Holcu
| Cytat: | | kluczykiem też nie da rady, bo żona dojechała drzwiami kierowcy do ściany | |
 |
|
|
|
 |
holcu
Administrator

Marka: Kia
Model: Sorento
Oznaczenie silnika (symbol): 2.5 CRDi
Zaproszone osoby: 325
Pomógł: 5 razy Wiek: 27 Dołączył: 18 Sty 2010 Posty: 532 Skąd: Sarajevo
|
Wysłany: 2010-09-21, 08:30
|
|
|
| A to przepraszam - wczoraj chyba ze zmęczenia umknęła mi ta informacja |
|
 |
KKK_Krzysiek
Nowicjusz

|
Wysłany: 2010-09-21, 10:34
|
|
|
Zdecydowałem się już, że będę go na siłę wyciągał z garażu, szukam pod autem haka i tu znowu problem. Bo haka nie ma. szukam więc w instrukcji i dowiaduję się, że hak jest przykręcany, schowany w bagażniku Macie jakiś pomysł, za co go złapać (z przodu, stoi przodem do drzwi)? Za osie będzie ok? |
|
|
|
 |
|
|