|
|
| Autor |
Wiadomość |
czapalechia
Nowicjusz

Marka: renault
Model: megane
Oznaczenie silnika (symbol): 1.5 dci
Paliwo: DIESEL
|
Wysłany: 2010-10-21, 14:18 renault megane 2 1.5 dci 2003r rano nie odpala
|
|
|
Mam bardzo powazny problem, jestem posiadaczen renault megane 2 1.5 dci 2003r. Moj problem to powietrze w ukladzie paliwowym, powietrze wystepuje jedynie na odcinku filtr paliwa - pompa paliwa. Podczas jazdy na 3 biegu oraz wyzszych przy wiekszych obrotach zapala sie blad "injection fault" czyli blad wtryskow , zdazylem ustalic ze wtryski nie dostaja odpowiedniej ilosci ropy, nie zauwazam jednak oslabienia silnika w tym momencie. Ten sam komunikat zapala sie rano , z tym ze silnik nie odpala w przewodzie paliwowym zasilajacym filtr jest sucho!!! w przewodach do pompy ropa jest. Nauczylem sie juz odpowietrzac wtryski (klucz 17) wtedy auto odpali, w ciagu dnia nie ma juz najmniejszych problemow z odpalaniem , problem pojawia sie jak auto postoi ponad 6-10 godzin. Paru mechanikow sie juz za to bralo bez skutku , skonczyla mi sie juz kasa!!!! (zainwestowalem juz w ten problem pnad 1500!!!) Czuje ze to jakas blachostka i sam sobie z tym poradze ale potrzebuje porady co to moze byc Wymienilem juz filtr paliwa , oringi na szybkozlaczkach, przewody paliwowe, listwe przelewowe. Prosze o porade jesli ktos moze mi pomoc. |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
|
Wysłany: 2010-06-29, 22:35
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
ArKos
Administrator Szef wszystkich szefów

Marka: Ałudi :)
Model: A6 C5
Oznaczenie silnika (symbol): AEB
Paliwo: LPG+PB
Zaproszone osoby: 41
Pomógł: 279 razy Wiek: 40 Dołączył: 01 Lut 2010 Posty: 4716 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2010-10-21, 17:33
|
|
|
| zaworek zwrotny? |
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
czapalechia
Nowicjusz

|
Wysłany: 2010-10-21, 21:59
|
|
|
| W momencie kiedy zaloze zaworek zwrotny miedzy pompa a filtrem na powrot odpala za 8-12 razem , kiedy zaloze na przewod zasilajacy za 6-10 , w momencie kiedy zaloze i tu i tu odpali za pierwszym razem lecz rozwala mi podzespoly ukladu tj filtr paliwa (pekl w pol) , trojnik przelewu (pekl). Samochod byl u wielu mechanikow wiec pare diagnoz mam, miedzy innymi taka ze wystepuje podcisnienie miedzy bakiem a filtrem i paliwo musi z tej racji wrocic do baku ale czemu sie tak dzieje??? bak zapowietrzony??? raczej nie poniewaz po wlaniu paliwa rowniez sie tak dzieje. Uszkodzona pompa w baku? raczej nie, jest manualna wiec głowna pompa zasysa. Co wiec pozostaje? za zaworkiem paliwa na zasilaniu paliwo rano jest .... POMOCY!!! |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
szymon 1587cm3
Moderator Diesel niet :(

Marka: Opel
Model: astra
Oznaczenie silnika (symbol): 2.0 (20seh)
Paliwo: PB
Pomógł: 65 razy Wiek: 24 Dołączył: 22 Lut 2010 Posty: 1139 Skąd: Gniezno
|
Wysłany: 2010-10-22, 22:41
|
|
|
Masz DCI wiec Common Rail a co za tym idzie pompe zasilajaca która podaje paliwo na pompe wysokocisnieniowa która bije cisnienie w "szyne". Jesli w przewodzie bak/filtr jest sucho to pompa, lub odpowietrzenie zbiornika.
Spróbuj przed odpaleniem odkrecic korek od zbiornika, jesli to wina zapowietrzajacego sie zbiornika to odpali bez wiekszych problemów (po podaniu ropy.)
Nie wiem gdzie znajduje sie pompka zasilajaca (pewnie w zbiorniku) ale raczej nie jest mechaniczna tylko elektryczna, do tego jest tam filterek który moze byc zasyfiony. |
_________________ |
|
|
|
 |
czapalechia
Nowicjusz

|
Wysłany: 2010-10-23, 08:22
|
|
|
| probowalem juz i to , odlaczalem przed noca przewody od pompy w baku wiec teoretycznie powinien sie odpowietrzyc, odlaczalem rowniez przy pompie silnika , nic to nie dalo , za kazdym razem rano na trasie filtr bak jest powietrze (przewody filtr pompa silnika- powietrza brak) podkladalem na noc kartony pod samochod aby sprawdzic czy jest wyciek - brak , gdzies to paliwo musi sciekac nabierajac powietrza a przewody w baku na noc zatykalem!!! ten samochod zaprzecza prawom fizyki!!! prosze nadal o sugestie... jestem juz skrajnie wyczerpany... |
|
|
|
 |
michal_rz
Nowicjusz wierzę w fizykę i chemię

Marka: Renault
Model: Clio
Oznaczenie silnika (symbol): 1,5
|
Wysłany: 2010-10-24, 00:36
|
|
|
| pisałeś że rozwaliło Ci filtr paliwa więc musiałeś założyć nowy może kwestia jest samego filtra jakaś tania podróbka lub hmhm może pompka ręczna przy filtrze jest wadliwa lub wadliwie założona (jeśli ja masz) |
|
|
|
 |
czapalechia
Nowicjusz

|
Wysłany: 2010-10-25, 21:28
|
|
|
| filtr niby podrobka, ale co z tego jak na nowym jak i starym objaw jest ten sam. Pompka paliwa tez jest nowa... Nikt sobie z tym poradzic nie moze , czuje ze oddam auto do serwisu lecz musze przygotowac sie na to finansowo bo mam jakies dziwne przeczucie ze suma bedzie 4-cyfrowa. Ma ktos jakies jeszcze sugestie? |
|
|
|
 |
michal_rz
Nowicjusz wierzę w fizykę i chemię

Model: Clio
Oznaczenie silnika (symbol): 1,5
|
Wysłany: 2010-10-26, 23:37
|
|
|
| ciekawa sprawa jutro bede u mojego mechanika zapytam co sadzi o Twoich objawach moze juz z tym sie spotkal |
|
|
|
 |
czapalechia
Nowicjusz

|
Wysłany: 2010-11-06, 08:37
|
|
|
| dotarlem do informacji ze moze byc to regulator cisnienia pompy lub zawor zwrotny regulujacy cisnienie w pompie , cisnienie zamiast na wtryski idzie w powrot, co Wyna to??? |
|
|
|
 |
ArKos

|
Wysłany: 2010-11-06, 09:37
|
|
|
| czapalechia napisał/a: | | zawor zwrotny |
| ArKos napisał/a: | | zaworek zwrotny? | |
|
 |
czapalechia
Nowicjusz

|
Wysłany: 2010-11-08, 10:35
|
|
|
jednak to nie zaworek zwrotny trace juz resztki cierpliwosci i ostatnie oszczednosci... Moze jednak ktos na tym forum mial podobny problem i moze pomoc??? |
|
|
|
 |
ArKos

|
Wysłany: 2010-11-08, 12:44
|
|
|
| no nijak nie przeskoczysz jak tylko diagnostyka porządna, i to najprawdopodobniej aso |
|
 |
mega
Nowicjusz

Model: megane II
Oznaczenie silnika (symbol): 1,5 DCI
|
Wysłany: 2010-11-14, 18:03
|
|
|
mam identyczny model i problem opisany w zapytaniu o pomoc,
czy jest rozwiązanie tej zagadki???? |
_________________ nowy |
|
|
|
 |
czapalechia
Nowicjusz

|
Wysłany: 2010-11-15, 08:41
|
|
|
To jest nas wiecej , oznacza wiec ze problem jest globalny a nie jednostkowy. Szukalem zreszta na innych forach i pare podobnych tematow znalazlem lecz trop znika, zakladam ze komus udalo sie problem rozwiazac i nie raczyl sie pofatygowac z odpowiedzia. Auto odebralem z kolejnego warsztatu z ktorego nikt nie mial ochoty ani czasu sie tym zajmowac i problemu nie znalazl. Z tego co sie orientuje odlaczyl wszystkie przewody paliwowe i elektryczne od pompy na noc aby odizolowac pompe calkowcie, rano po podlaczeniu to samo...
[ Dodano: 2010-11-15, 08:45 ]
Byl na porzadnym komputerze w serwisie , po za drobnymi bledami typu sensor w kole nic powaznego nie pokazal, jak zapala sie "injection fault" pojawia sie wielki blad na listwie cisnieniowej co oznacza ze jest problem z cisnieniem lecz nie ma co sie dziwic skoro jest tam powietrze. Uszkodzenia mechanicznego komputer nie pokaze...
[ Dodano: 2010-11-30, 08:28 ]
juz nie odpala wcale... |
|
|
|
 |
jezior85
Nowicjusz

Model: Megane II
Oznaczenie silnika (symbol): K9K
|
Wysłany: 2010-12-07, 07:51
|
|
|
Witam,
Tak jak kolega wyżej, mam powietrze w przewodach paliwowych (na powrocie - tuż za wyjściem z przelewów i na zasilaniu - gruszka oraz tuż przed pompą).
Filtr paliwa wymieniony (z czujnikiem wody). Na razie nic więcej nie robiłem. Jeżeli ktokolwiek znalazł usterkę/przyczynę takiego stanu rzeczy to bardzo proszę o pomoc. |
|
|
|
 |
|
|