|
|
| Autor |
Wiadomość |
autokliw
Nowicjusz

Marka: Renault
Model: Espace
Oznaczenie silnika (symbol): 2.0
Paliwo: PB
|
Wysłany: 2010-06-27, 14:09 Renault Espace 2.0 benzyna 8V
|
|
|
| Mam problem z espace ! Gdzie znajde znaki do sprawdzenia ustawienia rozrządu? auto nie pali na jeden cylinder! zamieniałem już wtryski , świece , przewody, i cewki, ma ok. 10at. ciśnienia a ciągle nie pali na drugi cylinder! co może być problemem? |
_________________ Sławek |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
|
Wysłany: 2010-06-29, 22:35
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
ArKos
Administrator Szef wszystkich szefów

Marka: Ałudi :)
Model: A6 C5
Oznaczenie silnika (symbol): AEB
Paliwo: LPG+PB
Zaproszone osoby: 41
Pomógł: 279 razy Wiek: 40 Dołączył: 01 Lut 2010 Posty: 4716 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2010-06-27, 18:07
|
|
|
| autokliw napisał/a: | | ciągle nie pali na drugi cylinder! co może być problemem? |
uszkodzona krzywka na wałku rozrządu na przykład lub złamana dźwigienka zaworowa (o ile silnik je posiada), generalnie nie otwiera się któryś zawór moim zdaniem, lub jest uszkodzone ECU i nie podaje sygnału na cewkę/wtryskiwacz z danego cylindra |
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
autokliw
Nowicjusz

|
Wysłany: 2010-06-27, 18:27 Re: Renault Espace 2.0 benzyna 8V
|
|
|
| Dzięki! Zdjagnozujemy go komputerowo jaki będzie wynik dam znać! |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
szymon 1587cm3
Moderator Diesel niet :(

Marka: Opel
Model: astra
Oznaczenie silnika (symbol): 2.0 (20seh)
Pomógł: 65 razy Wiek: 24 Dołączył: 22 Lut 2010 Posty: 1139 Skąd: Gniezno
|
Wysłany: 2010-06-27, 18:35
|
|
|
Podaj jeszcze jaki kolor ma swieca z tego cylindra... Jest mokra/sucha? Okopcona? Czarna czy jasnobrazowa?
Sprawdzenie czy wtrysk podaje paliwo na tym cylindrze nie jest trudne, sprawdzenie czy jest iskra jeszcze łatwiejsze. Od tego bym zaczał zeby COS stwerdzic |
_________________ |
|
|
|
 |
autokliw
Nowicjusz

|
Wysłany: 2010-06-27, 21:05
|
|
|
| Świeca jest mokra, iskrę ma przynajmniej na zewnątrz. Nie wiadomo jak to się ma pod ciśnieniem? Świece były zamontowane nowe więc nie umiem powiedzieć jaki miała kolor! podejżewam już tylko sterowanie elektroniką albo przestawiony rozrząd. Ciśnienie na cylindrach jest po11 a na tym wypłukanym 10 przy słabym kręceniu rozrusznikiem. |
|
|
|
 |
Grzes997
Administrator Przebiegły Mechanik

Model: Zafira
Oznaczenie silnika (symbol): X16XE
Pomógł: 217 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Kwi 2010 Posty: 2800 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2010-06-27, 21:20
|
|
|
| W tych samochodach chyba jest każda cewka na każdy cylinder i te cewki lubiły pękać i mieć przebicie do masy ale tylko jak były wmontowane na świecy wyjęte iskrzyły prawidłowo myślę że musiał byś tę cewkę podmienić na inną a nie zamieniać miejscami, jeśli jedna świeca jest tylko mokra to nie jest to rozrząd ani wtryskiwacz no chyba że leje straszną ilość paliwa, w Twoim wypadku stawiam na cewkę, napisałeś o sterowaniu to też wykluczam gdyż masz cztery cewki sterowane bezpośrednio z ECU w następujący sposób z ECU wychodzą dwa sygnały jedne na cewki 1 i 4 i drugi sygnał na cewkę 2 i 3 a Tobie nie pali jeden cylinder wiec sterowanie napewno jest dobre. |
_________________ Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób.
http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy
 |
|
|
|
 |
autokliw
Nowicjusz

|
Wysłany: 2010-06-27, 22:27 Re: Renault Espace 2.0 benzyna 8V
|
|
|
| Na razie dziękuje za zinteresowanie! Od jutra będe walczył dalej! Dam znać jakie będą wyniki! Jednak jeśli ktoś ma schemat ustawień paska to był bym wdzięczny bo będe musiał go wymienić. Pozdrawiam ! |
|
|
|
 |
ArKos
Administrator Szef wszystkich szefów

Marka: Ałudi :)
Model: A6 C5
Oznaczenie silnika (symbol): AEB
Zaproszone osoby: 41
Pomógł: 279 razy Wiek: 40 Dołączył: 01 Lut 2010 Posty: 4716 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2010-06-27, 22:30
|
|
|
| jak w każdym innym silniku ustawiasz rozrząd na cechy - wał i wałki rozrządu |
|
 |
Grzes997

|
Wysłany: 2010-06-28, 06:56
|
|
|
| Napisz dokładnie czym jeździsz rocznik przede wszystkim, ja Ci pisałem o czterech cewkach a dziś sprawdziłem że w 8 zaworowych stosowali jedną cewkę aparat zapłonowy plus kopułka i jeśli by tak było to wyklucza to co pisałem ostatnio, więcej danych proszę. |
_________________ Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób.
http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy
 |
|
|
|
 |
autokliw
Nowicjusz

|
Wysłany: 2010-06-28, 22:49
|
|
|
| EspaceIII rocznik 98 silnik F3R ! występują w nim 2 cewki , jedna na cylindry 1 i 4 druga na 2 i 3. |
|
|
|
 |
Grzes997

|
Wysłany: 2010-06-29, 06:49
|
|
|
| To tak jak myślałem pisząc wcześniej, w takim wypadku tam na pewno nic się nie stało jedynie cewka jest uszkodzona i to nie jest jedna cewka na dwa cylindry tylko jedna podwójna cewka, ciśnienie na cylindrach masz w normie więc można wykluczyć uszczelkę pod głowicą, zawory i tłoki, sterowanie cewki też, jak by było uszkodzone to nie palą dwa cylindry, kwestia ustawienia rozrządu też się mija z celem po przestawionym rozrządzie problem jaki by nie był, był by na wszystkich cylindrach, wiem że te cewki są w miarę drogie ale nie pozostaje Ci nic innego jak zakup nowej lub jeśli masz możliwość podmiany na inna cewkę sprawną, możesz jeszcze zamienić cewki to z 1-4 dać na 2-3 i nie palący cylinder tez się powinien zmienić. |
 |
|
|
|
 |
|
|