Napraw Sam Swoje Auto Home | Redakcja | Kontakt | RSS | Statystyki | Grupy |
Zaloguj się:

Automatyczne logowanie:

Wyróżnij się, zobacz co Ci daje rejestracja na naszym forum 

Zarejestruj się na forumi szczegółowo opisz problem z Twoim samochodem. Nasi Eksperci udzielą Ci bezpłatnych porad jak skutecznie dokonać naprawy.

Zalety Rejestracji ?

1. Rejestrując się na forum masz gwarancję , że opisany przez Ciebie problem nie pozostanie bez odpowiedzi.

2. Rejestracja i korzystanie z pełnych zasobów serwisu jest darmowa a Użytkownik nie ponosi żadnych opłat

3. Opisując, swój problem z samochodem możesz zaoszczędzić ciężko zarobione pieniądze na podobną diagnozę w serwisach motoryzacyjnych

4. Masz szansę porównać zdiagnozowaną przez nas usterkę z diagnozą pochodzšcš z warsztatu motoryzacyjnego

5. Dajemy Ci do dyspozycji wiedzę naszych Ekspertów motoryzacyjnych całkowicie bezpłatnie

6. Po rejestracji na forum masz dostęp do forum bez reklam

Nie zwlekaj zarejestruj się i korzystaj z naszych zasobów - Kliknij Tutaj

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
edex Sam Naprawiam Audi
Nowicjusz

Marka: citroen
Model: zx
Oznaczenie silnika (symbol): TU-3M
Paliwo: LPG+PB
Wysłany: 2011-07-12, 22:51   regulacja instalacji LPG II-ej generacji

Poruszam temat regulacji instalacji LPG II-ej generacji, jako że instalatorzy nagminnie wyrywają tłoczki z krokowców. Poza tym obcinają przewody ze sterownika minilambda. W efekcie krokowiwc i sterownik są jedynie atrapami a sam układ staje się I-szą generacją i wymaga częstej regulacji. Nie mówiąc już o zakłócaniach w pracy silnika na benzynie.
U mnie w citroenie zx 1,4 zastałem taki stan żeczy. Szperając po różnych forach motoryzacyjnych stwierdziłem że nie jest to przypadek, że jest to dość częsta przypadłość praktykowana przez wielu instalatorów.
Tylko dociekliwi użytkownicy doszukali się błędów w swoich instalacjach LPG.
Podejżewam że cała żesza kierowców jeździ z takimi instalacjami i nieświadomi psioczą na częste wizyty u gazowników.
Z zebranej wiedzy wynika: Instalacja II-ej generacj nie wymaga do jej regulacji komputera z programem, można też pominąć tester sondy lambda, choć przy jego pomocy jest to łatwiejsze. Dlatego chciałbym aby na łamach forum umieścić procedurę regulacji takiej właśnie instalacji dla tych którzy chcieliby w swoich samochodach przywrócić ich prawidłowość i optymalnie ją wyregulować. Może ktoś z forumowiczów ma odpowiednią wiedzę w tym temacie i zechce podzielić się swoimi doświadczeniami. Dobrze byłoby również opisać reduktor (parownik) LOVATO z uwzględnieniem wszystkich śrub regulacyjnych. Na różnych forach zdania na ten temat są podzielone więc nie wiem ja jest napewno.
Pozdrawiam edex

Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
Dopisz komentarz do postu Wysłany: 2010-06-29, 22:35   

Opel Corsa
Odpowiedz do tematu