Napraw Sam Swoje Auto Home | Redakcja | Kontakt | RSS | Statystyki | Grupy |
Zaloguj się:

Automatyczne logowanie:

Wyróżnij się, zobacz co Ci daje rejestracja na naszym forum 

Zarejestruj się na forumi szczegółowo opisz problem z Twoim samochodem. Nasi Eksperci udzielą Ci bezpłatnych porad jak skutecznie dokonać naprawy.

Zalety Rejestracji ?

1. Rejestrując się na forum masz gwarancję , że opisany przez Ciebie problem nie pozostanie bez odpowiedzi.

2. Rejestracja i korzystanie z pełnych zasobów serwisu jest darmowa a Użytkownik nie ponosi żadnych opłat

3. Opisując, swój problem z samochodem możesz zaoszczędzić ciężko zarobione pieniądze na podobną diagnozę w serwisach motoryzacyjnych

4. Masz szansę porównać zdiagnozowaną przez nas usterkę z diagnozą pochodzšcš z warsztatu motoryzacyjnego

5. Dajemy Ci do dyspozycji wiedzę naszych Ekspertów motoryzacyjnych całkowicie bezpłatnie

6. Po rejestracji na forum masz dostęp do forum bez reklam

Nie zwlekaj zarejestruj się i korzystaj z naszych zasobów - Kliknij Tutaj

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
mario87 Sam Naprawiam Audi
Początkujący

Marka: Opel
Model: Astra F Cabrio Bertone
Oznaczenie silnika (symbol): 2.0 C20NE
Paliwo: PB
Wysłany: 2010-08-07, 16:38   Przeróbka z mieszalnika na sekwencje

Witam :) Mój brat ma Daewoo Nubire 1.6 16V z najprostszą mieszalnikową instalacją gazową. Auto ma od roku czasu i gaz już był tam założony. Nigdy nie jeździł tym autem na gazie tylko na benzynie po za tym auto niespecjalnie chce na nim chodzić. W aucie na dniach skończę robić remont silnika i namawiam brata aby za jakiś czas pojechał na przegląd instalacji no i żeby zaczął jeździć na LPG bo to zawsze będzie taniej niż jazda na PB i to jeszcze tak paliwożernym autem. Tylko teraz się zastanawiamy nad tym czy można by było przerobić obecną instalację na sekwencję tak aby nie było potrzeby wymieniać jej w całości od zbiornika aż po elementy pod maską.

Dzięki i Pozdrawiam

Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
Dopisz komentarz do postu Wysłany: 2010-06-29, 22:35   

Opel Corsa
Grzes997 Sam Naprawiam Audi
Administrator
Przebiegły Mechanik

Model: Zafira
Oznaczenie silnika (symbol): X16XE
Paliwo: LPG+PB
Wysłany: 2010-08-07, 17:16   

Przeróbka się nie będzie opłacać moim zdaniem będziesz musiał wszystko wymienić oprócz butki, ja Ci zaproponuję Blosa już trzy lata z tym jeżdżę i jestem bardzo zadowolony.
http://allegro.pl/item117...bacz_tutaj.html

http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy

Pani Reklama

Opel Corsa
spox10
Początkujący

Marka: hyundai
Model: sonata
Oznaczenie silnika (symbol): 3.0
Wysłany: 2010-08-15, 15:24   

Jesli masz wbita instalacje w dowod mozesz poszukac sekwencji z rozbitka,koszta duzo nizsze,lub jak kolega pisal blos

Pani Reklama

Opel Corsa
nabopol Sam Naprawiam Audi
Nowicjusz
:-)

Marka: Daewoo
Model: Nexia
Oznaczenie silnika (symbol): 1,5 16V
Wysłany: 2010-08-30, 21:12   

Z tego co się orientuję to wymieniasz elektronikę oraz osprzęt pod maską (zakładasz wtryski i inny parownik), butla, wielozawór i bodajże zawór benzyny i gazu zostają bez zmian. Są firmy które to robią.

Justynav Sam Naprawiam Audi
Nowicjusz

Marka: Fiat
Model: Punto
Oznaczenie silnika (symbol): 1,2
Wysłany: 2011-10-19, 22:31   

a czy muszą być jakieś papiery po takiej przeróbce z innej instalacji na sekwencję?? Chodzi mi o to czy nie ma problemów przy przeglądach potem jeśli np mam homologację i wszystko na II generację a założe sobie sekwencję...?

Przyklejone

Witam gaziarz po przeglądzie dokładnym stwierdził że instalacja II generacji nie jest w zbyt dobrym stanie i zaproponował założenie sekwencji (bez ruszania butl). Ja jestem za, ponieważ jak już pisałam wcześniej miałam problemy z instalacją, ponieważ auto gasło przy hamowaniu. Ale mam drobny dylemat gdyż gaziarz mówił że nie potrzebuje od niego żadnych papierów po dokonaniu takiej zmiany ale jak tu patrze w papiery starej instalacji to nie tylko butla jest w homologacji wymieniona ale także reduktory ich rodzaje i inne różne pierdoły i to jest podbite przez starostwo powiatowe i mam wątpliwości czy po takiej zmianie mogę mieć problemy w stacji przeglądów co roku bo np nie bede miałą papierów że te części zostały wymienione w ogole rodzaj instalacji wymieniony ( dodam że butki nei zmieniam tylko przód instalacji).. w ogole się nie orientuje w tych sprawach to dla mnie totalna nowość. Gaz był rejestrowany i zakładany w 2003 roku. Dodam że na pierwszym przeglądzie facer żądał ode mnie papierów na gaz homologacji itd. Bardzo prosze o poradę z góry dziękuje!
Ostatnio zmieniony przez Grzes997 2011-10-20, 07:40, w całości zmieniany 1 raz  

Administrator
Przebiegły Mechanik

Wysłany: 2011-10-20, 07:46   

Jak zmieniasz podzespoły instalacji LPG to nie musisz nic robić i nigdzie zgłaszać jedyny wypadek jest przy wymianie butli która posiada homologacje inne podzespoły takie jak reduktor, mikser, czy też zmiana z II generacji na sekwencję nie jest konieczna wizyta w starostwie, wymieniasz i jeździsz.

http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy

Nowicjusz

Wysłany: 2011-10-20, 07:59   

Ahaaa..... niom właśnie tak mi mówił gaziarz... ale wolałam sie upenić ponieważ jak wziełam te papiery z homologacji to tam jest butla i wszystkie podzespoły wymienione też i tak sobie myślałam że jak zmienie to może być to nieważne albo cuś...

[ Dodano: 2011-10-20, 08:01 ]
niom i jak np na przeglądzie przedstawie te papiery z homologacji to czy nie będzie problemu z pieczątką jeśli będzie sekwencja a nie II generacja...?

[ Dodano: 2011-10-20, 08:07 ]
bo w sumie w świadectwie homologacji są wymienione wszystkie elementy wchodzące w skład instalacji. Czy nie będą sie czepiać?

Administrator
Przebiegły Mechanik

Wysłany: 2011-10-20, 11:18   

Na przeglądzie diagnosta tylko chce widzieć homologację ze zbiornika a nie z całej instalacji, a na dokumentach ze zbiornika nie ma słowa na temat pozostałych elementów, każdy zbiornik ma swój dokument w którym jest jego numer fabryczny datę produkcji i datę ważności.

Nowicjusz

Wysłany: 2011-10-22, 13:31   

Grześ997 dzięki za odpowiedzi! :)

Odpowiedz do tematu