Napraw Sam Swoje Auto Home | Redakcja | Kontakt | RSS | Statystyki | Grupy |
Zaloguj się:

Automatyczne logowanie:

Wyróżnij się, zobacz co Ci daje rejestracja na naszym forum 

Zarejestruj się na forumi szczegółowo opisz problem z Twoim samochodem. Nasi Eksperci udzielą Ci bezpłatnych porad jak skutecznie dokonać naprawy.

Zalety Rejestracji ?

1. Rejestrując się na forum masz gwarancję , że opisany przez Ciebie problem nie pozostanie bez odpowiedzi.

2. Rejestracja i korzystanie z pełnych zasobów serwisu jest darmowa a Użytkownik nie ponosi żadnych opłat

3. Opisując, swój problem z samochodem możesz zaoszczędzić ciężko zarobione pieniądze na podobną diagnozę w serwisach motoryzacyjnych

4. Masz szansę porównać zdiagnozowaną przez nas usterkę z diagnozą pochodzšcš z warsztatu motoryzacyjnego

5. Dajemy Ci do dyspozycji wiedzę naszych Ekspertów motoryzacyjnych całkowicie bezpłatnie

6. Po rejestracji na forum masz dostęp do forum bez reklam

Nie zwlekaj zarejestruj się i korzystaj z naszych zasobów - Kliknij Tutaj

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
ursus Sam Naprawiam Audi
Początkujący
Kombinator

Marka: Daewoo
Model: Nubira II CDX
Oznaczenie silnika (symbol): X20SED
Paliwo: LPG+PB
Wysłany: 2011-11-12, 10:49   Przeróbka LPG na instalację II gen. w Tico

Witam.
Posiadam Tico z instalacją I generacji i o ile to możliwe, chciałbym dokonać przeróbki na instalację II generacji. Kiedyś gazownik mi powiedział, że instalację I generacji cechuje niekontrolowane zużycie gazu, tzn bardzo zależne od warunków jazdy czy obciążenia. Przerabiałem to w mojej Astrze, była tam instalacja I generacji, auto normalnie paliło jakieś 11l/100km w mieście, przy 4 pasażerach i troszkę bagażu oraz bardzo ekonomicznej jeździe w trasie wyszło 12,5:) a przy powrocie na pusto w takich samych warunkach i tym samym stylu jazdy 8,5. Po przeróbce LPG spalanie w mieście wynosiło 9.0 LPG a to był najwyższy wynik jaki osiągałem. To samo teraz przerabiam w Tico. W trasie 5,9l, w mieście 11,8l czyli dokładnie dwa razy więcej.
Chciałbym przerobić LPG na instalację II generacji, ale przede wszystkim chciałbym to zrobić sam przy Waszej pomocy. Gazownik za coś takiego śpiewa 500zł a to mi się ani nie opłaca, ani nie przyniesie mi żadnej satysfakcji. Póki mam swój "eksperymentalny" pojazd chcę jak najwięcej rzeczy spróbować sam a dodatkowo mógłby powstać z tego jakiś poradnik. Oczywiście zaraz po zakończeniu prac auto trafi do serwisu LPG celem jego regulacji oraz sprawdzenia szczelności i ogólnego przeglądu LPG.
I teraz moje pytania czy się da ze względu na to, że to gaźnik? Od czego zacząć, jakie informacje musiałbym podać odnośnie posiadanej obecnie instalacji? No i czy ktoś mi w tym pomoże? :)

Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
Dopisz komentarz do postu Wysłany: 2010-06-29, 22:35   

Opel Corsa
Dawid Sam Naprawiam Audi
Specjalista
Tu naprawię, tam zepsuję ;-)

Marka: Opel
Model: Astra F 1.7 TDS Isuzu
Oznaczenie silnika (symbol): X17DT
Paliwo: DIESEL
Wysłany: 2011-11-12, 16:11   

mogę się mylić ale z tego co kojarzę to I gen - do gaźników, II gen - monowtrysk potrzebny a w Tico masz gaźnik... To tak jak byś chciał tam założyć felgi 17"... na co? :-?

Pani Reklama

Opel Corsa
Grzes997 Sam Naprawiam Audi
Administrator
Przebiegły Mechanik

Model: Zafira
Oznaczenie silnika (symbol): X16XE
Wysłany: 2011-11-12, 17:13   

W tym samochodzie nie zrobisz II generacji tak jak kolega pisał masz gaźnik a to nie to samo co wtrysk, różnica między I a II generacją jest nie wielka a jest w samym sterowaniu w I generacji masz reduktor mikser śruba regulacyjna i jakiś wyłącznik ręczny lub automatyczny, w II generacji masz centralkę która pobiera dane z sondy lambda oraz z potencjometru przepustnicy, w miejsce ręcznej regulacji na śrubie jest zastosowany silnik krokowy którym steruje centralka na podstawie sondy lambda oraz potencjometru, Ty w Twoim samochodzie nie masz sondy i potencjometru więc kiszka z II generacji, jedynie co Cię ratuje to poprawna regulacja.

http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy

Pani Reklama

Opel Corsa
ursus Sam Naprawiam Audi
Początkujący
Kombinator

Marka: Daewoo
Model: Nubira II CDX
Oznaczenie silnika (symbol): X20SED
Wysłany: 2011-11-12, 20:40   

Czyli jednak dobrze przeczuwałem tu jakiś podstęp :-) Najlepsze jest to, że w ten błąd wprowadził mnie sam pan gazownik. Co prawda rozmawiałem z nim o tym telefonicznie, ale ponieważ był to sam szef zakładam, że nie jeden silnik zagazował a do regulował też moje Tico i w tej sprawie do niego dzwoniłem. Nie omieszkam zapytać, co miał na myśli sugerując przeróbkę na instalację II generacji za 500zł jak się u niego zjawię, choć nie wiem czy się na to zdecyduję, bo po kupnie tego auta trzymał mi bardzo niskie wolne obroty i palił na poziomie 6-8l. Po jego serwisie już dwukrotnym auto trzyma bardzo wysokie obroty, jak się rozgrzeje to ciągle gaśnie na luzie i spalanie j.w. i facet nie umie sobie z tym poradzić.
Dzięki za objaśnienie.

Grzes997 Sam Naprawiam Audi
Administrator
Przebiegły Mechanik

Model: Zafira
Oznaczenie silnika (symbol): X16XE
Wysłany: 2011-11-12, 21:09   

Mogę Ci zamontować II generację dostaniesz ładną centralkę z nowym przyciskiem, ale samochód i tak będzie w I generacji, nie daj się władować w nie potrzebne wywalenie kasy, zapytaj szefa gazu kto będzie sterował centralką gazu i po kłopocie sam się wyłoży ;-)

http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy

Odpowiedz do tematu