|
|
| Autor |
Wiadomość |
bracho7
Nowicjusz

Marka: Opel
Model: Vectra
Oznaczenie silnika (symbol): X18XE1
Paliwo: LPG+PB
|
Wysłany: 2011-05-31, 17:26 Problemy z gazem w Oplu Vectra
|
|
|
Mam opla vectrę 1,8 16v i niestety zwykłą instalację gazową.Ostatni auto zaczęło mi strasznie mi strasznie kichać , straciło na dynamice , spalanie zdecydowanie się powiększyło, a na domiar złego po przejechaniu ok 4 km jak zatrzymam się mam wielkie kłopoty żeby uruchomić silnik , o falujących obrotach już nie wspomnę. Gdy jadę na benzynie jest wszystko ok.
Czy może ktoś podpowiedzieć w czym tkwi błąd |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
|
Wysłany: 2010-06-29, 22:35
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Grzes997
Administrator Przebiegły Mechanik

Model: Zafira
Oznaczenie silnika (symbol): X16XE
Pomógł: 217 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Kwi 2010 Posty: 2799 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2011-05-31, 18:39
|
|
|
| Duże prawdopodobieństwo tkwi w regulacji lub kończy się reduktor ale proponuję skoczyć do gazownika i spróbować wyregulować instalację, kiedy był wymieniany filtr gazu ? |
_________________ Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób.
http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy
 |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
bracho7
Nowicjusz

|
Wysłany: 2011-06-07, 20:30
|
|
|
Po wizycie u gazownika okazało się że padła sonda lambda. Po regulacji jest troszkę lepiej , ale sondę muszę kupić ( choć tania nie jest). |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Grzes997

|
Wysłany: 2011-06-07, 20:36
|
|
|
Szkoda że Ci się check nie oświecił jak sonda jest uszkodzona ale moment na benzynie jest ok ? instalacja zwykła czyli z mikserem to coś mi tu nie pasuje, jak by sonda była uszkodzona na 100% check się oświeci na benzynie będzie problem ze spalaniem a Ty piszesz że wszystko ok to teraz tak albo gazownik Cie ładuje w balona albo ja się na tym nie znam, napisz dokładnie jaką masz instalacje LPG to może coś poradzimy |
_________________ Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób.
http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy
 |
|
|
|
 |
bracho7
Nowicjusz

|
Wysłany: 2011-06-07, 21:27
|
|
|
Gaz zwykły z odpalaniem tylko na benzynie. Check poświecał różnie raz się palił , a raz nie. Teraz pali się ciągle, a sonda padła na najniższej wartości i dlatego cały czas idzie bogata miesznka i się zalewa (w/g opini gazownika) Jeżdził ze mną ze 30 min. z podłączony laptopem do kompa gazowego i cały czas ustawiał. Fakt że Viki pali teraz jak smok i benzynę i gaz. Dobre działanie na benzynie to jest takie 50/50 było gorzej ale zmieniłem czujnik położenia wałka rozrządu.
Mam jeszcze pytanie czy tak ma być bo check gaśnie na gazie. |
|
|
|
 |
Grzes997

|
Wysłany: 2011-06-07, 21:59
|
|
|
Mało mi powiedziało na temat Twojej instalacji ale myślę że masz tam jakąś centralkę regulator z silnikiem krokowym miedzy reduktorem a mikserem, i teraz nie wiem jaką masz centralkę bo w tych typach instalacji były z emulatorem sondy lambda i bez a skoro Tobie się zaświecał check to myślę że nie masz emulatora, najprostsze wyjście z sytuacji na dzień dzisiejszy skoro nie masz kasy na nową sondę to kup sobie ręczy regulator
albo niech Ci go gazownik zamontuje i przy okazji wyreguluje tak by było ok jedyną wada jaką jest z tym regulatorem to przeglądy techniczne ale zawsze przed wjazdem na stację diagnostyczną możesz zamienić ręczny regulator na ten z silnikiem krokowym, warto by odczytać kody błędów sterownika silnika co zarejestrował jaki błąd sondy bo może się okazać tak że będziesz miał więcej błędów typu za uboga mieszanka i za bogata mieszanka co świadczyć będzie o prawidłowej pracy sondy zawsze też możesz zmierzyć samą sondę jak pracuje miernikiem. |
 |
|
|
|
 |
bracho7
Nowicjusz

|