|
|
| Autor |
Wiadomość |
Elaaa
Nowicjusz

Marka: Peugeot
Model: 307 hdi
Oznaczenie silnika (symbol): 2.0
Paliwo: DIESEL
|
Wysłany: 2010-09-13, 18:18 problem z ESP/ASR
|
|
|
dzień dobry pisze na forum poraz pierwszy bo mam problem...;/ jestem posiadaczką peugeota 307 hdi 2.0 disel
co trzeba zrobić jeśli wyświetla sie napis na panelu ESP/ASR not functioning? i włańcza się znaczek Od poziomu płynu chłodzenia silnika pomimo że płyn jest w zbiorniku tyle ile trzeba |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
|
Wysłany: 2010-06-29, 22:35
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
ArKos
Administrator Szef wszystkich szefów

Marka: Ałudi :)
Model: A6 C5
Oznaczenie silnika (symbol): AEB
Paliwo: LPG+PB
Zaproszone osoby: 41
Pomógł: 279 razy Wiek: 40 Dołączył: 01 Lut 2010 Posty: 4716 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2010-09-13, 18:37
|
|
|
czy to na pewno ikonka płynu?
to nie ma nic wspólnego z asr czy esp
oba systemy mają związek z trakcją - asr zapobiega buksowaniu kół przy ruszaniu (koło wykonuje 1 obrót w poślizgu i jest wyhamowywane) a esp to elektroniczna kontrola toru jazdy i również opiera się o dohamowywanie koła tracącego przyczepność podczas pokonywania łuku drogi
bezposrednio udział w funkcjonowaniu tych systemów ma abs (czujniki prędkości poszczególnych kół) i dohamowywanie każdego koła odrębnie w razie potrzeby jest pod jego kontrolą a informacje podaja układy asr i esp |
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
szymon 1587cm3
Moderator Diesel niet :(

Marka: Opel
Model: astra
Oznaczenie silnika (symbol): 2.0 (20seh)
Paliwo: PB
Pomógł: 65 razy Wiek: 24 Dołączył: 22 Lut 2010 Posty: 1139 Skąd: Gniezno
|
Wysłany: 2010-09-13, 18:53
|
|
|
| Elaaa napisał/a: | | Od poziomu płynu chłodzenia |
A moze płynu hamulcowego? Jak bedzie mało to moze swirowac
Najprosciej podpiac pod komputer i sprawdzic dlaczego nie działa (jaki jest bład) |
_________________ |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
ELA
Nowicjusz

Marka: Peugeot
Model: 307 hdi
Oznaczenie silnika (symbol): 2.0
Paliwo: DIESEL
|
Wysłany: 2010-09-19, 20:39
|
|
|
to ja Elaaa dalej o peugeocie tylko że z innego konta <bo tamte coś sie zepsuło>
ja wiem że to nie ma nic wspólnego z tamtym tylko że ona zapalała sie oddzielnie a tamto oddzielnie .. z tym że zauważyłam na nierównościach na drodze włańcza się komunikat na panelu <ESP/ASR nie funkcjonuje> to jakby coś tak mi się wydaje chyba z przewodami...
a co do podłańczania pod komputer to juz to wcześniej robiłam ale dokładnie nie dowiedziałam się co się dzieje... ale najgorsze jest to że nie wiem ile to będzie kosztowało a kasiejki nie mam za bardzo..;/
czy jest w samochodzie coś takiego jak sterownik chłodzenia chłodnicy.. czy to może wiązać się z zapalaniem tej ikonki ..?
[ Dodano: 2010-09-19, 20:48 ]
prosze mi jeszcze mi doradzić czy jeśli byłby zepsuty bezpiecznik od tego ESP/ASR czy można to odłończyć bo jest to dość kosztowne ? czy można bez tego jeździć? w samej rzeczy nie wiem dokładnie co to jest czy to jest bezpiecznik czy sterownik czy cos jeszcze innego .... bo z tego co mówił mi mechanik to bezpieczniki to sa groszowe sprawy... ale sterownik czy coś to może troche więcej kosztować .... tylko nie wiem co to właśnie jest <ta "główna" rzecz co odpowiada za te ESP/ASR...? czy to co ArKos napisał i czy bez tego mogłabym jeździć jeśli by to dołończono..? w poprzednim samochodzie tego nie miałam ...
[ Dodano: 2010-09-28, 21:42 ]
prosze pomóżcie mi!;/ |
|
|
|
 |
|
|