Napraw Sam Swoje Auto Home | Redakcja | Kontakt | RSS | Statystyki | Grupy |
Zaloguj się:

Automatyczne logowanie:

Wyróżnij się, zobacz co Ci daje rejestracja na naszym forum 

Zarejestruj się na forumi szczegółowo opisz problem z Twoim samochodem. Nasi Eksperci udzielą Ci bezpłatnych porad jak skutecznie dokonać naprawy.

Zalety Rejestracji ?

1. Rejestrując się na forum masz gwarancję , że opisany przez Ciebie problem nie pozostanie bez odpowiedzi.

2. Rejestracja i korzystanie z pełnych zasobów serwisu jest darmowa a Użytkownik nie ponosi żadnych opłat

3. Opisując, swój problem z samochodem możesz zaoszczędzić ciężko zarobione pieniądze na podobną diagnozę w serwisach motoryzacyjnych

4. Masz szansę porównać zdiagnozowaną przez nas usterkę z diagnozą pochodzšcš z warsztatu motoryzacyjnego

5. Dajemy Ci do dyspozycji wiedzę naszych Ekspertów motoryzacyjnych całkowicie bezpłatnie

6. Po rejestracji na forum masz dostęp do forum bez reklam

Nie zwlekaj zarejestruj się i korzystaj z naszych zasobów - Kliknij Tutaj

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
MacPol TC Sam Naprawiam Audi
Nowicjusz

Marka: Opel
Model: Tigra
Oznaczenie silnika (symbol): 1.6 x16xe
Paliwo: LPG+PB
Wysłany: 2010-08-09, 23:00   Poważny problem po remoncie...

Bardzo proszę o przeczytanie całego postu. Chciałem opisać wszystko od razu żeby potem nie dopisywać...
Mój samochód Opel Tigra 95" LPG/BN.... 2 miesiące temu auto poszło do mechanika/blacharza z powodu wychodzącej rudy na nadkolach i progach....
Jak się okazało było dużo więcej do roboty... m.in. przedni pas(okular), dziury w podłodze.... Została więc wyjęta chłodnica i zostały odłączone kable (dokładnie nie wiem jakie).... Z racji że był praktycznie cały przód odkryty kupiłem rozrząd (paski rolki napinacze Ina i pompa Dolz) i kazałem go przy okazji wymienić... Wszystko zostało zrobione... Samochód poszedł do malowania cały.... Wrócił został złożony i ..........
No właśnie.... Dziś byłem odebrać samochód... Wszystko ładnie pięknie... wsiadam odpalił ładnie ale od razu zaczął głośno chodzić..... Słychać głośno dokładnie jego obroty i jakby go przyduszało bo co jakiś czas dławienie chwilowe.....
Mechanik na ściemniał mi że stał 2 miechy i musi sie wszystko rozejść.... Przejechałem się i chodzi chyba normalnie (pomijając hałas i wibracje)..
Do tego zauważyłem że kapie olej na połączeniu skrzyni i silnika.. Dziwne bo nie było tam nic robione... Mechanik mówił że przestanie kapać.... i ostatni objaw: Tid nic nie wyświetla i co jakiś czas pulsuje w rytm obrotów...

Samochód został u mechanika chodź ten mówił żebym go zabrał i pojeździł 2 dni.... Wolałem nie ryzykować i zostawić.... Bo pewnie jakbym zapłacił i pojechał to bym już miał po sprawie....

Na koniec dodam że opinie ten mechanik ma raczej dobre... Mieszkam tu dopiero od roku wiec go dobrze nie poznałem..... Pytałem o fakturę na naprawę powiedział że może wystawić ale tylko na blachy bo na mechanikę nie ma papierów.....

Podsumowując... Sinik chodzi głośno, kapie na łączeniu skrzyni i sinika, Tid pulsuje.
Bardzo proszę o jakiekolwiek porady... Nie chce zostać nabity w butelkę a kupę kasy i przede wszystkim nerwów mnie to wszystko kosztuje.... Co może być źle w moim aucie? Jak załatwić tą sprawę?

Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
Dopisz komentarz do postu Wysłany: 2010-06-29, 22:35   

Opel Corsa
Grzes997 Sam Naprawiam Audi
Administrator
Przebiegły Mechanik

Model: Zafira
Oznaczenie silnika (symbol): X16XE
Wysłany: 2010-08-10, 06:36   

Dziwna i głośna praca silnika może być spowodowana złym ustawieniem rozrządu, wycieki na łączeniu skrzyni z silnikiem jak nie były ruszane mogą same zniknąć ale to tylko optycznie gdyż masz już zużyte uszczelniacze na wale albo silnika albo skrzyni w czasie normalnej eksploatacji tego nie widać bo olej wyciekający rozbryzgany jest na obudowę teraz samochód stał dosyć długo i to wszystko ściekło i myślę że tym nie nie martw, jeśli chodzi o wyświetlacz mrygający zgodnie z obrotami to jedyną i racjonalną przyczyną jest źle zrobiona masa skoro cały samochód był malowany a kable odpięte to miejsca gdzie kable były do karoserii przykręcane są przykręcone teraz do lakieru może starczy odkręcić przeczyścić i będzie po kłopocie.

http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy

Pani Reklama

Opel Corsa
Nowicjusz

Wysłany: 2010-08-10, 08:47   

Dziękuje za szybką odpowiedź która mnie uspokoiła trochę... Martwi mnie to kapanie bo nie ubywało mi nigdy aż tak dużo oleju... jedna kropla na sekundę około....
Masa to chyba nie problem dla niego....

Ale rozrząd... Podejrzewam że będzie stawał bykiem... Tzn. że będzie tak jak wczoraj migał sie dalszej pracy i próbował mi wypchnąć auto....

Czy nagranie dźwięku gdy mówi że wymieniał rozrząd ale jego zdaniem jest wszystko ok może potem pomóc w roszczeniach sądowych? Czy mogę go zaszantażować tym że nie ma papierów na mechanikę a robi ją na co mam dowód w postaci nagrania? Urząd skarbowy byłby tym zainteresowany?

Po prostu nie wiem co teraz robić. Podejrzewam że auto stoi na zewnątrz a on robi sobie inne auta.... Ja auto już bardzo potrzebuje po 2-2,5 miecha jestem bez transportu... A niestety praca wymaga co jakiś czas własnych 4 kółek....
Ostatnio zmieniony przez MacPol TC 2010-08-10, 10:20, w całości zmieniany 1 raz  

Pani Reklama

Opel Corsa
Administrator
Przebiegły Mechanik

Wysłany: 2010-08-10, 09:02   

MacPol TC napisał/a:
Czy nagranie dźwięku gdy mówi że wymieniał rozrząd ale jego zdaniem jest wszystko ok może potem pomóc w roszczeniach sądowych? Czy mogę go zaszantażować tym że nie ma papierów na mechanikę a robi ją na co mam dowód w postaci nagrania? Urząd skarbowy byłby tym zainteresowany?

Z tymi nagraniami z ukrycie to różnie bywa, ale skoro on nie jest mechanikiem a tylko rachunek Ci na blachę wystawi to tyle mu zapłać, no chyba że koszty naprawy mechanicznej wliczy do blacharstwa, są różne kombinacje właścicieli warsztatów ale skoro on to robił to jego obowiązkiem jest sprawdzić czy pasek jest dobrze ustawiony, musisz to inteligentnie załatwić, jak Ci wypisze rachunek na usługi blacharskie to je zapłać a za mechanikę nie i wtedy będzie jego problem co dalej zrobić ty zapłaciłeś rachunek i może Cię cmoknąć ważne jest żeby na rachunki było napisane że zapłacono , jak nie będzie Ci chciał samochodu wydać mimo że masz rachunek zapłacony to wzywasz odpowiednie władze i po kłopocie

http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy

holcu Sam Naprawiam Audi
Administrator

Marka: Kia
Model: Sorento
Oznaczenie silnika (symbol): 2.5 CRDi
Paliwo: DIESEL
Zaproszone osoby: 325
Wysłany: 2010-08-10, 09:41   

Pierwsze co musisz zrobić to uzyskaj od niego rachunek oraz warunki gwarancji. Na rachunku musi dokładnie wyszczególnić co zostało robione.

Następnym krokiem, sporządź pismo reklamacyjne porusz w nim m.in.
Cytat:
Zgodnie z ustawą z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego:
„Art. 627 Do umowy zawartej, w zakresie działalności przedsiębiorstwa przyjmującego zamówienie, z osobą fizyczną, która zamawia dzieło, będące rzeczą ruchomą, w celu niezwiązanym z jej działalnością gospodarczą ani zawodową, stosuje się odpowiednio przepisy o sprzedaży konsumenckiej” wnioskuje o niezgodność usługi z umową potwierdzoną zleceniem nr ......................

Cytat:
W związku z powyższym oczekuje nieodpłatnego usunięcia wady i jej skutków wynikających ze źle wykonanej naprawy, którą zleciłem firmie ............. z zaznaczeniem że zakres roszczeń dotyczy nie tylko części wymienianych czy naprawianych, ale ewentualnie wszystkiego, co mogło w aucie ulec zniszczeniu, pogorszeniu w funkcjonowaniu bądź zmiany parametrów z uwagi na wadliwą naprawę w tym zespołu silnika samochodowego oraz turbosprężarki. Zgodnie z wymienioną wyżej ustawą:

„Art. 8. 1. Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy, chyba że naprawa albo wymiana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość towaru zgodnego z umową oraz rodzaj i stopień stwierdzonej niezgodności, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie naraziłby kupującego inny sposób zaspokojenia.”

Cytat:

„Art. 8. 2. Nieodpłatność naprawy i wymiany w rozumieniu ust. 1 oznacza, że sprzedawca ma również obowiązek zwrotu kosztów poniesionych przez kupującego, w szczególności kosztów demontażu, dostarczenia, robocizny, materiałów oraz ponownego zamontowania i uruchomienia.”

Cytat:

Ustosunkowania się do złożonej reklamacji nie później niż w terminie 14 dni od daty jej dostarczenia w ........ przy ul. ...........

Cytat:
„Art. 8. 3. Jeżeli sprzedawca, który otrzymał od kupującego żądanie określone w ust. 1, nie ustosunkował się do tego żądania w terminie 14 dni, uważa się, że uznał je za uzasadnione.”
Usunięcia usterki w terminie nie dłuższym niż 7 dni od daty rozpatrzenia reklamacji tj. w terminie nie dłuż-szym niż 21 dni od daty złożenia niniejszego pisma.

„Art. 8. 4. Przy określaniu odpowiedniego czasu naprawy lub wymiany uwzględnia się rodzaj towaru i cel jego nabycia”

Wyrażam zgodę na dokonanie ekspertyzy technicznej przez Państwa zespół biegłych tylko
i wyłącznie w mojej obecności oraz obecności rzeczoznawcy technicznego wynajętego przeze mnie.

Są to fragmenty mojego pisma reklamacyjnego pamiętaj by dokładnie opisać co Ci się w aucie nie podoba na początku reklamacji

Następnie na końcu dopisz, ze wniosek reklamacyjny został sporządzony w 2 kopiach i poproś o datę i podpis wpłynięcia reklamacji

Nie musisz, się znać - możesz powołać rzeczoznawcę, ale wcześniej bym powiedział gościowi ze masz zamiar go powołać w momencie gdy stwierdzona zostanie wina warsztatu wówczas warsztat ma prawo zwrócić Ci koszty rzeczoznawcy

Nowicjusz

Wysłany: 2010-08-10, 09:45   

Grzes997 napisał/a:
MacPol TC napisał/a:

Z tymi nagraniami z ukrycie to różnie bywa, ale skoro on nie jest mechanikiem a tylko rachunek Ci na blachę wystawi to tyle mu zapłać, no chyba że koszty naprawy mechanicznej wliczy do blacharstwa, są różne kombinacje właścicieli warsztatów ale skoro on to robił to jego obowiązkiem jest sprawdzić czy pasek jest dobrze ustawiony, musisz to inteligentnie załatwić, jak Ci wypisze rachunek na usługi blacharskie to je zapłać a za mechanikę nie i wtedy będzie jego problem co dalej zrobić ty zapłaciłeś rachunek i może Cię cmoknąć ważne jest żeby na rachunki było napisane że zapłacono , jak nie będzie Ci chciał samochodu wydać mimo że masz rachunek zapłacony to wzywasz odpowiednie władze i po kłopocie

Dokładnie tak powiedziałem wczoraj bo chciałem to tak załatwić ale on powiedział że wystawi rachunek na blachy na kwotę 1200 zł (czyli tyle ile miałem zapłacić za całość ale o mechanice nic nie wspomni na rachunku)...
Ostatnio zmieniony przez MacPol TC 2010-08-10, 09:46, w całości zmieniany 1 raz  

Administrator
Przebiegły Mechanik

Wysłany: 2010-08-10, 09:46   

Dokładnie Holcu ale kolega dostanie rachunek tylko na prace blacharskie do których niema zastrzeżeń, głównie chodzi o mechanikę na którą nie dostanie rachunki i gwarancji jedyne wyjście podejść go i zapłacić tylko tyle ile jest na rachunku a za mechanikę jak nie da rachunku to sory bardzo ale nie zapłacę no chyba że zrobi tak samochód żeby było ok

Nowicjusz

Wysłany: 2010-08-10, 10:10   

Do tego nie mam żadnej umowy wstępnej na tą kwotę którą ustaliłem z nim tj. 1200 zł... Nie wiem czy takie umowy wogóle się pisze bo nie słyszałem o czymś takim.... Równie dobrze może mi zawołać 1200 za same blachy i dać do tego faktur :/ a wtedy co z mechaniką ?

Administrator
Przebiegły Mechanik

Wysłany: 2010-08-10, 10:55   

z cenami to też nie jest tak do końca że właściciel ma samowolki w ustalaniu cen i można go zawsze postraszyć urzędem skarbowym

Nowicjusz

Wysłany: 2010-08-10, 10:58   

Więc jak radzicie to rozegrać dzisiaj? Powiedzieć że albo zrobi ten rozrząd i poprawi masy albo nie odbieram samochodu i będę robił mu problemy z urzędem skarbowym i złoże sprawę do sądu?

Administrator
Przebiegły Mechanik

Wysłany: 2010-08-10, 11:33   

Powiadom właściciela co zamierzasz zobaczymy, sąd, rzeczoznawca, urząd skarbowy, rzecznik praw konsumenta, jaka będzie reakcja, może być tak że się wystraszy i usunie wszystkie nie dociągnięcia

Nowicjusz

Wysłany: 2010-08-10, 11:53   

Dziękuje bardzo za pomoc.... Ja z tych nerwów nie mogłem spać przez noc... Dziś pójde po pracy do niego i powiem czego oczekuje.... Wieczorem dam znać jak wyszło... (Dla pewności nagram rozmowe)

holcu Sam Naprawiam Audi
Administrator

Marka: Kia
Model: Sorento
Oznaczenie silnika (symbol): 2.5 CRDi
Paliwo: DIESEL
Zaproszone osoby: 325
Wysłany: 2010-08-10, 15:32   

Nie strasz go urzędem skarbowym - to nie ma sensu. Powiedz mu jasno, że skoro on tak twierdzi to może tak jest - ty nie masz prawa się na tym znać. Aczkolwiek w Twoim imieniu wystąpi rzeczoznawca, któremu sprawę przekażesz jak wygląda i on zbada czy została prawidłowo zrobiona naprawa czy nie.

Jeśli zostanie stwierdzone, że zrobił to nieprawidłowo wówczas on musi pokryć koszty rzeczoznawcy i tak mu przekaż. Jeśli natomiast ma jakieś problemu - niech Ci spuści z ceny nie wiem z 400 zł i jedź do konkretnego warsztatu niech Ci ten pasek poprawią.

Administrator
Przebiegły Mechanik

Wysłany: 2010-08-10, 16:05   

MacPol TC napisał/a:
Pytałem o fakturę na naprawę powiedział że może wystawić ale tylko na blachy bo na mechanikę nie ma papierów.....

Holcu mechanik się wyprze że robił rozrząd skoro nie ma papierów na mechanikę, kurde MacPol TC ma bardzo poważny problem jak to ugryźć żeby byli wszyscy zadowoleni, a co się stanie jak mu ten rozrząd strzeli po paru dniach do kogo będzie miał pretensje, zero gwarancji i jakiego kolwiek dokumentu że w tym warsztacie był robiony rozrząd. :-(

Nowicjusz

Wysłany: 2010-08-10, 17:17   

Grzes997 napisał/a:
MacPol TC napisał/a:
Pytałem o fakturę na naprawę powiedział że może wystawić ale tylko na blachy bo na mechanikę nie ma papierów.....

Holcu mechanik się wyprze że robił rozrząd skoro nie ma papierów na mechanikę, kurde MacPol TC ma bardzo poważny problem jak to ugryźć żeby byli wszyscy zadowoleni, a co się stanie jak mu ten rozrząd strzeli po paru dniach do kogo będzie miał pretensje, zero gwarancji i jakiego kolwiek dokumentu że w tym warsztacie był robiony rozrząd. :-(

Więc tak. Byłem u niego przed chwila.... On do mnie że był ktoś u niego i że stwierdził że to nie rozrząd.... Powiedział że komputer był rozłączony przez 1,5 miesiąca i że to wina komputera i złych mieszanek czy coś tam....
Dał mi numer do gościa od komputerów... Szybko zadzwoniłem a on do mnie że to pewnie rozrząd... Wróciłem do mechanika i mówię że robi ze mnie debila chyba..... A on że zadzwoni do tego gościa.... Zawoła mnie jak on będzie.... I że jeśli to komputer to ja zapłacę....

Pal licho nawet jeśli bym miał zapłacić... Drogie takie strojenie i ustawienie/resetowanie kompa?? To możliwe że wina kompa??

Odpowiedz do tematu