|
|
| Autor |
Wiadomość |
kosmita19
Nowicjusz

Marka: Honda
Model: Civic
Oznaczenie silnika (symbol): 1.4
Paliwo: PB
|
Wysłany: 2010-08-12, 18:53 Polerowanie lakieru utlenionego
|
|
|
| Witam wszystkich. Miałem ostatnio nie wielką kolizję i muszę naprawić prawy przedni błotnik. Lekke wgniecenie. Mam lakier koloru czerwonego 2 warstwowy czyli kolor i bezbarwny lakier. Na lakierze widać wyblakłe miejsca po słońcu, deszczu i innych czynnika atmosfercznych. Lakier czerwony z tego co się dowiedziałem ma się do tego że się utlenia. Będę miał malowany błotnik i będzie napewno różnica od pozostałych elementów karoseri. Moje pytania: Czy da się wypolerować 2 warstwowy lakier metalik w takim stopniu żeby np. 10 % było różnicy? Co będę musiał posiadać, jakie narzędzia itp.Za wszystkie odpowiedzi dziękuje. |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
|
Wysłany: 2010-06-29, 22:35
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Grzes997
Administrator Przebiegły Mechanik

Marka: Opel
Model: Zafira
Oznaczenie silnika (symbol): X16XE
Paliwo: LPG+PB
Pomógł: 217 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Kwi 2010 Posty: 2799 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2010-08-12, 20:06
|
|
|
| Myślę że najpierw trzeba by wypolerować lakier a potem do niego dobrać lakier którym będziesz malować i w tedy jest szansa że wszystko będzie ładnie wyglądać ale na jakiś czas wiadomo że stary lakier z biegiem czasu znowu wyblaknie ale zawsze można przepolerować jeszcze raz. |
_________________ Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób.
http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy
 |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
kosmita19
Nowicjusz

|
Wysłany: 2010-08-12, 20:50
|
|
|
| Dzięki za rade zapomniałem wspomnieć że maska była malowana trochę wcześniej no 2 lata temu. I teraz lakier na pr. błotniku bedzie się różnił tylko od tej maski. Polerowanie maski też coś da czy nie. Najlepiej to zrobie jutro zdjęcie i wstawie. Każdy będzie wiedział co z tym zrobić |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Grzes997

|
Wysłany: 2010-08-12, 20:55
|
|
|
| Myślę że da polerowanie zawsze możesz spróbować, są jeszcze na świecie pasty koloryzujące choć ich nie polecam można się zajechać przy tej operacji |
_________________ Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób.
http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy
 |
|
|
|
 |
kosmita19
Nowicjusz

|
Wysłany: 2010-08-12, 21:10
|
|
|
| Czytałem gdzieś że lakier 2 warstowy nie da się wypolerować? Nie jestem ekspertem jak Ty ale szwagier mi podpowiada że jak po wodzie np. z myjni nie ma blasku to nic z tego polerowania nie będzię. Dzięki wszystkim jutro zrobie zdjęcia i pokaże czekam tylko na odpowiedz experta-mechanika Który i tak mi bardzo podpowiedział. |
|
|
|
 |
Grzes997

|
Wysłany: 2010-08-12, 21:19
|
|
|
| Powiedz szwagrowi że jak jest lakier matowy to można z tego lustro zrobić i muchy się będą ślizgać na masce, co do lakierów ty masz lakier dwuwarstwowy czyli baza <kolor> i na tym jest bezbarwny, Ty wypolerujesz tylko ten bezbarwny dostanie połysku i na tym koniec i kurde nie słyszałem żeby czerwona baza się utleniała, czerwony lakier się utlenia ale tylko w wersji lakierów akrylowych. Kup sobie dobrą pastę np. G3 i jazda na lakier można maszyną ale i ręcznie trochę męcząca praca ale efekt zobaczysz i nie zapomni przeczytać manual pasty bo G3 poleruje się na mokro. |
 |
|
|
|
 |
kosmita19
Nowicjusz

|
Wysłany: 2010-08-12, 21:25
|
|
|
Ok zrobie jak napisałeś dzienki wielkie. A szwagrowi to mu powiem, powiem do rozumu. A teraz tylko moje malutkie pytanie na ile taka polerka starczy [/code] |
|
|
|
 |
Grzes997

|
Wysłany: 2010-08-12, 21:30
|
|
|
| Pasta polerska G3 jest pastą ścierną czyli ściągasz bardzo cienką warstwę lakieru jednoczenie go polerując na wysoki połysk i zalecane jest po tej operacji nanieść na lakier jakiś środek co go zabezpieczy czyli jakaś zwykła pasta zabezpieczająca lakier wosk etc |
 |
|
|
|
 |
szymon 1587cm3
Moderator Diesel niet :(

Model: astra
Oznaczenie silnika (symbol): 2.0 (20seh)
Pomógł: 65 razy Wiek: 24 Dołączył: 22 Lut 2010 Posty: 1139 Skąd: Gniezno
|
Wysłany: 2010-08-12, 21:45
|
|
|
| Najlepiej podjedz do jakiegos lakiernika i zapytaj o to jaki masz lakier bo tak jak grzes mówi metalik nie płowieje bo jest na nim lakier bezbarwny który mozna polerowac, ale trzeba umiec to robic. |
_________________ |
|
|
|
 |
ArKos
Administrator Szef wszystkich szefów

Marka: Ałudi :)
Model: A6 C5
Oznaczenie silnika (symbol): AEB
Zaproszone osoby: 41
Pomógł: 279 razy Wiek: 40 Dołączył: 01 Lut 2010 Posty: 4715 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2010-08-12, 21:45
|
|
|
| kolega może tez mieć zwykły akryl pociągnięty klarem czyli bezbarwnym |
|
 |
Grzes997

|
Wysłany: 2010-08-12, 22:00
|
|
|
| Arek jak by tak było to by nie zmienił koloru, robią takie numery sam chciałem Omege klarem przelecieć po wcześniejszym zmatowaniu obecnego lakieru i omega by błyszczała jak nowa a po zimie nie musiał bym cholernego białego lakieru szczotką szorować, przecież wiadomo stary lakier się matuje na to klar i masz super lakierek zabezpieczony przed złymi czynnikami atmosferycznymi, matowieniem oraz w naszym regionie sadzy kominowych, które pięknie wchłaniają w lakier. |
 |
|
|
|
 |
Bisu
Moderator

Marka: opel (Z)/ citroen
Model: calibra/ C5
Oznaczenie silnika (symbol): 2,0
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Mar 2010 Posty: 86 Skąd: Knurów
|
Wysłany: 2010-08-12, 22:03
|
|
|
Do polerowania może ewentualnie posłużyć wiertarka. Ręcznie nie uzyskasz dobrego efektu i się zajedziesz. Żeby dobrze wypolerować trzeba sprawić aby lakier podczas polerki lekko nabrał temperatury ( uwaga żeby nie spalić lakieru i nie przedrzeć się do bazy. Szczególnie uwaga na rantach)
Jeśli dobrze wypolerujesz to efekt będzie stały- chyba, że znów się porysuje itp.
Przydałyby się z 2 pasty G3 i jakaś wykańczająca np. G10
Oklej sobie taśmą uszczelki, listwy z tworzywa- jak tego nie zrobisz zabrudzisz je na biało pastą i trochę trudno to zmyć. ( karcher pomoże)
Poszukaj na youtube filmów na których pokazany jest proces polerowania lakieru. ( przybliży Ci to o co chodzi))
http://www.youtube.com/watch?v=2A56acHlFQ8
http://www.youtube.com/wa...feature=related |
_________________ |
|
|
|
 |
|
|