Napraw Sam Swoje Auto Home | Redakcja | Kontakt | RSS | Statystyki | Grupy |
Zaloguj się:

Automatyczne logowanie:

Wyróżnij się, zobacz co Ci daje rejestracja na naszym forum 

Zarejestruj się na forumi szczegółowo opisz problem z Twoim samochodem. Nasi Eksperci udzielą Ci bezpłatnych porad jak skutecznie dokonać naprawy.

Zalety Rejestracji ?

1. Rejestrując się na forum masz gwarancję , że opisany przez Ciebie problem nie pozostanie bez odpowiedzi.

2. Rejestracja i korzystanie z pełnych zasobów serwisu jest darmowa a Użytkownik nie ponosi żadnych opłat

3. Opisując, swój problem z samochodem możesz zaoszczędzić ciężko zarobione pieniądze na podobną diagnozę w serwisach motoryzacyjnych

4. Masz szansę porównać zdiagnozowaną przez nas usterkę z diagnozą pochodzšcš z warsztatu motoryzacyjnego

5. Dajemy Ci do dyspozycji wiedzę naszych Ekspertów motoryzacyjnych całkowicie bezpłatnie

6. Po rejestracji na forum masz dostęp do forum bez reklam

Nie zwlekaj zarejestruj się i korzystaj z naszych zasobów - Kliknij Tutaj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: ArKos
2010-09-19, 23:23
Autor Wiadomość
ArKos Sam Naprawiam Audi
Administrator
Szef wszystkich szefów

Marka: Ałudi :)
Model: A6 C5
Oznaczenie silnika (symbol): AEB
Paliwo: LPG+PB
Zaproszone osoby: 41
Wysłany: 2010-02-28, 20:15   [podwozie] Wymiana tylnych bębnów na tarcze Astra II

Ze względu na to, że będę zakładał 17" felgi, postanowiłem wymienić szpecące wygląd bębny na tarcze. Nie wiem jak z efektywnością (co lepsze?), ale tarcze z tyłu wyglądają zdecydowanie lepiej :ok:

Do dzieła:
Potrzebne części:
- tylne zaciski x2
- tylne tarcze (w moim przypadku 240mm (4 śruby) , można założyć też 264mm (5 pięć śrub)- zależy od ilości śrub na koła) x2
- klocki hamulcowe x4
- jarzma do zacisków x2 (tutaj uwaga - są dwie długości w zależności od wielkości tarczy jaką zakładamy)
- linka od ręcznego - jest inna niż do bębnów x1
- węże hamulcowe (giętkie) x2 i śruby z otworami x2
- przewody hamulcowe miedziane około 30cm (możlwie, że można użyc starych - ja dałem nowe) x2 z zaciśniętymi śrubkami do montażu
- podkładki miedziane x4
- uchwyty do węży hamulcowych x2 (widać je na 10 fotce)
- osłony tarcz hamulcowych

Na zdjęciu są 3 jarzma od hamulca, ten po prawej jest od większych tarcz.

Wymianę robiłem w warsztacie po godzinach pracy, ale można zrobić "pod domem" tylko hamulce miedziane kupić w warsztacie i linkę od ręcznego założyć w warsztacie

Pierwsza czynność to zdjęcie koła jest to chyba oczywiste, ale lepiej napisać ;)

Musimy ściągnąc piastę z belki. Trzyma się na 4x śrubach (chyba 16mm) z tyłu. Spsikałem WD40 żeby trochę łatwiej odkręcić i trochę popracować szczotką drucianą. Ja miałem drugi komplet piast, jak nie masz to musisz użyć swoich.

Trzeba odczepić (odgiąć metalową "tulejkę") linkę hamulca ręcznego i ścisnąć wąż hamulcowy żeby płyn nie wyciekał:

Odkręcić przewód hamulcowy (stalowy) od bębna i z drugiej strony. JAk zostanie już sama belka montujemy piastę, osłonę tarczy i jarzmo:

Następnie zakładamy tarczę i przykręcamy śrubkę zabezpieczającą:

Następnie montujemy zacisk (tylna część) do jarzma. Są to dwie sruby z łbem gwiazdkowym (można użyć klucza oczkowego i nabić - 14 albo 15mm) Śruby mają niestandardowy gwint, więc lepiej nic nie zepsuć ;) :

Następnie zakładamy zacisk z klockami i przykręcamy:

Zamontować wąż hamulcowy na uchwycie , od strony zacisku dać podkładki miedziane z obu stron (2 na zacisk):

NAstępnie montujemy przewód hamulcowy miedziany:

Pod przewodem widać jeszcze linkę od ręcznego, którym własnie się zajmiemy, tzn. trzeba go zdemontować i założyć nowy. Najlepiej na rampie albo kanale, bo łatwy dostęp. Nie mam fotek niestety, ale to naprawdę nic trudnego. Ewentualnie zrobią to w warsztacie.

Teraz trzeba odpowietrzyć hamulce ( najlepiej we dwóch :ok: dolewając płyn hamulcowy). Zamontować koła i gotowe. Całość zajęła mi 3 godzinki z robieniem zdjęc i dwoma przerwami na herbatę. Nie jestem mechanikiem, więc mogą wystąpić jakieś błedy w opisie

Autor: Michau
Źródło: http://astra-g.pl

Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
Dopisz komentarz do postu Wysłany: 2010-06-29, 22:35   

Opel Corsa
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi