| Wyróżnij się, zobacz co Ci daje rejestracja na naszym forum |
Zarejestruj się na forumi szczegółowo opisz problem z Twoim samochodem. Nasi Eksperci udzielą Ci bezpłatnych porad jak skutecznie dokonać naprawy.
Zalety Rejestracji ?
1. Rejestrując się na forum masz gwarancję , że opisany przez Ciebie problem nie pozostanie bez odpowiedzi.
2. Rejestracja i korzystanie z pełnych zasobów serwisu jest darmowa a Użytkownik nie ponosi żadnych opłat
3. Opisując, swój problem z samochodem możesz zaoszczędzić ciężko zarobione pieniądze na podobną diagnozę w serwisach motoryzacyjnych
4. Masz szansę porównać zdiagnozowaną przez nas usterkę z diagnozą pochodzšcš z warsztatu motoryzacyjnego
5. Dajemy Ci do dyspozycji wiedzę naszych Ekspertów motoryzacyjnych całkowicie bezpłatnie
6. Po rejestracji na forum masz dostęp do forum bez reklam
Nie zwlekaj zarejestruj się i korzystaj z naszych zasobów - Kliknij Tutaj
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
danek145
Początkujący

Marka: opel
Model: astra 2
Oznaczenie silnika (symbol): 1.7 cdti
Paliwo: DIESEL
|
Wysłany: 2011-04-20, 21:17
|
|
|
| kihotx napisał/a: | | danek145 napisał/a: | | kihotx napisał/a: | a czy możecie sprawdzić czy u Was, w filtrze paliwa znajdują się drobne opiłki stalowe?
Dzięki! |
u mnie jest czysto |
Ok, dzięki. Zrób metodę przelewową i zobacz czy u Ciebie też to wina wtrysku. W środe po świętach wymienię i poinformuję. |
a jak się robi metodę przelewową ,napisz mi w paru słowach
czekam na info |
_________________ danek145 |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
|
Wysłany: 2010-06-29, 22:35
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
pawagn
Nowicjusz

Marka: Opel
Model: Astra
Oznaczenie silnika (symbol): 1.7 CDTI
|
Wysłany: 2011-04-21, 00:19
|
|
|
danek145,
Bardzo prosto, zdejmujesz po kolei z każdego wtryskiwacza przelew podpinasz pod zaworek dużą strzykawkę zakończoną wężykiem i odpalasz na 10 sek silnik. Tak robisz z każdym wtryskiem w strzykawce powinno znaleźć się mniej więcej tyle samo ropy na każdym wtrysku. Jeśli będzie na którymś znacznie więcej niż na pozostałych to będziesz miał diagnozę. |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
danek145
Początkujący

|
Wysłany: 2011-04-22, 12:43
|
|
|
| pawagn napisał/a: | danek145,
Bardzo prosto, zdejmujesz po kolei z każdego wtryskiwacza przelew podpinasz pod zaworek dużą strzykawkę zakończoną wężykiem i odpalasz na 10 sek silnik. Tak robisz z każdym wtryskiem w strzykawce powinno znaleźć się mniej więcej tyle samo ropy na każdym wtrysku. Jeśli będzie na którymś znacznie więcej niż na pozostałych to będziesz miał diagnozę. |
Witam
zrobiłem jak mówiłeś i rzeczywiście mam jeden wtryskiwacz lipny na przelewie(10xwięcej ropuchy niż na pozostałych 3) dzięki za info.
zdrowych i pogodnych świąt Wielkanocnych życzę
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
kihotx
Nowicjusz

Model: Astra G
Oznaczenie silnika (symbol): z17dtl
|
Wysłany: 2011-04-22, 17:45
|
|
|
| danek145 napisał/a: |
Witam
zrobiłem jak mówiłeś i rzeczywiście mam jeden wtryskiwacz lipny na przelewie(10xwięcej ropuchy niż na pozostałych 3) dzięki za info.
Pozdrawiam |
To wymieniamy wtryski Btw. gdy wymieniałem opony, od strony przedniego pasażera, gdy spojrzałem dalej to coś było bardzo mokre i brudne - płyn nie miał zapachu oleju ale zarówno płyn jak i to metalowe było bardzo gorące. Czy wiecie co to może być? Było to tuż na spodzie silnika, pod alternatorem. Czy to pompa wtryskowa?
Również zdrowych i wesołych Świąt Wielkanocnych.
@danek, czy mógłbyś mi napisać gdzie jest egr i jak go zdemontować do czyszczenia? Dzięki! |
|
|
|
 |
danek145
Początkujący

|
Wysłany: 2011-04-28, 06:53
|
|
|
| kihotx napisał/a: | | danek145 napisał/a: |
Witam
Pozdrawiam |
To wymieniamy wtryski Btw. gdy wymieniałem opony, od strony przedniego pasażera, gdy spojrzałem dalej to coś było bardzo mokre i brudne - płyn nie miał zapachu oleju ale zarówno płyn jak i to metalowe było bardzo gorące. Czy wiecie co to może być? Było to tuż na spodzie silnika, pod alternatorem. Czy to pompa wtryskowa?
Również zdrowych i wesołych Świąt Wielkanocnych.
@danek, czy mógłbyś mi napisać gdzie jest egr i jak go zdemontować do czyszczenia? Dzięki! |
egr jest od strony filtra paliwowego pod rurą która idzie od filtra popwietrza,przykręcony na trzy śruby i dochodzi do niego kostka z przewodem. |
|
|
|
 |
pawagn
Nowicjusz

Model: Astra
Oznaczenie silnika (symbol): 1.7 CDTI
|
Wysłany: 2011-04-28, 08:34
|
|
|
Koledzy, wczoraj wymieniłem uszkodzony wtryskiwacz. Po wymianie samochód odpala jak nowy i znacznie ciszej pracuje silnik. Wtryskiwacz kupiłem na szrocie, z wymianą zapłaciłem 550 zł.
Mam do was jedno pytanie: czy nie zdarzało się Wam tankować czasami paliwa z "niepewnego źródła"?
Ja zatankowałem kilka razy paliwo ("oszczędność") od kolegi.
Mechanik powiedział mi, że wtryskiwacze w oplach padają tylko od złego paliwa
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
ArKos
Administrator Szef wszystkich szefów

Marka: Ałudi :)
Model: A6 C5
Oznaczenie silnika (symbol): AEB
Paliwo: LPG+PB
Zaproszone osoby: 41
Pomógł: 279 razy Wiek: 40 Dołączył: 01 Lut 2010 Posty: 4715 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2011-04-28, 08:58
|
|
|
Nie tylko w Oplach. KAŻDY silnik na common rail jest wrażliwy na syfiaste paliwo. Padnie ci od syfu zarówno CDTi jak i DCi, TDCi, CDi i wszystkie inne. Common rail jest BARDZO wrażliwy na jakość paliwa a wtryski są jedną z najdroższych zabawek osprzętu silnika.
Taki na przykład pancerny 1.9 TDi z VW, który ma 90kM to i na opale fajnie pojeździ, a w twoim ruszysz, zgasisz i już wymieniasz graty.
Nie tankuj "oszczędności". Może to być BIO albo domieszka opału - wszędzie kombinują, a jeśli pchają na lewo ON to już bankowo. Co innego jakbyś miał oszczędności ze swojego firmowego auta, albo od kogoś BARDZO zaufanego i pewnego, który tankuje na dobrych stacjach, a nie "U Pana Staśka w polu". |
|
 |
kihotx
Nowicjusz

Model: Astra G
Oznaczenie silnika (symbol): z17dtl
|
Wysłany: 2011-04-28, 17:13
|
|
|
| pawagn napisał/a: | Koledzy, wczoraj wymieniłem uszkodzony wtryskiwacz. Po wymianie samochód odpala jak nowy i znacznie ciszej pracuje silnik. Wtryskiwacz kupiłem na szrocie, z wymianą zapłaciłem 550 zł.
Mam do was jedno pytanie: czy nie zdarzało się Wam tankować czasami paliwa z "niepewnego źródła"?
Pozdrawiam |
Dziękujemy za informacje Fajnie, że znaleźliśmy usterkę. Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
danek145
Początkujący

|
Wysłany: 2011-05-02, 21:48
|
|
|
| kihotx napisał/a: | | pawagn napisał/a: | Koledzy, wczoraj wymieniłem uszkodzony wtryskiwacz. Po wymianie samochód odpala jak nowy i znacznie ciszej pracuje silnik. Wtryskiwacz kupiłem na szrocie, z wymianą zapłaciłem 550 zł.
Pozdrawiam |
Dziękujemy za informacje Fajnie, że znaleźliśmy usterkę. Pozdrawiam! |
Witam
ja też zregenerowałem wtryskiwacz (koszt 350 zł) i już go założyłem no i rewelacja pali na dotyk. |
|
|
|
 |
|
|
| Podobne Tematy |
| Temat |
Autor |
Forum |
Odpowiedzi |