|
|
| Autor |
Wiadomość |
pisiu1973
Nowicjusz

Marka: opel
Model: zafira
Oznaczenie silnika (symbol): 2.0DTL
Paliwo: DIESEL
|
Wysłany: 2010-07-28, 18:31 Opel Zafira - nie odpala, gaśnie po chwili
|
|
|
| Witam wszystkich.Mam problem z odpaleniem samochodu bo kiedy go odpalam to odpala i gaśnie po chwili.Wiem ,że jest zapowietrzony i gdy go odpowietrze to odpali i chodzi normalnie.Nie wiem co robić ponieważ po kilku godzinach gdzieś 6|7 lub dłużej znowu sytuacja się powtaża.Nie wiem gdzie mam szukać ponieważ wymieniłem już zawór zwrotny,wężyki przelewowe,wężyk od filtra do pompy.Nie mam pojęcia którędy dostaje się powietrze |
| Ostatnio zmieniony przez holcu 2010-07-28, 20:07, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
|
Wysłany: 2010-06-29, 22:35
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
szymon 1587cm3
Moderator Diesel niet :(

Marka: Opel
Model: astra
Oznaczenie silnika (symbol): 2.0 (20seh)
Paliwo: PB
Pomógł: 65 razy Wiek: 24 Dołączył: 22 Lut 2010 Posty: 1139 Skąd: Gniezno
|
Wysłany: 2010-07-28, 19:26
|
|
|
Sprawdz dokładnie wszystkie połaczenia, dokrecenie filtra paliwa i przewodów. W jaki sposób odpowietrzyłes?
Jesli to DTi to jest tam rozdzielaczowa pompa wtryskowa.
Jak go odpowietrzyłes i odpaliłem to jezdziłes troche czy pochodził troche i zgasiłes? |
_________________ |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
pisiu1973
Nowicjusz

|
Wysłany: 2010-07-28, 20:12
|
|
|
| To 2.0 TDL odpowietrzałem go odkręcając przewód z wtrysku,jak odpaliłem to jezdziłem i chodzi normalnie,nie szarpie ani nic się nie dzieje,jest wszystko wpożądku.Dopiero gdy dłużej postoi to jest znowu zapowietrzony. |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Grzes997
Administrator Przebiegły Mechanik

Model: Zafira
Oznaczenie silnika (symbol): X16XE
Paliwo: LPG+PB
Pomógł: 217 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Kwi 2010 Posty: 2799 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2010-07-28, 21:23
|
|
|
Może być ten zawór zwrotny uszkodzony, to że jest nowy nie znaczy że dobry lub jeszcze jest zapowietrzony może starczy jeszcze raz odpowietrzyć i dłużej pojeździć i dać mu trochę popalić w czasie jazdy, oczywiście wszystko zgodnie z przepisami ruchu drogowego |
_________________ Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób.
http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy
 |
|
|
|
 |
szymon 1587cm3

|
Wysłany: 2010-07-28, 21:39
|
|
|
Od kiedy układ wtryskowy odpowietrza sie przewodem wtryskowym?
| pisiu1973 napisał/a: | | To 2.0 TDL |
X20DTL pewnie |
_________________ |
|
|
|
 |
Grzes997

|
Wysłany: 2010-07-28, 21:51
|
|
|
| szymon 1587cm3 napisał/a: | | Od kiedy układ wtryskowy odpowietrza sie przewodem wtryskowym? |
Zamiast zadawać pytania napisz opisz prawidłową metodę odpowietrzania i będzie po kłopocie a najlepiej w formie poradnika. |
_________________ Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób.
http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy
 |
|
|
|
 |
ArKos
Administrator Szef wszystkich szefów

Marka: Ałudi :)
Model: A6 C5
Oznaczenie silnika (symbol): AEB
Zaproszone osoby: 41
Pomógł: 279 razy Wiek: 40 Dołączył: 01 Lut 2010 Posty: 4715 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2010-07-28, 22:18
|
|
|
2 litrowe oplowskie diesle mają pewną przypadłość
przewody paliwowe z pompy są do wtryskiwaczy mocowane na docisk i uszczelnione oringami
często się zdarza, że oringi zaczynają puszczać - przybywa wtedy nieco oleju (niekiedy na bagnecie jest to praktycznie niewidoczne) ale niestety już jest w stanie złapać powietrze
naczytałem sie troche na necie o tych silnikach, w opinii wielu ludzi to choroba konstrukcyjna tych silników zlikwidowana dopiero w silniku 2.2 dti |
|
 |
pisiu1973
Nowicjusz

|
Wysłany: 2010-07-29, 09:24
|
|
|
[quote="szymon 1587cm3"]Od kiedy układ wtryskowy odpowietrza sie przewodem wtryskowym?
No to opisz dokładnie jak sięodpowietrza żeby było dobże. |
|
|
|
 |
Grzes997

|
Wysłany: 2010-07-29, 10:58
|
|
|
Fachowcy mają do tego specjalna pompkę którą się wpina w obieg paliwa, jeśli to jest pompa rotacyjna to odpowietrzy się sama, w Twoim wypadku jak odpowietrzysz i po paru godzinach jest nadal problem to musisz dokładnie sprawdzić czy niema gdzieś wycieków przecieków i innych podobnych problemów w tych silnikach często pękała pokrywa filtra paliwa przy zbyt mocnym jej dokręceniu, innej rady Ci chyba nikt nie udzieli.
P.S. w starych silnikach fabrycznie była montowana pompka ręczna do odpowietrzania, teraz też by się przydała. |
 |
|
|
|
 |
szymon 1587cm3

|
Wysłany: 2010-07-29, 21:50
|
|
|
| Grzes997 napisał/a: | | prawidłową metodę odpowietrzania |
Prawidłowa metoda odpowietrzania jest taka ze odpowietrza sie przed sekcja tłoczaca... Na wtryskiwaczach sam sie wypowietrzy po chwili "kulawej pracy" i nie ma potrzeby ruszania rurek.
Jesli jest reczna pompka to wystarczy podpompowac, jesli jest elektryczna pompa w zbiorniku to nie trzeba nic robic (w razie zapowietrzenia sam sie wypowietrzy)
Niestety miejsc w których pompa złapie powietrze jest sporo i trudno je wykryc jesli nie ma śladów paliwa. Przejrzyj jeszcze raz wszystkie połaczenia, filtr paliwa.
| pisiu1973 napisał/a: | | No to opisz dokładnie jak sięodpowietrza żeby było dobże. |
Grześ juz napisał, pompa w serwisie, mozna sobie jednak radzic inaczej, chociazby duza strzykawka.
I jest ogólnie taka zasada ze po odpowietrzaniu silnik powinno sie nagrzac i troche pojezdzic zeby nie zostało powietrze miedzy zbiornikiem a filtrem bo pompa pociagnie i znów sie zapowietrzy. |
_________________ |
|
|
|
 |
hadzii123
Nowicjusz

Model: Astra G
Oznaczenie silnika (symbol): 2.0 DTL
|
Wysłany: 2010-08-03, 22:44
|
|
|
| Proponuję wymienić przewody zwrotne/przelewowe, to najczęstsza przyczyna zapowietrzania się tych silników. Dla pewności można wymienić miedziane podkładki z obu śrub przy pompie paliwowej (jedna z nich to zawór zwrotny). Należy sprawdzić czy na filtrze paliwowym nie ma oleju silnikowego, jeśli jest to do wymiany uszczelniacze trawersów. Sprawdzić obudowę filtra paliwa i przewody paliwowe czy są całe oraz uszczelki przy filtrze. Można przedmuchać sprężarką przewody paliwowe idące do zbiornika oraz smok w zbiorniku czy nie są przytkane. Może też być zatkany odpowietrznik w baku. Im szybciej gaśnie silnik po odpaleniu, tym nieszczelność znajduje się bliżej silnika. Gaśnie po upływie ok 15s nieszczelności szukałbym w okolicy filtra, nie można uruchomi silnika lub gaśnie po uruchomieniu to nieszczelność na przelewach. |
_________________ hadzii123 |
|
|
|
 |
|
|