|
|
| Autor |
Wiadomość |
Dawid
Specjalista Tu naprawię, tam zepsuję ;-)

Marka: Opel
Model: Astra F 1.7 TDS Isuzu
Oznaczenie silnika (symbol): X17DT
Paliwo: DIESEL
Pomógł: 3 razy Wiek: 27 Dołączył: 06 Paź 2010 Posty: 223 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 2011-02-25, 13:50 Opel astra F 1.7 Isuzu spadają obroty, gaśnie, ciężko pali
|
|
|
| Poprzednio wystarczyło wymienić filtr paliwa i chodził do tego czasu. Ostatnio są duże mrozy i zaczęły się takie same problemy. Znów wymieniłem filtr paliwa, dolałem denaturatu - nie pomogło, zalałem trochę benzyny - nie pomogło. Wstawiłem do ogrzewanego garażu na kilka godzin i ciągle to samo. Kiedy odkręcę filtr paliwa, zaleję go ropą to po długim kręceniu odpali i chodzi ładnie kilka minut potem zaczynają spadać obroty aż silnik zgaśnie. Wtedy znów odkręcam filtr a tam prawie pusto i tak za każdym razem. Co może być tego przyczyną? Pompa myślę, że pracuje prawidłowo skoro zaciąga z filtra. W którym miejscu można się dostać do smoka w zbiorniku paliwa? Pod tylnym siedzeniem nie ma... |
| Ostatnio zmieniony przez Dawid 2011-02-25, 14:11, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
|
Wysłany: 2010-06-29, 22:35
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
KubaK
Zaawansowany

Model: Corsa C
Oznaczenie silnika (symbol): Z13DT
Pomógł: 1 raz Wiek: 25 Dołączył: 24 Lut 2010 Posty: 151 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 2011-02-25, 14:11
|
|
|
| A pompa w baku, która podaje paliwo? Może ona coś nie trybi |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Dawid

|
Wysłany: 2011-02-25, 14:17
|
|
|
| W zbiorniku nie ma pompy, jest przy silniku w rozrządzie. Coś blokuje paliwo między zbiornikiem a filtrem. Być może w smoku nazbierała się woda i zamarzła ale nie wiem gdzie go szukać... Jak już pisałem wcześniej pod tylnym siedzeniem nic nie ma... |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
szymon 1587cm3
Moderator Diesel niet :(

Model: astra
Oznaczenie silnika (symbol): 2.0 (20seh)
Paliwo: PB
Pomógł: 65 razy Wiek: 24 Dołączył: 22 Lut 2010 Posty: 1139 Skąd: Gniezno
|
Wysłany: 2011-02-25, 19:49
|
|
|
| Dawid napisał/a: | | W zbiorniku nie ma pompy, jest przy silniku w rozrządzie |
Pompa wtryskowa jest pompa wysokiego cisnienia i pompa zasilajaca
| Dawid napisał/a: | | Jak już pisałem wcześniej pod tylnym siedzeniem nic nie ma... |
Diesel ma zasilanie i powrót przy czujniku poziomu paliwa, tylko z kanału tam dojdziesz
Jak go odpalasz to powinienes sie przejechac troche zeby pompa dostała obrotów i pociagła paliwo ze zbiornika
Czesto jest tak ze jak sie porzadnie zapowietrzy to ciezko go zmusic zeby pociagnał paliwo (m.in dlatego w nowszych konstrukcjach sa gruszki, lub pompy zasilajace w zbiorniku) |
_________________ |
|
|
|
 |
Dawid

|
Wysłany: 2011-02-26, 12:56
|
|
|
Auto stoi w garażu drugi dzień i wciąż jest to samo. Możesz mi podpowiedzieć jak mu pomóc zaciągnąć paliwo? Przy filtrze jest jakaś śruba, nie wiem do czego, może czymś tu można napompować?
Jechać się nie da bo jak tylko wyjadę to kończy mu się paliwo w filtrze. Jedynie mógłbym dać mu w rurę zaraz po odpaleniu ale nie chcę go pałować na zimnym silniku... Mógłby mnie ktoś zaciągnąć na niskim biegu kilka km to może by zassał ropę ale w tej chwili nie mam takiej możliwości. |
_________________  |
|
|
|
 |
szymon 1587cm3

|
Wysłany: 2011-02-26, 16:57
|
|
|
Górny waz leci do pompy, ten z boku leci do zbiornika
Ja zawsze robiłem tak ze zaciagałem paliwo recznie za pomoca starej smarownicy.
Okucie weza mozesz zepsuc i potem załozyc opaske zaciskowa.
Jak juz sie pojawi paliwo, to przykrec wąż, odkrec mała srubke (kluczyk 10mm) z góry i przez nia napełnij filtr (to sruba do odpowietrzania)
Przy króćcu na wezu ze zbiornika jest wtyczka z zaworkiem, sprawdz czy ten elektrozaworek nie blokuje przeplywu paliwa. Czy sie otwiera i zamyka.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to to ze u ciebie stoi w pozycji zamkniety i nie ma jak pociagnac paliwo. |
_________________ |
|
|
|
 |
Dawid

|
Wysłany: 2011-03-02, 10:30
|
|
|
Problem rozwiązany. W miejscu, gdzie przykręcany jest filtr paliwa puściła uszczelka i pompa zasysała więcej powietrza niż paliwa. Dzięki za podpowiedzi |
_________________  |
|
|
|
 |
ArKos
Administrator Szef wszystkich szefów

Marka: Ałudi :)
Model: A6 C5
Oznaczenie silnika (symbol): AEB
Paliwo: LPG+PB
Zaproszone osoby: 41
Pomógł: 279 razy Wiek: 40 Dołączył: 01 Lut 2010 Posty: 4715 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2011-03-02, 12:37
|
|
|
Untitled Document | Dziękujemy za pozostawienie informacji o rozwiązaniu problemu. Będzie to pomocne dla osób, które zmagają się z podobnym problemem w swoim samochodzie. | |
|
 |
Dawid

|
Wysłany: 2011-03-07, 13:38
|
|
|
Dodam jeszcze dla tych, którzy nie wiedzą o jaką uszczelkę chodzi:
Dookoła jest uszczelka, którą łatwo wygiąć lub przesunąć w czasie odkręcania i przykręcania filtra.
Co do cofającego się paliwa lub jeżeli ktoś nie ma pompki przy filtrze polecam takie urządzenie:
Pompka paliwa i mały zaworek zwrotny, który montujemy na przewodzie paliwowym jak najbliżej filtra. Można oczywiście zamontować sam zaworek lub samą pompkę. Koszt ok 30zł, dostępne chyba w każdym sklepie motoryzacyjnym. |
_________________  |
|
|
|
 |
szymon 1587cm3

|
Wysłany: 2011-03-07, 18:16
|
|
|
ta uszczelka powinna byc na filtrze, nowy filtr nowa uszczelka. No i warto posmarowac ja chociazby ropa, wtedy nie ma problemu i musi trzymac
A ta pompka ciekawa sprawa, kiedys tego nie bylo a reczna pompka przy filtrze to był rarytas |
_________________ |
|
|
|
 |
syncpoland
Nowicjusz syncpoland

Model: Astra
Oznaczenie silnika (symbol): TC4EE1 *isuzu 1,7td
|
Wysłany: 2012-02-15, 19:54
|
|
|
właśnie wczoraj wymieniłem filtr paliwa w Astrze F Isuzu tak samo jak to zrobiłem 2 lata temu z tą różnicą że tym razem nie odpala...
Jak zaleje filterek to wkońcu odpali i chodzi non stop 1000obr maks na wcisnietym gazie.. jak puszcze gaz to gaśnie. Przy okazji jeszcze uwaliłem tę nakrętkę od góry co jest wyjście ropy na silnik.
Moje 2 pytania bo przeczytałem troche tych tematów już dziś :
1. Zapewne tym razem zapowietrzył się silnik... Czytałem że górna śruba na filtrze taka z boku słurzy do odpowietrzenia... jak ją odkręcę to za pomocą czego mam odpowietrzyć silnik ? i czy ma się to odbywać przy przekręconym kluczyku tak by zawór dolotu ropy się otworzył ?
2. Gdzie mogę dokupić taką śrubę (jak słomka) co jest w filtrze która zasysa ropę z dołu i przez dziurkę podaje w przewód na zacisku dalej ? - czy wogóle da się to dostać jako pojedyńczy element w jakiś sklepach motoryzacyjnych.. dziś dzwoniłem ale nikt nie ma takich rzeczy muszę poszukać jeszcze jutro wszędzie. [czy też muszę sobie odpuścić i niestety kupić całą obudowę z allegro wraz z tą śrubą..]
Serdecznie dziekuje za pomoc
http://www.imagebam.com/image/73e90d174981458
Bardzo kiepsko widać zaznaczoną śrubkę ale właśnie chodzi mi o tę z góry nakręcają co wchodzi w środek filtra... kluczem bodaj 19 dokręcaną lub 17 |
|
|
|
 |
szymon 1587cm3

|
Wysłany: 2012-02-15, 20:34
|
|
|
| syncpoland napisał/a: | | 1. Zapewne tym razem zapowietrzył się silnik... |
Napewno
| syncpoland napisał/a: | | Czytałem że górna śruba na filtrze taka z boku słurzy do odpowietrzenia |
Ta srubeczka ułatwia spuszczanie syfu, mozna nia zalac filtr do pełna (strzykawka). Mozna nia odpowietrzac ale i tak pompa jest najwazniejsza
| syncpoland napisał/a: | | Gdzie mogę dokupić taką śrubę (jak słomka) co jest w filtrze która zasysa ropę z dołu |
Tylko uzywana, mozesz kupic nowa ale bez tej rurki (sama srube). |
_________________ |
|
|
|
 |
syncpoland
Nowicjusz syncpoland

|
Wysłany: 2012-02-15, 21:53
|
|
|
jeszcze ostatnie pytanie.
czy taki zabieg odpowietrzania gruszką wystarczy, i nie moge się nigdzie doczytać czy taką gruszkę trzeba wczepić przed filtrem znim dojdzie do niego ropa czy za filtrem. |
|
|
|
 |
Dawid

|
Wysłany: 2012-02-16, 11:32
|
|
|
| Zdaje się, że zaraz przed filtrem. Ta pompka robi zarazem za zaworek zwrotny paliwa. Jak wymieniasz filtr to paliwo się nie cofnie. |
_________________  |
|
|
|
 |
syncpoland
Nowicjusz syncpoland

|
Wysłany: 2012-02-27, 06:54
|
|
|
Wiecie co chłopaki, chyba największym wrogiem nienajnowszego diesla jest jednak temperatura otoczenia. W wakacje zmieniałem kiedyś bezproblemowo. Tym razem jak było -6*C co sie wydawać może że sporo to i tak wynikły problemy - silnik odpalał ale trzymał tylko 1000obr na wciśniętym bucie aż gasł. I taki stan rzeczy aż do ukręcenia aku.
Natomiast w czwartek ten co był przyszła mi z allegro obudowa filtra paliwa bo w tamtej swojej ukręciłem śrubę która jednocześnie zasysa paliwo z dna filtra. Piątek miałem wolny więc razem z moim kolegą zabraliśmy się do roboty z linką, nowym filtrem (stary woziłem sporo w bagażniku miał gdzieś przy uszczelce zagniecienie jakby punktakiem), nową obudową filtra. Skręciliśmy we dwóch dokładnie całość zwracając szczególną uwagę na uszczelki. Dałem nowe podkładki oraz filtr oczywiście zalany totalnie do pełna.
Podpieliśmy kablami moją astrę do jego focusa przekręciłem świecami z 5 razy, potem kręciłem z 5sek. i tak x4 aż odpalił kulawo , zgasiłem znów przekręciłem odpalił i chodził normalnie. Odrazu zrobiłem z 7 rundem wokoło stacji paliw i pojechaliśmy dalej. (tamtego dnia było 4*C). Wydaje mi się że pomogła temperatura w zaciągnięciu paliwa. AAaaa i jeszcze zatankowałem 25L ON zanim zabraliśmy się do całej operacji.
Nie było potrzeby zastosowania gruchy, odkręcania śrub na wtryskach czy odłączania powrotu na zbiornik paliwa z pompy, lub też używania śrubki 10 do odpowietrzania filtra, czy wpinania butelki z ropą.
Mimo że nie zostało to wykorzystane to miałem to na względzie wszystko tamtego dnia i napewno zapamiętam sobie na przyszłość wszystko tak by w tym czy innym aucie nie panikować i wiedzieć co zrobić.
Dałbym jakieś [+] użytkownikom : szymon 1587cm3 , oraz : Dawid . - powiem tylko szczerze że nie wiem jak, moderator to daje czy w jaki sposób.
W każdym razie poprostu szczere : Dziękuję za pomoc ! |
|
|
|
 |
|
|