|
|
| Autor |
Wiadomość |
broda
Początkujący

Marka: OPEL
Model: astra
Oznaczenie silnika (symbol): x16szr
Paliwo: PB
|
Wysłany: 2010-11-25, 07:54 ogrzewanie działa jakby chciało a nie mogło
|
|
|
Witam,normalnie daje sobie rade ale to mnie przerasta,niemam pomysłu co może byc przyczyną
Problem dotyczy Astry F x16szr +klima tzn. ogrzewanie niby jest ale powietrze leci ledwo ciepłe,wymieniłem juz termostat,pompe wody,wypłukałem nagrzewnice ale nadal brak poprawy.Najdziwniejsze jest to ze nawet jak stoje w korku i 1O razy załaczy się wentylator to płyn w zbirniczku wyrównawczym jest zimny,jest 1OOst C na wskaźniku odkrecając korek nic nawet nie syknie tak jakby nie było ciśnienia w układzie .Do tej pory jeździłem kadettem i jakbym odkrecił korek na zagrzanym silniku niałbym fontanne a tu nic. |
_________________ TRZYMAMY SIE ZA RĘCE A NAWET ZA JAJA BO ZAWSZE LICZYMY NA LESZKA KUZAJA |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
|
Wysłany: 2010-06-29, 22:35
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Grzes997
Administrator Przebiegły Mechanik

Marka: Opel
Model: Zafira
Oznaczenie silnika (symbol): X16XE
Paliwo: LPG+PB
Pomógł: 217 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Kwi 2010 Posty: 2799 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2010-11-25, 09:46
|
|
|
| Coś tam w tym Twoim samochodzie będzie przytkane, musiał byś po kolei sprawdzać drożność poszczególnych elementów jak chłodnica choć ona w tym wypadku jest nie istotna, węże czy nie są gdzieś załamane i nie mają odpowiedniej drożności, możesz mieć też sam korek na zbiorniczku uszkodzony że nie trzyma ciśnienia, sprawdź też czy po rozgrzaniu silnika jakie są ciepłe węże doprowadzające płyn do samej chłodniczki ogrzewania, możesz też kupić preparat do czyszczenia układów chłodzenia i przepłukać cały układ, ostatecznością jest też zapowietrzenie układu który sam się powinien odpowietrzyć. |
_________________ Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób.
http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy
 |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
broda
Początkujący

|
Wysłany: 2010-11-25, 10:03
|
|
|
| Grzes997, układ jest drożny,tak jak pisałem był płukany, przewody po rozgrzaniu auta gorące ,nigdzie nie załamane |
_________________ TRZYMAMY SIE ZA RĘCE A NAWET ZA JAJA BO ZAWSZE LICZYMY NA LESZKA KUZAJA |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Grzes997

|
Wysłany: 2010-11-25, 15:53
|
|
|
| W takim razie podmień korek może zaworki w nim są uszkodzone tam musi być ciśnienie. |
_________________ Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób.
http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy
 |
|
|
|
 |
broda
Początkujący

|
Wysłany: 2010-11-25, 16:25
|
|
|
| ok.dzięki za podpowiedź jutro postaram się zdobyć korek i przetestuję |
|
|
|
 |
ArKos
Administrator Szef wszystkich szefów

Marka: Ałudi :)
Model: A6 C5
Oznaczenie silnika (symbol): AEB
Zaproszone osoby: 41
Pomógł: 279 razy Wiek: 40 Dołączył: 01 Lut 2010 Posty: 4715 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2010-11-25, 16:30
|
|
|
moje zdanie:
uszkodzenie korka nie ma nic wspólnego z zimnym płynem w zbiorniczku wyrównawczym
dlaczego?
ponieważ korek (jego zaworki) odpowiadają za odpowietrzanie układu chłodzenia i utrzymywanie właściwego cisnienia w układzie
opel jak i wiele innych ma ciśnieniowy układ chłodzenia pracujący przy nominalnym ciśnieniu 1,3-1,4 bara
to jest po to, aby podnieść temperaturę wrzenia płynu - im wyższe ciśnienie tym ciecz wrze w wyższej temperaturze
przy ciśnieniu 1,3 bara jest to ok. 110*C
jeżeli wentylator się włącza, chłodnica jest gorąca, a słabo grzeje wewnatrz i w wyrównawczym jest zimny płyn, to moim zdaniem jest to problem małego obiegu - duży obieg działa ok bo wentylator się włącza
w mojej ocenie jeżeli nie dociera gorące do nagrzewnicy i do wyrównawczego, to albo będą zagięte węże wychodzące z magistrali wodnej za silnikiem (2 króćce ok. 20mm) albo będzie zakamieniona ta magistrala czyli przewężony przepływ
druga opcja jaka mi się nasuwa to popieprzone węże do nagrzewnicy - często gaziarze mylą się podłączając je ponownie, po zamontowaniu trójników do reduktora z gazu
generalnie zajrzałbym od spodu na tą magistralę i dokładnie obejrzał, czy nie pomienione a potem bym zdjął te węże z nagrzewnicy i podłubał śrubokrętem czy nie ma kamienia |
|
 |
broda
Początkujący

|
Wysłany: 2010-11-25, 16:58
|
|
|
| ArKos, astra niema gazu i nikt nigdy nie grzebał przy przewodach,po tym jak sie spierd.... ogrzewanie ja je zdjełem i wypłukałem nagrzewnice |
|
|
|
 |
ArKos

|
Wysłany: 2010-11-25, 20:03
|
|
|
brodaty, ale ja nie mówię że ma gaz, tylko podałem przykład
mógł ktoś wymieniać magistralę, silnik robić, cokolwiek co wymagało ingerencji w to
mógł spaprać i tak zostało
to zobacz może czy z magistrali sprawnie wypływa płyn
jak płukałeś nagrzewnicę, to mocno woda leciała?
jak szybko spływa woda po wlaniu jej do wyrównawczego? |
|
 |
broda
Początkujący

|
Wysłany: 2010-11-25, 20:19
|
|
|
ArKos, w tym problem ze jak sciagnełem ją z rajchu to nie było żadnego problemu przelatałem rok i było wszystko w porządku ogrzewanie działało jak złe przyszła kolejna zima i okazuje sie ze lipa.co do płukania to woda normalnie przepływała przez układ- bez problemów,nagrzewnice płukałem długo i namiętnie-podpiełem wąż pod kran i cheja parenaście minut |
|
|
|
 |
ArKos

|
Wysłany: 2010-11-25, 20:47
|
|
|
ha...
no to teraz jeszcze jedna rzecz mi się nasunęła:
jak wygląda filtr kabinowy lub jeżeli go nie ma, to jak jest z dolotem powietrza do dmuchawy?
czy nie nawaliło tam liści i syfu, że aż przytyka dopływ powietrza?
sprawa o tyle mi nie pasuje, że jest chłodny płyn w wyrównawczym i dlatego najbardziej mnie ciągnie w brak drożności w układzie chłodzenia |
|
 |
broda
Początkujący

|
Wysłany: 2010-11-25, 20:52
|
|
|
| filtr kabinowy regularnie co jesień zmieniany coby szyby nie parowały,klapa od obiegu wewnetrznego tez pracuje prawidłowo |
|
|
|
 |
Grzes997

|
Wysłany: 2010-11-26, 07:13
|
|
|
Arek sam napisałeś
| ArKos napisał/a: | ponieważ korek (jego zaworki) odpowiadają za odpowietrzanie układu chłodzenia i utrzymywanie właściwego cisnienia w układzie
opel jak i wiele innych ma ciśnieniowy układ chłodzenia pracujący przy nominalnym ciśnieniu 1,3-1,4 bara
to jest po to, aby podnieść temperaturę
wrzenia płynu - im wyższe ciśnienie tym ciecz wrze w wyższej temperaturze
przy ciśnieniu 1,3 bara jest to ok. 110*C |
jak w układzie nie będzie ciśnienia to nie zagrzeje a płyn będzie przebiegał najłatwiejszą drogą pomijając nagrzewnice bo tam ma opory przepływu. Zrobię dziś doświadczenia na Astrze G z odkręconym korkiem napiszę Wam jakie wnioski |
 |
|
|
|
 |
ArKos

|
Wysłany: 2010-11-26, 07:23
|
|
|
Grzesiu, ja jeździłem kiedyś z niedokręconym korkiem, bo z chłodnicy lekko sie sączyło
nie było żadnych anomalii w pracy układu chłodzenia
dla mnie to nie to |
|
 |
broda
Początkujący

|
Wysłany: 2010-11-26, 08:02
|
|
|
mam jakis stary korek z kadetta to dziś podmienie. rano trzasnołem 10km jak to w wa-wie bita godzina czasu w korkach i na szybko nagrałem filmik
http://www.youtube.com/watch?v=C_GFYbdmV9k |
|
|
|
 |
ArKos