Napraw Sam Swoje Auto Home | Redakcja | Kontakt | RSS | Statystyki | Grupy |
Zaloguj się:

Automatyczne logowanie:

Wyróżnij się, zobacz co Ci daje rejestracja na naszym forum 

Zarejestruj się na forumi szczegółowo opisz problem z Twoim samochodem. Nasi Eksperci udzielą Ci bezpłatnych porad jak skutecznie dokonać naprawy.

Zalety Rejestracji ?

1. Rejestrując się na forum masz gwarancję , że opisany przez Ciebie problem nie pozostanie bez odpowiedzi.

2. Rejestracja i korzystanie z pełnych zasobów serwisu jest darmowa a Użytkownik nie ponosi żadnych opłat

3. Opisując, swój problem z samochodem możesz zaoszczędzić ciężko zarobione pieniądze na podobną diagnozę w serwisach motoryzacyjnych

4. Masz szansę porównać zdiagnozowaną przez nas usterkę z diagnozą pochodzšcš z warsztatu motoryzacyjnego

5. Dajemy Ci do dyspozycji wiedzę naszych Ekspertów motoryzacyjnych całkowicie bezpłatnie

6. Po rejestracji na forum masz dostęp do forum bez reklam

Nie zwlekaj zarejestruj się i korzystaj z naszych zasobów - Kliknij Tutaj

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
ursus Sam Naprawiam Audi
Początkujący
Kombinator

Marka: Daewoo
Model: Nubira II CDX
Oznaczenie silnika (symbol): X20SED
Paliwo: LPG+PB
Wysłany: 2011-05-17, 21:02   Nubira 2.0 16V wysokie spalanie - pomóżcie...

Witam.
Mam problem z moją Nubirą a dokładniej z wysokim spalaniem. Rocznik auta 2000, teoretycznie przejechane 134 kkm ale to mało prawdopodobne, aby licznik wskazywał rzeczywisty przebieg. Silnik 2.0 16V 98kW + LPG. Historię samochodu znam od jakichś 6000km. Od początku dużo palił, ale wszystko wskazywało na kwestię związane z wymianą parownika i regulacją, co się jednak nie sprawdziło...
W samochodzie zostały wymienione świece, przewody, olej, wszystkie filtry, parownik LPG, sonda lambda. Nie przyniosło to żadnej zmiany czy poprawy. Spalanie utrzymuje się na poziomie 16l/100km w trybie mieszanym przy ekonomicznej jeździe, w trasie jak jadę max 90-100km/h zejdę do 14,6l/100km gazu. Benzyny też spala dużo, ale nie wiem dokładnie ile. Brak mi funduszy aby zalać do pełna a tylko tak wynik będzie najdokładniejszy. Na benzynie tylko odpalam i przejeżdżam krótki odcinek po czym przełączam na gaz. Jak zatankowałem za 100zł to benzyny starczyło mi na niecały miesiąc a więc też pali jej dużo. Dodatkowo wydaje mi się, że jak na 133KM samochód jest słaby, ale tego pewien nie jestem, bo nie mam do czego tego porównać więc nie jest to pewna opinia.
Kupiłem jeszcze czujnik temperatury, ale z tego co wiem w Nubirze jest tylko jeden, który podaje sygnał do kompa i na zegary a na wskaźniku wydaje się poprawnie pokazywać temperaturę więc chyba odpada, ale tak czy inaczej na dniach go wymienię.
Doradźcie, co robić? Obecnie dojeżdżam do pracy 60km w jedną stronę więc takie spalanie boli i nie mam za bardzo możliwości odstawić samochodu do mechanika...

Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
Dopisz komentarz do postu Wysłany: 2010-06-29, 22:35   

Opel Corsa
ArKos Sam Naprawiam Audi
Administrator
Szef wszystkich szefów

Marka: Ałudi :)
Model: A6 C5
Oznaczenie silnika (symbol): AEB
Zaproszone osoby: 41
Wysłany: 2011-05-17, 21:15   

Pierwsze wymień ten czujnik do ECU.
Drugie to czy masz właściwy rozmiar opon?

Pani Reklama

Opel Corsa
adaśko Sam Naprawiam Audi
Nowicjusz
WDB2020821F671516

Marka: Mercedes
Model: W202
Oznaczenie silnika (symbol): 2 l KOMPRESOR
Paliwo: PB
Wysłany: 2011-05-17, 22:24   

ursus, jedź do gazownika, niech sprawdzi i podłączy do kompa, czy gazownia dobrze jest wyregulowana. To że paliwa dużo pali to może być powodem puszczające wtryski od benzyny, albo jeden z wtrysków puszcza i ilość benzyny rośnie.

Pani Reklama

Opel Corsa
ursus Sam Naprawiam Audi
Początkujący
Kombinator

Wysłany: 2011-05-18, 20:54   

ArKos, czujnik mi przyjdzie na dniach to go wymienię, a raczej podrzucę mechanikowi :-/
Gdy kupiłem ten samochód z tyłu były koła 185/65R14 (zgodne z instrukcją) a z przodu 175/80R14 czyli za wysokie. Obecnie kupiłem opony razem z felgami 185/60R14, więc ciut za niskie ale spalanie nie zmieniło się ani trochę.
Dzisiaj jak wracałem z pracy samochód nagle stracił moc i nie dało się jechać. Silnik pracował jakby na trzech cylindrach. Sprawdziłem olej i płyn chłodniczy które były w normie. Przewody na cewce również ok, do świec się nie dostałem bo nie miałem przy sobie żadnych kluczy. Po holowaniu jakieś 10km spróbowałem jeszcze raz odpalić auto i zapalił normalnie. Dalsze 15km przejechałem normalnie już do mechanika. Tak po ponownym odpaleniu znów pracował na trzech cylindrach, więc już musowo samochód musiałem zostawić. Mechanik wstępnie podejrzewa cewkę, opowiedziałem mu o problemach ze spalaniem. Wymieni mi jeszcze rozrząd i sprawdzi wszystko co w jego mocy pod tym kątem. Dam znać jaki będzie efekt za parę dni.

Nowicjusz
WDB2020821F671516

Wysłany: 2011-05-18, 23:32   

ursus, może filtry masz pozapychane, głównie od gazu?

ArKos Sam Naprawiam Audi
Administrator
Szef wszystkich szefów

Marka: Ałudi :)
Model: A6 C5
Oznaczenie silnika (symbol): AEB
Zaproszone osoby: 41
Wysłany: 2011-05-19, 07:31   

Ale benzyny też mu żłopie jak smok, więc odpada.

ursus Sam Naprawiam Audi
Początkujący
Kombinator

Wysłany: 2011-05-19, 07:35   

Filtry teoretycznie są nowe, bo jak kupowałem samochód to na gazie po wciśnięciu mocniej pedału przyspieszenia dusiło silnik i auto się nie rozpędzało. Poprzedni właściciel miał to zrobić no i zrobił, stwierdził, że wymieniono filtry od gazu...
Dodam jeszcze, że samochód jeździ tak samo na benzynie i gazie, na benzynie wydaje się być minimalnie mocniejszy ale to normalne. Dlatego też wydawało mi się, że to co powoduje tak wysokie spalanie jest wspólną usterką dla układu LPG jak i benzyny.
Teraz pozostaje mi czekać na diagnozę mechanika. Regulację LPG i sprawdzenie tych filtrów też zrobię, ale to jak odbiorę samochód.

Nowicjusz
WDB2020821F671516

Wysłany: 2011-05-19, 11:13   

To może po prostu wydech przytkany, głównie skupiłbym się na katalizatorze.
ArKos napisał/a:
Ale benzyny też mu żłopie jak smok, więc odpada.
dlatego wyżej pisałem, że któryś z wtrysków od benzyny może przepuszczać.
ursus napisał/a:
Filtry teoretycznie są nowe, bo jak kupowałem samochód to na gazie po wciśnięciu mocniej pedału przyspieszenia dusiło silnik i auto się nie rozpędzało. Poprzedni właściciel miał to zrobić no i zrobił, stwierdził, że wymieniono filtry od gazu...
Po wymianie była zmiana? W sumie to poszedłeś na całość kupując auto lekko powiedziawszy- niesprawny.

ursus Sam Naprawiam Audi
Początkujący
Kombinator

Wysłany: 2011-05-19, 11:27   

adaśko napisał/a:
głównie skupiłbym się na katalizatorze.

Środkowy tłumik nowy, katalizator wywaliłem a zamiast niego jest strumienica - lekka poprawa w przyspieszaniu ale spalanie bez zmian. Końcowy bardziej sprawia wrażenie wygnitego od środka:)
adaśko napisał/a:
któryś z wtrysków od benzyny może przepuszczać

To mi zapewne sprawdzi mechanik.
adaśko napisał/a:
Po wymianie była zmiana

Tak, zaczął normalnie jeździć, natomiast ile pali okazało się podczas użytkowania. Poprzedni właściciel i komis w jednym oczywiście nic nie wie o tym, że auto dużo pali :mrgreen:
adaśko napisał/a:
W sumie to poszedłeś na całość kupując auto lekko powiedziawszy- niesprawny.

To że samochód dużo palił nie przerażało mnie. Parownik wyglądał na niewymieniany od lat i nie dało się go już regulować, do tego mogła paść sonda - to takie pierwsze nieprzerażające przypuszczenia, już to kiedyś przerabiałem i udało się naprawić usterkę. Do tego faktycznie zakup musiał być szybki a za te pieniądze które mogłem zaoferować uwierz mi to i tak było auto w najlepszym stanie. Cudów o 11-sto letniego samochodu oczekiwać nie mam zamiarów, a do silnika wejść nie wejdę. Teraz sprawa wygląda już gorzej ale... jeszcze nie znam ostatecznej diagnozy. Plusem jest to, że w przypadku poważnej usterki mogę wytargać jakąś kasę od komisu za niezgodność przedmiotu z treścią umowy...

Nowicjusz
WDB2020821F671516

Wysłany: 2011-05-19, 11:52   

ursus napisał/a:
Tak, zaczął normalnie jeździć, natomiast ile pali okazało się podczas użytkowania.
to ok, myślałem, że po wymianie dalej tak chodził, skoro była poprawa to mogłeś być nieświadomy dalszych usterek.
ursus napisał/a:
katalizator wywaliłem a zamiast niego jest strumienica
słyszałem o problemach w niektórych autach po wstawieniu strumienicy, więcej palą, ale mają gorsze osiągi, niektórym wręcz odwrotnie się dzieje.
ursus napisał/a:
Cudów o 11-sto letniego samochodu oczekiwać nie mam zamiarów, a do silnika wejść nie wejdę.
masz rację.

ursus Sam Naprawiam Audi
Początkujący
Kombinator

Wysłany: 2011-05-19, 18:35   

adaśko napisał/a:
słyszałem o problemach w niektórych autach po wstawieniu strumienicy, więcej palą, ale mają gorsze osiągi, niektórym wręcz odwrotnie się dzieje.

Póki co zamontowałem strumienicę w trzech samochodach: Clio I, Astra F no i Nubira. Za każdym razem odczułem drobny wzrost mocy, a dokładniej lepszy ciąg od niższych obrotów i nigdy wzrostu spalania. Po zamontowaniu strumienicy w Nubirze tankowałem już 3 razy i spalanie nie wzrosło, a wręcz spadło o 0,2l o ile to nie błąd statystyczny ;-) ;-)

Nowicjusz
WDB2020821F671516

Wysłany: 2011-05-19, 22:43   

ursus, dlatego napisałem, że dla niektórych aut daje odwrotny efekt :roll:

Dawid Sam Naprawiam Audi
Specjalista
Tu naprawię, tam zepsuję ;-)

Marka: Opel
Model: Astra F 1.7 TDS Isuzu
Oznaczenie silnika (symbol): X17DT
Paliwo: DIESEL
Wysłany: 2011-05-20, 06:53   

o ile dobrze kojarzę to ten silnik Daewoo odkupiło od Opla i jest to ten sam silnik tylko z przerobionym kolektorem wydechowym (Oplowskie pękały). Miałem Omegę 2.0 16V i w mieście i jazdy mieszanej łykała praktycznie tak samo 15-16 LPG + PB na rozgrzewkę (miałem sekwencję), sporadycznie bylo nieco poniżel 15L/100km. Ile benzyny nie wiem bo nigdy nie lałem do pełna ale wychodziło jakoś 60-100zł/mc, zależy jaka pogoda :) Dziwi mnie tylko to spalanie na trasie. Ja przy spokojnej jeździe potrafiłem zejść do 8L/100km. Może podjedź do innego gazownika na regulację?

ursus Sam Naprawiam Audi
Początkujący
Kombinator

Wysłany: 2011-05-23, 20:11   

Dawid, wszystko zależy od ciężkości nogi i stylu jazdy a ja raczej jeżdżę ekonomicznie. Omega mojego kuzyna z tym właśnie silnikiem o którym wspominasz w trasie spaliła mi 7,7l a mieście 10,5l/100km gazu. Właścicielowi kolejno 8,5 i 12.
A co do mojej Nubiry to usterką powodującą pracę na 3 cylindrach okazała się cewka. Trochę się nie dogadałem z mechanikiem i wymienił mi tylko rozrząd i tą cewkę, a miał jeszcze sprawdzić kompresję i co tam może w silniku. Ostatecznie umówiłem się z nim, że pojadę najpierw do serwisu LPG, jak oni nic nie zdziałają to do elektryka.
Odnośnie samej cewki to mam z nią problem. Odebrałem auto od mechanika, dojechałem do domu jakieś 30km, wyjechałem ponownie i ujechałem tylko 8km. Najpierw silnik zaczął przerywać a potem coś strzeliło pod maską i zgasł i już nie zapalił. Podmieniłem nową cewkę na starą i okazało się, że zapalił a po chwili znów nie równo pracował więc diagnoza to uszkodzona nowa cewka. Zamówiłem inną, niby montowaną na pierwszy montaż Delphi i czekam aż dojdzie, a potem runda do gazownika. Póki co sama wymiana cewki i rozrządu nie poprawiło spalania... :-(

Nowicjusz
WDB2020821F671516

Wysłany: 2011-05-24, 10:51   

ursus napisał/a:
Najpierw silnik zaczął przerywać a potem coś strzeliło pod maską i zgasł i już nie zapalił. Podmieniłem nową cewkę na starą i okazało się, że zapalił a po chwili znów nie równo pracował
skoro miałeś wystrzał, to może rura dolotowa jest gdzieś pęknięta i ma nieszczelność, przez co przepływomierz fiksuje, druga rzecz to kolektor ssący też mógł pęknąć, po strzale sam przepływomierz też lubi skończyć się. Jeżeli strzelił to wygląda na złe ustawienie mieszanki na gazie.

Odpowiedz do tematu