Przesunięty przez: Grzes997 2011-01-11, 12:14 |
|
| Autor |
Wiadomość |
MalaMi
Zaawansowany BAD GIRL

Marka: OPEL
Model: TIGRA
Oznaczenie silnika (symbol): 1,4
Paliwo: PB
Pomogła: 1 raz Wiek: 23 Dołączyła: 24 Lut 2010 Posty: 172 Skąd: WuWuA
|
Wysłany: 2011-01-10, 14:38 Nexia 97 przerywa po odpaleniu faluje i gaśnie
|
|
|
Siemano słuchajcie może ktoś z was ma jakiś pomysł.Nexia 1,5 97r. z instalacja LPG -jeździ jeżeli już to tylko na gazie Długo odpala ,jak odpali to gaśnie czasem podczas jazdy .Odpalam i falują jej obroty i często gęsto gaśnie ,ma wymieniony rozrusznik i dziurawy cały wydech bokiem spaliny wylatują jak myślicie czemu tak się dzieję??Moze lambda?? |
_________________ |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
|
Wysłany: 2010-06-29, 22:35
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
ArKos
Administrator Szef wszystkich szefów

Marka: Ałudi :)
Model: A6 C5
Oznaczenie silnika (symbol): AEB
Paliwo: LPG+PB
Zaproszone osoby: 41
Pomógł: 279 razy Wiek: 40 Dołączył: 01 Lut 2010 Posty: 4715 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2011-01-10, 14:56
|
|
|
może krokowy?
poczytaj forum, niedawno było |
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Grzes997
Administrator Przebiegły Mechanik

Marka: Opel
Model: Zafira
Oznaczenie silnika (symbol): X16XE
Pomógł: 217 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Kwi 2010 Posty: 2799 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2011-01-10, 15:12
|
|
|
| W Twoim wypadku może być wszystko co związane z paliwem, przez dziurawy wydech też mogą się szaleństwa pokazać ale nie aż takie, proponował bym sprawdzić w jakim stanie jest filtr paliwa, pompa czy dobrze podaje paliwo, czyszczenie silnika krokowego biegu jałowego tak jak ArKos pisał, sprawdzenie dolotu powietrza czy przypadkiem gazownik nie przytkał rury dolotowej powietrza często tak robią a efektem tego jest że na LPG samochód śmiga jak lala a na benzynie nie chce jeździć, starczy zdjąć pokrywę filtra powietrza i odpalić. |
_________________ Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób.
http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy
 |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
MalaMi
Zaawansowany BAD GIRL

|
Wysłany: 2011-01-11, 09:52
|
|
|
Chłopaki - beznyzna jest nie ważna bo na niej i tak nie jeżdzi i nie odpala chodzi o to,że wydaje mi się ,że gaźnik się zamyka i w tym rzecz ,co może to powodować??Krokowy juz sprawdzony był wcześniej jak falowała ale to nie to |
_________________ |
|
|
|
 |
ArKos

|
Wysłany: 2011-01-11, 11:41
|
|
|
parownik może się kończyć, krokowy z gazu może sie kończyć, filtry gazu mogą być brudne - przyczyn może być sporo
jaka to instalacja, kiedy montowana i kiedy ostatnio regulowana? |
|
 |
MalaMi
Zaawansowany BAD GIRL

|
Wysłany: 2011-01-11, 11:48
|
|
|
| Parownik przy prozach zamarzał i był odmrazany wrzatkiem ,żeby odpaliła ,instalacja ma ok 3 lat ale nie wiem na ta chwile jakiej firmy bo Nexia jest w trasie ,wiesz ja myslałam ,że może fitr od gazu ale wydaje mi sie ,że to za mała pierdoła zeby tak utrudniała chociaż powiem Ci,że czasem miałam wrażenie ,że poprostu gaz jest do dupy i to tego wina a pozniej okazywało sie,że nie więc możliwe |
_________________ |
|
|
|
 |
Grzes997

|
Wysłany: 2011-01-11, 12:12
|
|
|
| MalaMi napisał/a: | | że może fitr od gazu ale wydaje mi sie ,że to za mała pierdoła zeby tak utrudniała |
ta mała pierdoła może całkowicie odciąć gaz i wcale nie pojedziesz więc sprawdź go a najlepiej wymień na nowy, jak będziesz go wykręcać nie zapomni zakręcić gazu przy butli na wielozaworze.
Przenoszę temat do odpowiedniego działu |
_________________ Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób.
http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy
 |
|
|
|
 |
ArKos

|
Wysłany: 2011-01-11, 12:14
|
|
|
| MalaMi napisał/a: | | Parownik przy prozach zamarzał i był odmrazany wrzatkiem ,żeby odpaliła |
czyli w środku jest mnóstwo wody i syfu - wyczyścić należy, jeśli był tak traktowany to możliwe, że należałoby go zregenerować, bo membrany mówią "papa"
| MalaMi napisał/a: | | może fitr od gazu ale wydaje mi sie ,że to za mała pierdoła zeby tak utrudniała |
masz rację: wydaje ci się
| MalaMi napisał/a: | | czasem miałam wrażenie ,że poprostu gaz jest do dupy i to tego wina a pozniej okazywało sie,że nie więc możliwe |
jak parownik umiera, to choćbyś super-hiper-mega gaz zatankowała to i tak będzie kupa z włosem a nie jazda |
|
 |
Grzes997

|
Wysłany: 2011-01-11, 12:18
|
|
|
Arek parownik ma prawo zamarznąć jak odpali na gazie przy mrozach a silnik jest zimny to gaz jak się rozpręża to zamarza do czasu puki go układ chłodzenia nie rozgrzeje ale jest to bardzo szkodliwe dla membran i samego parownika, można odpalić na gazie ale trzeba by poczekać aż temperatura silnika się troszkę podniesie i potem można startować w trasę, na wolnych obrotach nie powinien się oszronić z mrozu parownik.
Zapomniałem dopisać że jak ten parownik jest zamarznięty to silnik ma prawo wariować ciężko odpalać etc do puki się troszkę nie rozgrzeje i parownik nie zacznie pracować w swoich normalnych warunkach, więc możemy tu pracę dyplomową napisać a usterki nie usuniemy w ten sposób. |
 |
|
|
|
 |
ArKos

|
Wysłany: 2011-01-11, 12:32
|
|
|
kumam Grześ
| MalaMi napisał/a: | | Parownik przy prozach zamarzał i był odmrazany wrzatkiem ,żeby odpaliła |
odebrałem to jako pierwszą próbę odpalenia - czyli schodzę po nocy i muszę lać wrzątek żeby zapalić, a to świadczy o syfie w parowniku i o wodzie |
|
 |
Grzes997

|
Wysłany: 2011-01-11, 12:43
|
|
|
| ArKos napisał/a: | | czyli schodzę po nocy i muszę lać wrzątek żeby zapalić, a to świadczy o syfie w parowniku i o wodzi |
też tak może być ale z tego co czytam ten samochód normalnie jeździ więc raczej wykluczył bym ten problem, i trzymał się tego że przy -5 jak odpali na gazie to parownik musi zamarznąć, gaz zbyt szybko się rozpręża w zbyt niskiej temperaturze i zamarza, kurde napełniałeś kiedyś zapalniczkę palaczu jeden, to co się robi przy zaworku zapalniczki hee ?? szronik nie a co się robi w takim parowniku jak tam tego gazu dużo więcej idzie. Kiedyś jak jeszcze Pontiac był to przez noc ubyło mi płynu chłodzącego na tyle że parownik był nie ogrzewany płynem, zajechałem z domu na Nowary gdzie silnik już miał problem jechać otwieram maskę a zamiast parownika miałem kulę śniegu a był to chyba czerwiec. |
 |
|
|
|
 |
MalaMi
Zaawansowany BAD GIRL

|
Wysłany: 2011-01-13, 11:36
|
|
|
| Jeżeli są mrozy duże parownik po nocy zapada w zamrźniety sen a wtedy nie ma mowy o odpaleniu na gazie wiec jest oblewany wrzątkiem z czjnika ,żeby od mrozic dziada panimajem??wymieniłam wieci ten filtr i powiem wam widac róznice taka ze nie gasnie podczas jazdy itp obroty jej troche faluja ale ma wiecej mocy i nie gasnie ,ja syf z parownika wyczysciłam tzn z tej czesci co filtr sie wkłada.Zastanawia mnie ten parownik ....ale ja uslyszlalam ostsnio ze takie rzeczy sie nie psuja...ja wyznaje zasade wszystko moze sie spier nie ma rzeczy ktorej sie nie da zepsuc ... |
_________________ |
|
|
|
 |
Grzes997

|
Wysłany: 2011-01-13, 12:12
|
|
|
W parowniku jest na samym dola taka śruba, ją się odkręca i wylatuje syf z parownika, a zepsuć się może wszystko, nie wiem jaki masz parownik ale tu masz zdjęcie poglądowe
|
 |
|
|
|
 |
MalaMi
Zaawansowany BAD GIRL

|
Wysłany: 2011-01-17, 12:38
|
|
|
| Dobra dziś sprubuje odkręcić tę śrubę ja wyjełam ten bród co był na wierzchu przy filtrze sróbokretem przyciagajacym metal |
_________________ |
|
|
|
 |
Grzes997

|
Wysłany: 2011-01-17, 14:24
|
|
|
Pracuj pracuj, napisz czy teraz jak mamy plusa na pogodzie też jest taki problem z odpaleniem ?? |
 |
|
|
|
 |
|
|