|
|
| Autor |
Wiadomość |
magik
Nowicjusz

Marka: seat
Model: ibiza
Oznaczenie silnika (symbol): ABF
Paliwo: LPG+PB
|
Wysłany: 2011-10-02, 20:09 Nauka mechaniki
|
|
|
| Witam.Ostatnio zaczęła interesować mnie mechanika problem polega na tym ze nie mam kompletnego pojęcia co jak i gdzie moja prośba brzmi żebyście podali jakieś stronki z których można się nauczyć co jak wygląda do czego służy i jak coś się zepsuję to jaka może być tego przyczyna.Chciałbym nabyć wiedzy teoretycznej co później mógłbym przełożyć na teoriie przynajmniej żeby móc wszystko naprawić u siebie a nie ukrywam ze interesowało by mnie otworzenie malutkiego zakładu.Niestety za młodego nie miałem jak się stym styknac ani nikt w rodzinie a ni w okolicy warsztatu nie miał... I nie mówcie ze skoro nie miałem z tym styczności to jest to nie możliwe, bo sam znam ludzi takich jak ja co dzisiaj są bardzo dobrymi mechaniorami:P Jeżeli ktoś pomoże to będę wdzięczny proszę o linki do jakiś stron,schematów.forum, podkreślam stron internetowych a nie książek z góry dziękuję:) |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
|
Wysłany: 2010-06-29, 22:35
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
ArKos
Administrator Szef wszystkich szefów

Marka: Ałudi :)
Model: A6 C5
Oznaczenie silnika (symbol): AEB
Zaproszone osoby: 41
Pomógł: 279 razy Wiek: 40 Dołączył: 01 Lut 2010 Posty: 4715 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2011-10-02, 20:11
|
|
|
A na naszym nie ma?
http://forum.samnaprawiam...prawiam-vf1.htm
Przecie to kopalnia wiedzy... |
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
magik
Nowicjusz

|
Wysłany: 2011-10-02, 20:24
|
|
|
| tyle że tu masz bardziej co kto u siebie naprawiał a nie co i gdzie się znajduje do czego służy co może być przyczyna awarii itp wiec prosił bym bardziej o budowę i zastosowanie poszczególnych części (elementów) chociaż i to poczytam może trochę wiedzy zostanie |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
ArKos

|
|
|
|
 |
magik
Nowicjusz

|
Wysłany: 2011-10-02, 20:40
|
|
|
| ArKos sory za fatygę nie to że len tyle ze nie wiedziałem gdzie szukać:) dzięki za te linki... |
|
|
|
 |
ArKos

|
Wysłany: 2011-10-02, 20:43
|
|
|
Ziom, podałem ci linka do działu, w którym nie ma siły, żeby nie trafić na to, czego się szuka.
Trzeba tylko troszkę chcieć Czytaj i ucz sie. |
|
 |
Grzes997
Administrator Przebiegły Mechanik

Marka: Opel
Model: Zafira
Oznaczenie silnika (symbol): X16XE
Pomógł: 217 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Kwi 2010 Posty: 2799 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2011-10-02, 20:56
|
|
|
| Nie da się nauczyć mechanik pojazdowej z internetu tu na naszym forum po usterkach możesz dojść do usterki i co było przyczyna usterki ja w moich poradnikach starałem się opisać usterkę i przyczynę usterki i jak ją usunąć więc proponuję czytać czytać i jeszcze raz czytać forum nabierzesz wiedzy a aby cokolwiek naprawić to trzeba mieć minimum pojęcia zasady działanie poszczególnych elementów w samochodzie |
_________________ Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób.
http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy
 |
|
|
|
 |
magik
Nowicjusz

|
Wysłany: 2011-10-02, 22:00
|
|
|
| Grześ no to właśnie chodziło mi o opisy co jak i dzięki czemu działa i do czego służy właśnie poszczególne elementy... |
|
|
|
 |
fifek
Zasłużony zasłużony zjadacz sera

Model: Vectra
Oznaczenie silnika (symbol): 1.8 16V
Pomógł: 5 razy Wiek: 26 Dołączył: 25 Kwi 2010 Posty: 275 Skąd: Pionki
|
Wysłany: 2011-10-03, 07:44
|
|
|
Kolego tak jak grześ napisał, nie da się mechaniki nauczyć, kazdy a bynajmniej wiekszość ludzi z tego forum była kiedyś totalnymi laikami, zaczeliśmy rozbierać swoje auta i jakies doswiadczenie załapaliśmy.
Poza tym być mechanikiem trzeba lubić, (no może poza naszym szanownym arkiem ktory mechanike kocha i śpi z nią w jednym łóżku obok żony )
Na początku wiadomo że się wszystkiego niebedzie wiedzieć ale z biegiem czasu nabierzesz doświadczenia. Wzstarcyz chcie. |
_________________ pamiętaj! lpg niszczy silniki................ale tylko tym którzy go nie maja |
|
|
|
 |
ArKos

|
Wysłany: 2011-10-03, 08:28
|
|
|
| fifek napisał/a: | | śpi z nią w jednym łóżku obok żony |
Źle!
Powinno być:
| fifek napisał/a: | | śpi z nią w jednym łóżku ZAMIAST żony |
|
|
 |
Grzes997

|
Wysłany: 2011-10-03, 08:43
|
|
|
Teraz się wyjaśniło dlaczego Arek dojrzałe samochody kocha, nigdy nie będzie posądzony o pedofilię |
_________________ Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób.
http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy
 |
|
|
|
 |
maliniak123
Średnio Zaawansowany

Model: Kadett Gsi
Oznaczenie silnika (symbol): c20ne
Pomógł: 4 razy Wiek: 23 Dołączył: 01 Kwi 2010 Posty: 83 Skąd: Radom/Zwoleń/Okolice
|
Wysłany: 2011-10-03, 20:04
|
|
|
| Grzes997 napisał/a: | | a aby cokolwiek naprawić to trzeba mieć minimum pojęcia zasady działanie poszczególnych elementów w samochodzie |
Bardzo dobrze powiedziane jestem po szkole mechanicznej i mam teraz zawód "mechanik pojazdów samochodowych" no oczywiście mam dyplom ( w szkole byłem najlepszy w klasie z przedmoitów zawodowych [czytaj wyniosłem bardzo dużo teorii ] ) ale po szkole i praktykach za wiele i tak bym nie zrobił u siebie w aucie, pracuję teraz jako pomocnik mechanika już od jakiegoś czasu ( 6 miechów, potem rok przerwy i teraz już 4 miechy) i teraz już robię swoje auto i w rodzinie ( no chyba że nie mam narzędzi ) no i oczywiście w miarę możliwości...
Jeśli chcesz się nauczyć to ja bym na twoim miejscu zrobił w ten deseń potrzebujesz coś naprawić dajmy na to wymienić wałek rozrządu w oplu bez zdejmowania czapy, wchodzisz na forum na którym debatujemy www.samnaprawiam.com i używasz opcji szukaj, jak nie ma to na innym forum z forum można się bardzo dużo nauczyć...
Najlepsza nauka jak będziesz się doświadczał na własnym aucie...
No i potrzebujesz jakieś narzędzia chyba nie zamierzasz naprawiać wszystkiego za pomocą klucza płasko - oczkowego 13 i młotka |
|
|
|
 |
Grzes997

|
Wysłany: 2011-10-03, 21:37
|
|
|
Dobrze napisane |
 |
|
|
|
 |
elmer
Średnio Zaawansowany

Marka: Opel, Skoda
Model: Corsa, Felicia
Oznaczenie silnika (symbol): X14SZ, AEE
|
Wysłany: 2011-10-07, 18:52
|
|
|
Żeby się czegoś nauczyć trzeba tylko chcieć ! Lecz droga do wiedzy i umiejętności kręta, dziurawa i niekoniecznie tania. No co tu dużo mówić - nie proś o rybkę, tylko bierz wędkę i leć nad jezioro . Wiedza zdobyta samodzielnie jest bardziej szanowana i zapamiętana niż ta podana na tacy. |
|
|
|
 |
bogdan.z
Nowicjusz

Marka: volvo
Model: v70 awd
Oznaczenie silnika (symbol): b5254
Paliwo: PB
Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Cze 2011 Posty: 14 Skąd: dąbrówka
|
Wysłany: 2011-10-25, 14:58
|
|
|
tutaj http://www.diaaut.home.pl/ opisy i nie tylko raczej starsze auta ale szukać można
nie wiem tylko co administrator forum na "koń-kurę-cję ? " |
|
|
|
 |
|
|