| Wyróżnij się, zobacz co Ci daje rejestracja na naszym forum |
Zarejestruj się na forumi szczegółowo opisz problem z Twoim samochodem. Nasi Eksperci udzielą Ci bezpłatnych porad jak skutecznie dokonać naprawy.
Zalety Rejestracji ?
1. Rejestrując się na forum masz gwarancję , że opisany przez Ciebie problem nie pozostanie bez odpowiedzi.
2. Rejestracja i korzystanie z pełnych zasobów serwisu jest darmowa a Użytkownik nie ponosi żadnych opłat
3. Opisując, swój problem z samochodem możesz zaoszczędzić ciężko zarobione pieniądze na podobną diagnozę w serwisach motoryzacyjnych
4. Masz szansę porównać zdiagnozowaną przez nas usterkę z diagnozą pochodzšcš z warsztatu motoryzacyjnego
5. Dajemy Ci do dyspozycji wiedzę naszych Ekspertów motoryzacyjnych całkowicie bezpłatnie
6. Po rejestracji na forum masz dostęp do forum bez reklam
Nie zwlekaj zarejestruj się i korzystaj z naszych zasobów - Kliknij Tutaj
|
Przesunięty przez: ArKos 2010-09-19, 23:39 |
|
| Autor |
Wiadomość |
ArKos
Administrator Szef wszystkich szefów

Marka: Ałudi :)
Model: A6 C5
Oznaczenie silnika (symbol): AEB
Paliwo: LPG+PB
Zaproszone osoby: 41
Pomógł: 279 razy Wiek: 40 Dołączył: 01 Lut 2010 Posty: 4715 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2010-02-28, 13:44 [nadwozie] Naprawa lusterka zewnętrznego VW Golf
|
|
|
Opis naprawy lusterka w VW Golfie.
Tak wyglądało lusterko:
Tak więc potrzebować będziemy:
* śrubokręt gwiazdkowy
* inny śrubokręt dowolny z możliwie jak najdłuższym prętem
* chwilę wolnego czasu
* cierpliwość i delikatne ręce
Ja kupiłem całe lusterko z mechanizmem kompletne jednak nie chciałem rozbierać połowy samochodu i męczyć się cały dzień z wymianą. Postanowiłem rozebrać to lusterko i przełożyć tylko to co potrzebuje do swojego. Dodam jeszcze że koszt całego kompletnego lusterka był bardzo podobny jak koszt samego wkładu i obudowy, a zostaje nam jeszcze reszta czyli cały mechanizm który możemy sprzedać ew. zostawić na czarną godzinę.
Tak wygląda lusterko:
Zaczynamy od odciągnięcia lusterka możliwie w skrajny bok, i dociśnięcie palcem szkła tak aby odchyliło się możliwie najbardziej, następnie delikatnie wkładamy śrubokręt aby zdjąć zapinki:
Teraz musimy zdjąć wkład który jest na takich 8 zapinkach:
Z boku wygląda to tak, są profilowane na haczyki:
Śrubokrętem musimy podważyć te z prawej skrajnej strony od góry i z dołu reszta już nam ładnie zeskoczy i szkło samo zejdzie, tutaj właśnie przyda się cierpliwość, strasznie wkurzająca sprawa:
Następnie pierwsze co robimy to odkręcamy 4 srebrne śrubki nie ruszając tych 3 na środku:
Ściągamy plastik od lewej strony do góry, następnie musimy odpiąć 4 plastikowe zatrzaski trzy są dobrze widoczne, jedna w troszkę gorszym miejscu pod białym środkowym kołem - do niej warto użyć śrubokręta bo jest niewygodnie palcem:
Żeby zdjąć tylną ostatnią część obudowy lusterko musimy złożyć ze skrajnej pozycji w pozycję wyjściową inaczej nie zejdzie bez uszkodzenia:
Po rozebraniu wszystkiego zostaje nam cały mechanizm który tak jak mówiłem możemy później sprzedać .
A to co potrzebujemy montujemy u nas w samochodzie bez najmniejszych problemów pamiętając że montaż musi być w odwrotnej kolejności, czyli:
* najpierw tył obudowy
* następnie przód obudowy
* na końcu wciskamy wkład szklany który bardzo ładnie wskakuje na zatrzaski
Autor: Mr.Figiel
Źródło: http://forum.vwgolf.pl |
|
 |
|
Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
|