Napraw Sam Swoje Auto Home | Redakcja | Kontakt | RSS | Statystyki | Grupy |
Zaloguj się:

Automatyczne logowanie:

Wyróżnij się, zobacz co Ci daje rejestracja na naszym forum 

Zarejestruj się na forumi szczegółowo opisz problem z Twoim samochodem. Nasi Eksperci udzielą Ci bezpłatnych porad jak skutecznie dokonać naprawy.

Zalety Rejestracji ?

1. Rejestrując się na forum masz gwarancję , że opisany przez Ciebie problem nie pozostanie bez odpowiedzi.

2. Rejestracja i korzystanie z pełnych zasobów serwisu jest darmowa a Użytkownik nie ponosi żadnych opłat

3. Opisując, swój problem z samochodem możesz zaoszczędzić ciężko zarobione pieniądze na podobną diagnozę w serwisach motoryzacyjnych

4. Masz szansę porównać zdiagnozowaną przez nas usterkę z diagnozą pochodzšcš z warsztatu motoryzacyjnego

5. Dajemy Ci do dyspozycji wiedzę naszych Ekspertów motoryzacyjnych całkowicie bezpłatnie

6. Po rejestracji na forum masz dostęp do forum bez reklam

Nie zwlekaj zarejestruj się i korzystaj z naszych zasobów - Kliknij Tutaj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: ArKos
2010-09-19, 23:22
Autor Wiadomość
ArKos Sam Naprawiam Audi
Administrator
Szef wszystkich szefów

Marka: Ałudi :)
Model: A6 C5
Oznaczenie silnika (symbol): AEB
Paliwo: LPG+PB
Zaproszone osoby: 41
Wysłany: 2010-03-13, 10:37   [nadwozie] Montaż dodatkowych bocznych kierunków Astra F

Zabrałem się do zamontowania w mojej asterce bocznych kierunków,na alledrogo kupiłem dwie białe lampeczki razem z oprawkami żarówek,kostki niestety na szrocie trzeba poszukać,lub w ASO.
Na początek przyda nam sie kartka A4 z bloku technicznego,z drugiej astry co ma kierunek należy zrobić szablon,na zdjęciach najlepiej będzie widać o co mi chodzi.
potrzebne będą:
dwie lampeczki
dwa gniazda żarówek
dwie wtyczki do gniazd żarówek
obcinaczki
dwie żarówki pomarańczowe w5w 12v
dwa kabelki po 1,5 metra,grubość 1,5mm użyłem
wiertełko 3mm
marker
taśma papierowa
lutownica
cyna
taśma izolacyjna
drut dość twardy ok50 cm
wkrętarka
pilniczki,tzw iglaki
miarka
środek zabezpieczający przeciw rdzy
ewentualnie lakier zaprawkowy

zabieramy się do montażu

najlepiej jest umyć błotnik,aby taśma się trzymała,

potem naklejamy wcześniej przygotowany szablon
szablon robimy naklejając w drugiej astrze kartkę z bloku technicznego,obieramy punkty gdzie będziemy się wzorować na naszej astrze,np linia załamania błotnika,oraz szpara miedzy drzwiami i błotnikiem,następnie markerem zaznaczamy otwór na bloku
i z bardzo duża dokładnością wcinamy otworek na lampeczkę

potem naklejamy na naszą astre szablon

i markerem odznaczamy robiąc zarys szablonu na błotniku

następnie naklejamy taśmę tak aby zabezpieczyć błotnik przed zarysowaniem

i żeby została dziurka w tym miejscu gdzie mamy wycinać,

bierzemy wkrętarkę z wiertełkiem 3mm i wiercimy dziurki jedna obok drugiej,
ostrożnie nie spieszyć się
efekt jaki otrzymamy jest taki

następnie bierzemy pilniczek i ładnie piłujemy aby niechciany kawałek metalu odpadł

potem jak wyciągniemy kawałek zabieramy się za pilowanie błotnika aby nadać kształt otworowi na lampkę kierunku,należny uważać,aby tego prostokącika,gdzie lampka się zatrzaskuje za dużo nie wypiłować,bo wtedy pomocna będzie taśma dwustronna.
powinno nam wyjść coś takiego

po przypiłowaniu i sprawdzeniu czy lampeczka się ładnie trzyma bierzemy się za przeprowadzenie instalacji,ja raczej nie posiadałem dodatkowych kabli,ale niektórzy mogą,być może są pod błotnikiem,ja błotnika nie z ciągałem.

bierzemy drucika i lokalizujemy otwór obok zbiorniczka płynu spryskiwaczy,jest obok wiązki silnikowej,przeciągamy go do dziurki w błotniku
następnie instalacje wcześniej zrobioną izolujemy do drucika i przeciągamy go do komory silnikowej

ciągniemy przewód w stronę kierunkowskaza ,najlepiej pod filtrem powietrza,podłączamy się wyłącznie lutując kable,żadnych szybko złączek, kostek,czy innych sposobów łączenia.
brązowy masa,czarnozielony prawy kierunek,potem ładnie izolujemy taśma plastikowa

pozostaje tylko włożyć żarówkę,włożyć kierunek i cieszyć się kolejnym bajerkiem w Astrze
pozdrawiam
z druga strona robimy identycznie
wszystkie przeróbki robicie na własna odpowiedzialność

Autor: pawelastra
Źródło: http://forum.opel24.com

Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
Dopisz komentarz do postu Wysłany: 2010-06-29, 22:35   

Opel Corsa
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi