|
|
| Autor |
Wiadomość |
ursus
Początkujący Kombinator

Marka: Daewoo
Model: Nubira II CDX
Oznaczenie silnika (symbol): X20SED
Paliwo: LPG+PB
|
Wysłany: 2011-02-25, 15:26 Montaż alarmu: jak zrobić odcięcie zapłonu? Nubira II
|
|
|
Witam.
Chciałbym założyć alarm w mojej Nubirze II w wersji CDX 2.0 00`. Przede wszystkim potrzebny jest mi czujnik ruchu. Jak już jednak będę montował alarm chciałbym wykorzystać wszystkie jego funkcje jak choćby odcięcie zapłonu i tu mam prośbę o poradę - jaki obwód "przeciąć" i gdzie go znaleźć?? Montowałem już dwa alarmy w innych samochodach i właściwie tylko z tym mam zawsze problem...
Jeżeli ktoś będzie chętny do udzielenia mi jeszcze innych wskazówek (np gdzie najprościej podpiąć się pod sterowanie centralnym?) lub innych ciekawych rozwiązań zabezpieczających lub montażowych w Nubirze II, będę wdzięczny za oszczędzenie mi czasu, bo tego mi ostatnio bardzo brakuje... Poniżej link do alarmu, który wpadł mi w oko, na tym się nie znam więc w 70% był to strzał, jak ktoś ma chęć to można ocenić wybór:
http://allegro.pl/alarm-r...1462812369.html |
| Ostatnio zmieniony przez ursus 2011-02-25, 15:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
|
Wysłany: 2010-06-29, 22:35
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
ArKos
Administrator Szef wszystkich szefów

Marka: Ałudi :)
Model: A6 C5
Oznaczenie silnika (symbol): AEB
Zaproszone osoby: 41
Pomógł: 279 razy Wiek: 40 Dołączył: 01 Lut 2010 Posty: 4714 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2011-02-25, 15:28
|
|
|
| ursus napisał/a: | | Poniżej link do alarmu |
Błąd 404: Strona nie została znaleziona
| ursus napisał/a: | | Jeżeli ktoś będzie chętny do udzielenia mi jeszcze innych wskazówek (np gdzie najprościej podpiąć się pod sterowanie centralnym?) lub innych ciekawych rozwiązań zabezpieczających lub montażowych w Nubirze II, będę wdzięczny za oszczędzenie mi czasu, bo tego mi ostatnio bardzo brakuje... |
Lektura mojego autorstwa
http://forum.samnaprawiam...-opel-vt956.htm
W razie czego, jeśli po przeczytaniu będą pytania, to służę pomocą. |
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Grzes997
Administrator Przebiegły Mechanik

Marka: Opel
Model: Zafira
Oznaczenie silnika (symbol): X16XE
Pomógł: 217 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Kwi 2010 Posty: 2799 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2011-02-25, 15:50
|
|
|
| Się tak zastanawiam dlaczego wszyscy odcinają zapłon i to jeszcze w takim miejscu gdzie złodziej pierwsze swoje łapy włoży, dlaczego nikt nie odcina pompy paliwa i to w takim miejscu żeby było to jak najtrudniej znaleźć np. przy samej pompie |
_________________ Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób.
http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy
 |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
ArKos

|
Wysłany: 2011-02-25, 15:55
|
|
|
W starym typie diesla nie możesz odciąć pompy bo jej nie ma - jest przy silniku.
W benzyniaku jasne - ja najczęściej w benzynie tnę w Oplach niebiesko-czerwony biegnący wzdłuż progu. On daje napięcie na pompę paliwa, wychodzi z przekaźnika pompy.
Można też odciąć zasilanie ECU, rozrusznik, i kilka innych rzeczy
Zobaczymy jak się temat rozwinie - wypiszemy najwyżej listę, opiszemy jakie będą objawy po odcięciu danej rzeczy, i opiszemy jak złodziej z daną rzeczą może sobie poradzić |
|
 |
Grzes997

|
Wysłany: 2011-02-25, 15:58
|
|
|
| ArKos napisał/a: | | Zobaczymy jak się temat rozwinie - wypiszemy najwyżej listę, opiszemy jakie będą objawy po odcięciu danej rzeczy, i opiszemy jak złodziej z daną rzeczą może sobie poradzić |
głupi pomysł chcesz złodziejom podawać co gdzie jest odcięte |
_________________ Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób.
http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy
 |
|
|
|
 |
ursus
Początkujący Kombinator

|
Wysłany: 2011-02-25, 16:01
|
|
|
| ArKos napisał/a: |
Można też odciąć zasilanie ECU, rozrusznik, i kilka innych rzeczy
Zobaczymy jak się temat rozwinie - wypiszemy najwyżej listę, opiszemy jakie będą objawy po odcięciu danej rzeczy, i opiszemy jak złodziej z daną rzeczą może sobie poradzić |
A ja chętnie dowiem się jak najwięcej na ten temat, złodziej nigdy nie wie z czym ma do czynienia w danym samochodzie, obejść może wszystko, kwestia ile będzie miał czasu i jak bardzo mu się utrudni pracę... |
|
|
|
 |
ArKos

|
Wysłany: 2011-02-25, 16:02
|
|
|
Nie, absolutnie.
Złodziej i tak i tak weźmie ci auto jak będzie miał ochotę i będzie uparty. Choćby lawetą.
Nawet, jeśli będzie to czytał jakiś gnój, to zobaczy, że jeżeli odcięcie pompy paliwa zrobisz, to może być:
- w komorze silnika
- w kabinie pod tapicerką
- przy zbiorniku paliwa
Generalnie: za uja pana nie da rady trafić bo czasu mało, chyba że w totolotka wygrywa co drugi dzień i ma szczęście.
A uzytkownik będzie wiedział, jak się dobrze zabezpieczyć. |
|
 |
ursus
Początkujący Kombinator

|
Wysłany: 2011-02-25, 16:04
|
|
|
ArKos, poprawiłem link i zaraz się biorę za czytanie poradnika.
Grzes997, myślałem właśnie o odcięciu pompy tylko muszę do tego zastosować jakieś inne zabezpieczenie, bo mam instalację LPG i zawsze można auto zapalić awaryjnie na gazie... |
|
|
|
 |
Grzes997

|
Wysłany: 2011-02-25, 16:09
|
|
|
MOżesz odciąć dwa układy zasilania poprzez dodatkowy przekaźnik ja mam tak zrobione |
 |
|
|
|
 |
ArKos

|
Wysłany: 2011-02-25, 16:09
|
|
|
| ursus napisał/a: | | myślałem właśnie o odcięciu pompy tylko muszę do tego zastosować jakieś inne zabezpieczenie, bo mam instalację LPG i zawsze można auto zapalić awaryjnie na gazie... |
Kilka sposobów widzę... |
|
 |
ursus
Początkujący Kombinator

|
Wysłany: 2011-02-25, 17:12
|
|
|
| Grzes997 napisał/a: | MOżesz odciąć dwa układy zasilania poprzez dodatkowy przekaźnik ja mam tak zrobione |
No właśnie a jak odciąć dwa lub kilka obwodów bo centralka oferuje jeden odwód odcinający, mogę prosić o jakieś objaśnienie, schemacik?
Czy dobrym pomysłem jest podłączenie zasilania centralki do grubego czerwonego przewodu przy stacyjce ze stałym plusem?
I jeszcze jedno pytanie na tą chwilę - gdzie podpiąć przewody z centralki alarmu do sterowania centralnym zamkiem? Centralny w mojej Nubirze jest fabryczny, muszę odnaleźć jakiś sterownik centralnego? |
|
|
|
 |
ArKos

|
Wysłany: 2011-02-25, 17:50
|
|
|
| ursus napisał/a: | | No właśnie a jak odciąć dwa lub kilka obwodów bo centralka oferuje jeden odwód odcinający, mogę prosić o jakieś objaśnienie, schemacik? |
Poczekaj trochę, zaraz zmajstruję jakiś poradnik... Jakbym stawał z nim do konkursu poradników, to mam główną nagrodę bankowo |
|
 |
Grzes997

|
Wysłany: 2011-02-25, 20:01
|
|
|
| ArKos napisał/a: | | Poczekaj trochę, zaraz zmajstruję jakiś poradnik... Jakbym stawał z nim do konkursu poradników, to mam główną nagrodę bankowo |
Spadłem z krzesła Ty to mosz humor
| ursus napisał/a: | | Czy dobrym pomysłem jest podłączenie zasilania centralki do grubego czerwonego przewodu przy stacyjce ze stałym plusem? |
bardzo zły pomysł zresztą poczekajmy co tam spłodzi za cztadełko nasz Upierdlivus Vulgaris |
 |
|
|
|
 |
ArKos