| Wyróżnij się, zobacz co Ci daje rejestracja na naszym forum |
Zarejestruj się na forumi szczegółowo opisz problem z Twoim samochodem. Nasi Eksperci udzielą Ci bezpłatnych porad jak skutecznie dokonać naprawy.
Zalety Rejestracji ?
1. Rejestrując się na forum masz gwarancję , że opisany przez Ciebie problem nie pozostanie bez odpowiedzi.
2. Rejestracja i korzystanie z pełnych zasobów serwisu jest darmowa a Użytkownik nie ponosi żadnych opłat
3. Opisując, swój problem z samochodem możesz zaoszczędzić ciężko zarobione pieniądze na podobną diagnozę w serwisach motoryzacyjnych
4. Masz szansę porównać zdiagnozowaną przez nas usterkę z diagnozą pochodzšcš z warsztatu motoryzacyjnego
5. Dajemy Ci do dyspozycji wiedzę naszych Ekspertów motoryzacyjnych całkowicie bezpłatnie
6. Po rejestracji na forum masz dostęp do forum bez reklam
Nie zwlekaj zarejestruj się i korzystaj z naszych zasobów - Kliknij Tutaj
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
ArKos
Administrator Szef wszystkich szefów

Marka: Ałudi :)
Model: A6 C5
Oznaczenie silnika (symbol): AEB
Paliwo: LPG+PB
Zaproszone osoby: 41
Pomógł: 279 razy Wiek: 40 Dołączył: 01 Lut 2010 Posty: 4713 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2012-02-02, 16:49
|
|
|
Rano w drodze do pracy niespodzianka. Pipanie licznika, migająca kontrolka oleju i ABS. Stop.
Po otwarciu maski opary oleju ładnie się unosiły z silnika. Jako że ciemno, to w świetle komórki zobaczyłem cały mokry tył silnika, ociekający olejem.
Pierwsze przypuszczenie, że poleciał wąż olejowy do turbiny.
-18*C i z buta 1.5km na stację benzynową, kupiłem olej, wlałem i dopyrkałem do domu. Przez 2km jazdy prawie że na jałowym wyrzygał 4 litry oleju.
Szlaczek za autem masakra, komora silnika cała obrzygana. Pod domem wyjmuję bagnet i nie ma nic.
Jeden znajomy mechanik - nie ma opcji, pełny plac, wszystkie kanały zajęte.
Drugi znajomy mechanik - nie ma opcji, wszystkie kanały zajęte.
Trzeci znajomy mechanik - nie ma opcji, pełny plac, wszystkie kanały zajęte.
Ale wjechałem mu na ambicję, bo kiedyś umył ręce jak podjechałem do niego Vectrą... Odmówił dotknięcia auta z automatem, bo on z automatami nie miał, nie ma i nie chce mieć nic wspólnego.
Jeden tekst: "taki z ciebie mechanik jak z koziej dupy trąbka, automata sie boisz, audika sie boisz, to jakich aut sie nie boisz?"
Wkurzył sie i powiedział, że nie da mi człowieka bo ma full roboty. To powiedziałem żeby mi dał kanał na godzine i narzędzia.
BIERZ I RÓB SE SAM.
No to sru.
Okazało się, że przewody turbiny mają się doskonale... Za to sika zdrowo z przestrzeni między chłodniczką oleju (taka podstawka pod filtr oleju) a stopą filtra przykręconą do bloku.
ORING.
Po demontażu zobaczyłem go praktycznie w 3 kawałkach, twardy jak kamień i splaszczony jak naleśnik.
Kierunek ASO VW. Jest. 11.98,-
Poskładałem do kupy i jest gitara. Jeździ. Po prawie 5 godzinach walki. Parownik mam w takim miejscu, że po prostu masakra. Ledwo wchodzi ręka żeby odkręcić toto, nie wspominam o kluczu jakimkolwiek. Masakra.
Od dołu masakra o tyle, że bardzo wysoko, nie da sie obu rąk włożyć i w sumie guzik widać. Więc z góry robiłem. Parownik zluzować, przesunąć, węże wodne zdemontować, powywalać co zawadza. No ale już śmiga. Stresu full, kasy też troche poszło choćby na sam olej, bo wyrzygał 10 litrów syntetyka i trza było go zalać znowu po zrobieniu, filtr oleju do tego... W sumie prawie 5 stów. Karfa... |
|
 |
|
Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
|
Wysłany: 2010-06-29, 22:35
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
fifek
Zasłużony zasłużony zjadacz sera

Marka: Opel
Model: Vectra
Oznaczenie silnika (symbol): 1.8 16V
Pomógł: 5 razy Wiek: 26 Dołączył: 25 Kwi 2010 Posty: 275 Skąd: Pionki
|
Wysłany: 2012-02-02, 17:18
|
|
|
Ty jako stary wyjadacz powinienes wiedziećże "kto ma pla ten ma hopla".
zamienił stryjek siekierke na kijek, hehe Pacz a miałes Vere i co teraz zal? |
_________________ pamiętaj! lpg niszczy silniki................ale tylko tym którzy go nie maja |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
ArKos

|
Wysłany: 2012-02-02, 19:13
|
|
|
| fifek napisał/a: | | i co teraz zal? |
Nie Bo jeszcze jej nie sprzedałem |
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
automux
Moderator Yerba Mate

Marka: Fiat
Model: seicento
Oznaczenie silnika (symbol): 900
Pomógł: 87 razy Wiek: 42 Dołączył: 22 Cze 2011 Posty: 1166 Skąd: Zamość
|
Wysłany: 2012-02-02, 19:47
|
|
|
No to ładnie się rok zaczyna .... |
_________________ Pomogłem? Kliknij "POMÓGŁ"
Jeżeli piszę bez polskich znaków wybaczcie piszę z komórki.
Robert |
|
|
|
 |
ArKos

|
Wysłany: 2012-02-02, 20:06
|
|
|
Nie można oczekiwać cudów od iluś tam letniego auta...
Każde jakiegoś figla spłata, nie znam idealnych aut.
Grześ ma Zafire z 2001 i też musi jakieś tam drobiazgi poprawiać. Ja w VB też. W Audicy tez.
Przecież to jest już *naście lat użytkowania i nie można liczyć na to, że kompletnie nic się nie posypie.
Taki oring jest cholernie kłopotliwy, ale w ASO kosztuje grosze. Jakbym wywalił tysiaki na naprawę, to mocno bym się wqrzył, ale takie pieniadze jestem w stanie przełknąć. W sumie to po zakupie widziałem lekkie zacieki w tamtym rejonie, ale byłem święcie przekonany, że to pozostałość po wymianie oleju - filtr był czysty i jak nowy. |
|
 |
Grzes997
Administrator Przebiegły Mechanik

Model: Zafira
Oznaczenie silnika (symbol): X16XE
Pomógł: 217 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Kwi 2010 Posty: 2799 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2012-02-02, 20:35
|
|
|
Ja tam wolę osobiście starsze autko niż nowe z salonu, tam dopiero usterki mają pole do popisu a w takich staruszkach co się miało zepsuć to już się zepsuło a teraz tylko wymiana eksploatacyjnych rzeczy i na tym koniec, no chyba że ktoś ma takie szczęście jak Arek, zawsze coś, w Audi dupina oring czas skonsumował, Viki śruba wkomponowana w obudowę paska rozrządu, Omega hmm płonęła na A4 oj było trochę tych niespodzianek z naszym Arkosem i to są rzeczy o których wiem i prawie brałem w nich udział resztę zataił |
_________________ Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób.
http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy
 |
|
|
|
 |
Krhid
Zasłużony

Model: Vectra A
Oznaczenie silnika (symbol): X20XEV
Pomógł: 15 razy Wiek: 22 Dołączył: 27 Kwi 2010 Posty: 370 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 2012-02-02, 23:06
|
|
|
| Grzes997 napisał/a: | | wiem i prawie brałem w nich udział |
A widzisz... może pecha przynosisz
Jakby nie patrzeć to teoretycznie im starsze auto tym prawdopodobieństwo że coś padnie rośnie... no chyba że już się wszystko wymieniło
ArKos trza było opla brać ... co prawda też by mógł olej "wywalić" ... ale to opel więc wszystko może się zdarzyć
Swoją drogą coś pechowy ten rok na wycieki oleju ...
Miałem podobną akcję w czwartek... ojciec pojechał Laguną do roboty i nawet nie zauważył wielkiej plamy oleju jaką zostawił na podwórku ... okazało się że w Lagunie 2.2dT (nie wiem czy w innych też tak nie jest) filtr jest przykręcony do tej tulejki z gwintem. W lagunie jest tak zrobione że jeśli filtr na niej się zapiecze to i tak można go wykręcić bo wykręci się cała ta tulejka z pompy... no i właśnie tam jakimś dziwnym sposobem puściła ... dojechaliśmy do znajomego na podnośnik spuściliśmy resztę oleju (wchodzi 7,2L a zlaliśmy niecałe 4. Wiadomo ile zostało na podwórku ) kupiłem 2 bańki po 4L oleju 10w40 i filtr (na który czekaliśmy 1,5h bo za pierwszym razem gamoń z magazynu przywiózł nie ten ) ...
Kto kolejny do przygód z wyciekiem oleju ? |
_________________ Jeśli coś nie jest zepsute i działa dobrze... zawsze może działać lepiej
Aktualnie:
Opel Vectra A - 1994 - 2,0/16V Rakieta
Renault Laguna I ph II - 1999 - 2,2dT->The Power Of Klekot
Renault Laguna II ph I - 2001 - 1,8/16V->Mamowóz |
|
|
|
 |
Grzes997

|
Wysłany: 2012-02-03, 08:12
|
|
|
| Krhid napisał/a: | ArKos trza było opla brać ... co prawda też by mógł olej "wywalić" ... ale to opel więc wszystko może się zdarzyć |
Oplowi można wybaczyć Audi zdecydowanie nie |
_________________ Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób.
http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy
 |
|
|
|
 |
ArKos

|
Wysłany: 2012-02-03, 13:29
|
|
|
| Krhid napisał/a: | | Kto kolejny do przygód z wyciekiem oleju ? |
Mogę powiedzieć tylko tyle o znanych mi wczoraj i dziś jazdach:
- Albea - rozerwało filtr oleju, najprawdopodobniej korek lodowy w układzie smarowania, LPG + krótkie odcinki = nie odparowanie wody z oleju... zawsze coś się jej dostanie przez pierścienie, a jak wiemy nasz gaz to syf a nie gaz
- A4 2.8v6 - wczoraj po południu zholowane do warsztatu kumpla, u którego ja swoje rzeźbiłem ręcami swojemi... u niego dokładnie TO SAMO co u mnie, kupel od razu mu powiedział gdzie ma jechać i co zrobić
- Grande Punto - zamarzła odma i wyrzygało pół oleju z misy, wszystko ufifrane pod maską
- Golf 4 tdi u mnie pod blokiem - rozerwało filtr paliwa
- Mondeo 2001 tdci - pękł króciec w chłodnicy
Jak widać problemem nie jest marka ani model, tylko -23*C przy którym żadne auto ze słabym punktem nie przeżyje A takie słabe punkty nawet nie wiadomo czy są.
Pomijam, że większość diesli pali co rano na zaciąg, bo z aku nie ma pary na rozruch.
Dziś rano po 10 minutach spaceru pies co chwilę chodził mi na 3 łapach i lizał jakąś - masakra temperaturowa. Więc po całej nocy pod chmurką auto ma prawo zaniemóc. Zrozumcie te kupki blachy, przecież nikt z nas nie ma samochodu mającego wszystko wymienione na nowe i w stanie jak nowe |
|
 |
Krhid
Zasłużony

|
Wysłany: 2012-02-03, 17:16
|
|
|
| ArKos napisał/a: | | Zrozumcie te kupki blachy, przecież nikt z nas nie ma samochodu mającego wszystko wymienione na nowe i w stanie jak nowe |
Fakt większość jeździ z rzeczami nie wymienionym do póki się nie zepsują... albo z niedbałości... patrz moja vectra gościu miał 400zl na super tłumik końcowy z spawaniem do auta... a zabrakło mu 2x25zł na końcówki drążków... że o pustych amorach nie wspomnę ...
Co do diesla... jeśli świeczki dobre, i paliwo dobre i aku dobre to musi być dobrze chociaż wiele osób się tym nie interesuje a potem "o jej, nie odpaliłem" ... dziś ponoć temp. ma zejśc do -20*C z tej okazji chciałem nagrać jak odpala moja lala w klekocie
| ArKos napisał/a: | | Jak widać problemem nie jest marka ani model, |
Oj tam oj tam
| ArKos napisał/a: | | tylko -23*C przy którym żadne auto ze słabym punktem nie przeżyje |
W 15 letnim samochodzie ( i starszym) to nie dziwi ... aczkolwiek takie jaja w 3-5 latku to troszkę nie fajnie.... morał ? starsze samochody lepsze bo pancerniesze |
_________________ Jeśli coś nie jest zepsute i działa dobrze... zawsze może działać lepiej
Aktualnie:
|
|
|
 |
ArKos

|
Wysłany: 2012-02-03, 17:26
|
|
|
| Krhid napisał/a: | | jeśli świeczki dobre, i paliwo dobre i aku dobre to musi być dobrze |
Zamarznie syf w odmie i już kuku. Wyrzyga trochę oleju, smród w środku... Albo trochę wody starczy, żeby rozerwało filtr oleju. I duuuuuupa. Stoimy.
| Krhid napisał/a: | | starsze samochody lepsze bo pancerniesze |
Nie. One są lepiej wykonane, z lepszych, "nieekologicznych" materiałów. I dlatego są trwalsze. |
|
 |
Krhid
Zasłużony

|
Wysłany: 2012-02-03, 18:30
|
|
|
| ArKos napisał/a: | | Zamarznie syf w odmie i już kuku. Wyrzyga trochę oleju, smród w środku... Albo trochę wody starczy, żeby rozerwało filtr oleju. I duuuuuupa. Stoimy. |
Nie no to akurat pominąłem coś takiego może się zdarzyć nawet w 0,5 rocznym mercu... bardziej mi chodziło o układ zasilania mając 3 lub nawet 2 świece żarowe sprawne w wyższych temperaturach zapalenie nie jest takie trudne ... zimą jest już gorzej ...
| ArKos napisał/a: | | One są lepiej wykonane, z lepszych, "nieekologicznych" materiałów. I dlatego są trwalsze. |
To miałem na myśli mówiąc "pancerniejsze" ... nie mówię już o jakości materiałów użytych przy projektowaniu tych "ekologicznych" aut... ale już sama ich grubość w nowych a starych autach... czasem można mieć wrażenie że różnica jest jak między deską a kartką papieru oczywiście mówię tu o skrajnościach...
Stare autka były projektowane na zasadzie " to ma działać i zobaczy się jak długo pożyje"... a teraźniejsze to ma działać ale za ok 3 lata/150tys km może/ma się zepsuć żeby klient wrócił po kolejne "nowe" auto... no paranoja jakaś ale dzięki temu widzimy potem zimą na parkingu sceny typu stoją 2 auta, 20 letnie i 5 letnie. I co? Stary "trup" odpala od strzała i odjeżdża a "młodzik" zostaje |
Aktualnie:
|
|
|
 |
ArKos

|
Wysłany: 2012-02-03, 18:34
|
|
|
Dlatego lubię stare samochody |
|
 |
Grzes997

|
Wysłany: 2012-02-03, 20:39
|
|
|
| ArKos napisał/a: | | Dziś rano po 10 minutach spaceru pies co chwilę chodził mi na 3 łapach i lizał jakąś |
nasmaruj mu podwozie wazeliną lub innym kremem, skóra spęka i będzie problem. |
 |
|
|
|
 |
szymon 1587cm3
Moderator Diesel niet :(

Model: astra
Oznaczenie silnika (symbol): 2.0 (20seh)
Paliwo: PB
Pomógł: 65 razy Wiek: 24 Dołączył: 22 Lut 2010 Posty: 1139 Skąd: Gniezno
|
Wysłany: 2012-02-03, 21:32
|
|
|
| Krhid napisał/a: | | Kto kolejny do przygód z wyciekiem oleju ? |
Zamarzla odma, wywalilo uszczelniacz walu od strony rozrzadu i 3l oleju poszly na pasek... Silnik zgaszony dopiero jak zaczela kontrolka przyswiecac i klawiatura zaczela klepac... Z miski zlalem niecaly litr oleju. Silnik o dziwo zyje, ma sie dobrze. Opel astra x16xel
Naprawa - 280zl robocizna swoja.
Teraz czekam az sie *** ojejciujejciu! *** druga Dosyc juz mam tej zimy... |
_________________ |
|
|
|
 |
|
|
| | Strona wygenerowana w 0,47 sekundy. Zapytań do SQL: 34 |
|
|