| Wyróżnij się, zobacz co Ci daje rejestracja na naszym forum |
Zarejestruj się na forumi szczegółowo opisz problem z Twoim samochodem. Nasi Eksperci udzielą Ci bezpłatnych porad jak skutecznie dokonać naprawy.
Zalety Rejestracji ?
1. Rejestrując się na forum masz gwarancję , że opisany przez Ciebie problem nie pozostanie bez odpowiedzi.
2. Rejestracja i korzystanie z pełnych zasobów serwisu jest darmowa a Użytkownik nie ponosi żadnych opłat
3. Opisując, swój problem z samochodem możesz zaoszczędzić ciężko zarobione pieniądze na podobną diagnozę w serwisach motoryzacyjnych
4. Masz szansę porównać zdiagnozowaną przez nas usterkę z diagnozą pochodzšcš z warsztatu motoryzacyjnego
5. Dajemy Ci do dyspozycji wiedzę naszych Ekspertów motoryzacyjnych całkowicie bezpłatnie
6. Po rejestracji na forum masz dostęp do forum bez reklam
Nie zwlekaj zarejestruj się i korzystaj z naszych zasobów - Kliknij Tutaj
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
thunder76
Nowicjusz

Marka: renault
Model: clio
Oznaczenie silnika (symbol): E7F 706
Paliwo: PB
|
Wysłany: 2011-11-15, 21:12 luzy między krzyżakiem a drążkiem kierownicy
|
|
|
witam
Mam spore luzy między krzyżakiem który jest przy maglownicy, a drążkiem kierownicy.
Ciężko było zdjąć krzyżak z drążka choć ruszał się swobodnie góra-dół. Na drążku są dwa takie jakby ,,zera". Dolne ściągnąłem i dzięki temu krzyżak zszedł. Widoczne jest ono na fotce. Górne jest u góry krzyżaka,Między wewnętrzną częścią krzyżaka a końcówka drążka który w niego wchodzi jest wolna przestrzeń. Był w niej jakby klej ???Bo wydłubywałem coś w tym stylu.
Proszę o podpowiedź jak to jest fachowo zamontowane i jak to naprawić żeby nie było luzu, bo brak mi pomysłu. Na klej?? jak tak to jaki? Pytałem mechanika, obejrzał i mówi, że takiego nie widział, i że to powinno być na sztywno a nie na klej. Więc co wypełniało tę przestrzeń? Załączam fotki krzyżaka i końcówki. Sorki za jakość ale robione telefonem.
Ps. nie wiem czemu ale fotki po chwili znikaja. Proszę o skorzystanie z bezpośrednich linków do nich podanych w odpowiedzi niżej |
| Ostatnio zmieniony przez thunder76 2011-11-15, 21:35, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
|
Wysłany: 2010-06-29, 22:35
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Grzes997
Administrator Przebiegły Mechanik

Marka: Opel
Model: Zafira
Oznaczenie silnika (symbol): X16XE
Paliwo: LPG+PB
Pomógł: 217 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Kwi 2010 Posty: 2799 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2011-11-15, 21:15
|
|
|
Gdzie te foty |
_________________ Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób.
http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy
 |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
thunder76
Nowicjusz

|
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Grzes997

|
Wysłany: 2011-11-16, 06:48
|
|
|
Wygląda na to że krzyżak jest wsunięty i zaprasowany na klej, jaki to klej nie wiem, i nie wiem czy kupisz osobno taki krzyżak czy raczej z cała kolumną kierowniczą, nie spotkałem się z takim elementem jako osobna część, jest to napewno fabrycznie prasowane i nie rozbieralne, a samego krzyżaka nie zregenerujesz.
Widzę na zdjęciu że sam krzyżak jest prasowany na wałki z wieloklinem i to jest cała część do wymiany nie sam krzyżak coś takiego jak na tej aukcji
http://allegro.pl/krzyzak...1881387215.html |
_________________ Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób.
http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy
 |
|
|
|
 |
thunder76
Nowicjusz

|
Wysłany: 2011-11-16, 19:43
|
|
|
| Grzes997 napisał/a: | Wygląda na to że krzyżak jest wsunięty i zaprasowany na klej, jaki to klej nie wiem, i nie wiem czy kupisz osobno taki krzyżak czy raczej z cała kolumną kierowniczą, nie spotkałem się z takim elementem jako osobna część, jest to napewno fabrycznie prasowane i nie rozbieralne, a samego krzyżaka nie zregenerujesz.
Widzę na zdjęciu że sam krzyżak jest prasowany na wałki z wieloklinem i to jest cała część do wymiany nie sam krzyżak coś takiego jak na tej aukcji
http://allegro.pl/krzyzak...1881387215.html |
Z tego co się dowiedziałem, jest a raczej był tam tak zwany wibroizolator gumowy, czyli wklejona guma w którą wchodził drążek równieź umocowany na klej. nigdzie nie moge dostać całości więc rozważam trzy opcje:
1- dopasować kawał twardej gumy do wnętrza krzyżaka, zrobić owalny dokładny otwór na drążek i całość zmontować na mocny klej,
2- ustawić wszystko we właściwej pozycji i zalać wnętrze jakąś żywicą, która ustabilizuje
całość
3 wypełnić wnętrze krzyżaka na długości jak sięga drążek klejem typu ,,poxipol" i zanim stwardnieje zamocować końcówkę.
Drążek się nie wysunie, bo na jego końcu jest ta metalowa podkładka, którą trzyma rozgięta lekko końcówka.
Proszę o podpowiedż, czy to będzie dobre i bezpieczne rozwiązanie, bo to jednak układ kierowniczy a nie lampa czy radio |
|
|
|
 |
Grzes997

|
Wysłany: 2011-11-16, 21:32
|
|
|
| Ja bym nie ryzykował, wolał bym poszukać z demontażu gotowego kompletnego, to jest kierownica którą wiesz co się robi a całość jest tak skonstruowana by w czasie kolizji na czoło całość dobrze się poskładała a nie wkomponowała się w klatkę piersiową, ale spróbować możesz a nusz się uda i będzie gites bo pomysł masz dobry, gdyby nie te wibracje zaspawał bym to tak jak jest w innych samochodach wszystko jest na sztywno bez gum. |
 |
|
|
|
 |
thunder76
Nowicjusz

|
Wysłany: 2011-11-17, 07:39
|
|
|
Nie wiem czy dziś znajdę czas , żeby się tym zająć, ale jak rozwiążę mój problem, to napiszę, co i jak wyszło. Poszukam jeszcze gotowego, a jeśli się nie uda to chyba zrobię tak jak to zrobił producent.Kwestia tylko znalezienia kawałka twardego klocka gumowego i jego dokładnej idealnej obróbki. Ale to się da zrobić i byłoby jak oryginał.
Pozdrawiam i na pewno napiszę |
|
|
|
 |
|
|
| | Strona wygenerowana w 0,44 sekundy. Zapytań do SQL: 24 |
|
|