Napraw Sam Swoje Auto Strona główna Home | Kontakt | RSS | Statystyki | Profil
Logowanie:



Automatyczne logowanie:
Uruchom; JavaScript!
Odśwież



Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
nycer Sam Naprawiam Audi
Średnio Zaawansowany
nycer



Marka: Honda
Model: Accord
Oznaczenie silnika (symbol): 2,2 i-ctdi
Paliwo: DIESEL
Wiek: 32
Dołączył: 22 Paź 2011
Posty: 116
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2018-01-06, 10:47   Łupnięcie subwoofera pzy wyłączaniu wzmacniacza

Kilka lub kilkanaście sekund po wyłączeniu radia z subwoofera wydobywa się jedno mocne uderzenie w momencie gdy wyłącza się wzmacniacz. Remote podpięte jest prawidłowo, zgodnie z rozpiską na radiu (niebieski kabelek)
Jak poradzić sobie z tym problemem?

Zamontowałem już w swoim życiu wiele instalacji car audio, ale po raz pierwszy spotkałem się z tym łupnięciem przy wyłączaniu wzmacniacza i dosyć mocno mnie to niepokoi...
 
 
Linki sponsorowane
Naczelny Wódz :)



Auto : Sam Naprawiam
Pomógł: 21 razy
Wiek: 21
Dołączył: 23 Mar 2010
Posty: 120
Skąd: Forum
Dopisz komentarz do postu Wysłany: 2010-06-29, 22:35   

Opel Corsa
ArKos Sam Naprawiam Audi
Administrator
capo di tutti capi



Marka: Opel
Model: Mokka/Calibra
Oznaczenie silnika (symbol): B14NET
Paliwo: PB
Zaproszone osoby: 41
Pomógł: 548 razy
Wiek: 46
Dołączył: 01 Lut 2010
Posty: 8003
Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: 2018-01-06, 13:13   

Zastosuj przekaźnik zwłoczny do włączania głośnika - taki, jakie są stosowane w domowym sprzęcie audio. Głośniki są włączane przekaźnikami 5s po włączeniu wzmacniacza.
Tu masz samochodowy, nada się http://allegro.pl/przekaz...6847010544.html
 
 
nycer Sam Naprawiam Audi
Średnio Zaawansowany
nycer



Marka: Honda
Model: Accord
Oznaczenie silnika (symbol): 2,2 i-ctdi
Paliwo: DIESEL
Wiek: 32
Dołączył: 22 Paź 2011
Posty: 116
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2018-01-06, 14:30   

Dzięki za odpowiedź. A gdzie, jak i do czego go podlaczyc?
 
 
Linki sponsorowane
Naczelny Wódz :)



Auto : Sam Naprawiam
Pomógł: 21 razy
Wiek: 21
Dołączył: 23 Mar 2010
Posty: 120
Skąd: Forum
Dopisz komentarz do postu Wysłany: 2010-06-29, 22:35   

Opel Corsa
Grzes997 Sam Naprawiam Audi
Administrator
jupikajej madafaka



Marka: Opel
Model: Zafira
Oznaczenie silnika (symbol): Z20LER
Paliwo: LPG+PB
Pomógł: 434 razy
Wiek: 51
Dołączył: 18 Kwi 2010
Posty: 4503
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 2018-01-06, 15:16   

Ten przekaźnik co Arkos pisze nic nie da, bo piszesz że uderzenie jest po wyłączeniu wzmacniacza, a Arkos proponuje opóźnienie włączenia głośnika, można spróbować zwykłym przekaźnikiem który po podaniu napięcia na remote włączy przekaźnik i zamknie obwód wzmacniacz-głośnik a po wyłączeniu remote natychmiast rozłączy wzmacniacz od głośnika.
 
 
nycer Sam Naprawiam Audi
Średnio Zaawansowany
nycer



Marka: Honda
Model: Accord
Oznaczenie silnika (symbol): 2,2 i-ctdi
Paliwo: DIESEL
Wiek: 32
Dołączył: 22 Paź 2011
Posty: 116
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2018-01-06, 15:26   

Wczoraj tylko po podłączeniu wzmacniacza problem występował przy wyłączaniu wzmacniacza, czyli w momencie gdy hasła dioda na wzmacniaczu 'power'. Dzis gdy wsiadłem do samochodu i włączyłem zapłon również usłyszałem łupniecie. Możesz mi pokazać jaki przekaźnik mam zastosować? Najlepiej jakiś link do allegro czy cos takiego. I wyjaśnić łopatologicznie co i do czego mam połączyć? Elektryka jest dla mnie czarną magią
Z góry dzięki za odpowiedź
  
 
 
Grzes997 Sam Naprawiam Audi
Administrator
jupikajej madafaka



Marka: Opel
Model: Zafira
Oznaczenie silnika (symbol): Z20LER
Paliwo: LPG+PB
Pomógł: 434 razy
Wiek: 51
Dołączył: 18 Kwi 2010
Posty: 4503
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 2018-01-06, 15:45   

Kupujesz zwykły samochodowy przekaźnik


do styku 86 podłączasz masę
do styku 85 podłączasz remote (niebieski kabel 12V wychodzący z radia )

przecinasz jedną żyłę przewody miedzy wzmacniacza a samym głośnikiem, jak to jest subwoofer to musisz go rozebrać.

do styku 30 podłączasz kabel od strony wzmacniacza
do styku 87a podłączasz przewód od strony głośnika

Wydaje mi się że masz ten subwoofer źle podłączony, tam sa trzy styki w zasilaniu
1. masa
2. stały plus
3 remote czyli sterowanie z radia
dwa pierwsze muszą być na stale podłączone a wydaje mi si e że Ty sygnałem remonte zasilasz również cały subwoofer i w takim przypadku mogą występować stuki.
  
 
 
Grzes997 Sam Naprawiam Audi
Administrator
jupikajej madafaka



Marka: Opel
Model: Zafira
Oznaczenie silnika (symbol): Z20LER
Paliwo: LPG+PB
Pomógł: 434 razy
Wiek: 51
Dołączył: 18 Kwi 2010
Posty: 4503
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 2018-01-06, 15:51   

nycer napisał/a:
Zamontowałem już w swoim życiu wiele instalacji car audio

nycer napisał/a:
I wyjaśnić łopatologicznie co i do czego mam połączyć? Elektryka jest dla mnie czarną magią


Zastanawia mnie czy pisze to ta sama osoba :lol: :lol: :lol: :lol:
 
 
nycer Sam Naprawiam Audi
Średnio Zaawansowany
nycer



Marka: Honda
Model: Accord
Oznaczenie silnika (symbol): 2,2 i-ctdi
Paliwo: DIESEL
Wiek: 32
Dołączył: 22 Paź 2011
Posty: 116
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2018-01-06, 16:20   

Tak zamontowałem w swoim życiu wiele systemów car audio, zarówno w wszystkich swoich samochodach jak również w kilku samochodach kolegów. Bo generalnie samo podłączanie subwoofera, czy wymiana głośników,, radia itd. jest banalnie proste. Podlaczanie również nie jest żadnym problemem. W sensie przeciągnięcie przewodów spod maski do bagażnika, podpięcie kilku kabli itd. wiec nie rozumiem skąd to zdziwienie. Po raz pierwszy zdazyla mi się taka sytuacja jak teraz, że coś nie bangla tak jak powinno

[ Dodano: 2018-01-06, 18:42 ]
Grzes997 napisał/a:

Wydaje mi się że masz ten subwoofer źle podłączony, tam sa trzy styki w zasilaniu
1. masa
2. stały plus
3 remote czyli sterowanie z radia
dwa pierwsze muszą być na stale podłączone a wydaje mi si e że Ty sygnałem remonte zasilasz również cały subwoofer i w takim przypadku mogą występować stuki.


I tak właśnie jest to podłączone. Gdyby podłączone było remote pod stały prąd to wzmacniacz w ogóle by się nie wyłączał, a się wyłącza, po kilku sekundach po czym następuje łupnięcie.
  
 
 
Grzes997 Sam Naprawiam Audi
Administrator
jupikajej madafaka



Marka: Opel
Model: Zafira
Oznaczenie silnika (symbol): Z20LER
Paliwo: LPG+PB
Pomógł: 434 razy
Wiek: 51
Dołączył: 18 Kwi 2010
Posty: 4503
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 2018-01-06, 19:42   

Podłącz ten przekaźnik jak pisałem zobaczymy czy to zniweluje nie przyjemy efekt
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów audi a4 b5 szarpanie pzy ruszaniu z miejsca
Gość Skrzynia biegów 4 2011-06-03, 08:18
ArKos
Brak nowych postów Trzęsie silnikiem przy wyłączaniu - 1.9 cdti -z19dt
kaliope Silnik Diesel - silnik, osprzęt i układy 2 2016-06-03, 17:31
kaliope
Brak nowych postów Którędy przeciągnąć kabel zasilający do wzmacniacza Vectra B
longin1983 Car Audio / NAVI / GPS 2 2016-05-29, 21:50
longin1983
Brak nowych postów Dobór kabli do wzmacniacza. Tanie OFC czy markowe CCA ?
nycer Car Audio / NAVI / GPS 0 2017-09-19, 09:01
nycer


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group Karty plastikowe Karty plastikowe

Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 26