|
|
| Autor |
Wiadomość |
grabus-yo
Nowicjusz Grabus

Marka: Opel
Model: Vectra B
Oznaczenie silnika (symbol): X18XE
Paliwo: LPG+PB
|
Wysłany: 2011-02-21, 08:57 LPG
|
|
|
Witam, od jakiegoś czasu słyszę stuki na tyłach samochodu, na początku myślałem że to coś w zawieszeniu ale stukało nawet gdy samochód stał w miejscu na światłach. teraz już wiem ze ma to związek z LPG , te stuki to najprawdopodobniej dochodzą ze zbiornika albo jego okolic, nie wiem co to może byc??? jaka jest tego przyczyna proszę o pomoc |
_________________ grabowski |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
|
Wysłany: 2010-06-29, 22:35
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Grzes997
Administrator Przebiegły Mechanik

Model: Zafira
Oznaczenie silnika (symbol): X16XE
Pomógł: 217 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Kwi 2010 Posty: 2799 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2011-02-21, 09:00
|
|
|
| Sprawdź czy nie odkręciło się mocowanie zbiornika, może pokrywa się poluzowała lub jakiś przewód stuka o karoserię. Więcej nic tam nie może być, no chyba że w samym zbiorniku coś się stało np poluzował się pływak ale to raczej nie możliwe. |
_________________ Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób.
http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy
 |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
grabus-yo
Nowicjusz Grabus

|
Wysłany: 2011-02-21, 09:04
|
|
|
ok , sprawdzę wszystko , dzięki za szybką odpowiedz pozdrawiam
[ Dodano: 2011-02-21, 11:17 ]
sprawdziłem butle, pokrywę , przewody i nic tam nie lata, dzisiaj jechałem na przegląd i stałem 10 min na wyłączonym silniku i znowu coś stukło , sam już nie wiem czy to ma zwiazek Z LPG , może to z tłumika coś stuka , on już właściwie nadaje sie do wymiany ... wszystko to jest dziwne bo odgłos tego stukania to tak jak by zaciągnąc hamulec ręczny i ruszyć , słychac wtedy jak ręczny puszcza i jest taki stuk....nie wiem co o tym myslec.... jak macie pomysł to piszcie pozdro |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Dawid
Specjalista Tu naprawię, tam zepsuję ;-)

Model: Astra F 1.7 TDS Isuzu
Oznaczenie silnika (symbol): X17DT
Paliwo: DIESEL
Pomógł: 3 razy Wiek: 27 Dołączył: 06 Paź 2010 Posty: 223 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 2011-02-22, 00:44
|
|
|
Duchy Posprzątaj albo przewieź teściową w bagażniku to się dowiesz co stuka |
|
|
|
 |
adawoj34
Początkujący NUBI29

Marka: daewoo
Model: nubira
Oznaczenie silnika (symbol): 1.6
|
Wysłany: 2011-02-22, 11:43
|
|
|
jak wymienialem zbiornik gazowy po2 miesiacach zaczelo pukac jak bylo gazu na rezerwie i jak zatankowalem do pelna 1dzien potem spokoj,juz sie przyzwyczailem kiedys wypale gas i podjade by ustawil plywak ale jak to bywa nigdy nie mam czasu,butla nowa a plywak zle zalozyl i tyle ,zatankowany do pelna plywa sobie i puka w scianke butli i jak jest pusty tez sprawdz w ten sposob |
|
|
|
 |
grabus-yo
Nowicjusz Grabus

|
Wysłany: 2011-02-22, 22:46
|
|
|
no to chyba będzie ten pływak bo nic innego nie może stukać he he ale powiedz mi czy może on stukać nawet gdy auto już nie chodzi powiedzmy 5 min bo tak mi sie działo jak i również podczas jazdy , dziwne to wszystko ale baniak chyba nie wybuchnie pozdro |
|
|
|
 |
adawoj34
Początkujący NUBI29

|
Wysłany: 2011-02-23, 11:59
|
|
|
dziwne?jaki zbiornik gazu standardowy?otwoz bagaznik zawies sie na jego krawedzi i bujnij gora dol jak bys sprawdzal amorki z tylu tak po chlopsku przy pelnym lub prawie bedzie pukac ale piszesz ,ze jak nie pracuje ?nasuwaja sie 3 odpowiedzi albo pykasz panienke albo plyniesz promem albo?nie wiem moze zawor musisz przystawic ucho przez szmate bo mrozy do konca lutego,nie ma tam urzadzen mechanizmow jesli nie w butli bo nie jezdzi moze zawieszenie amortyzator jakas tuleja g-m a jak bebny moze sprezyna zauwaz czy jak wsidasz czy wysiadasz jesli masz odglos z tylu fury to dziwne ale jest mroz to tez moze amorek,co do butli to opusc oparcia z tylnej[kanapy]wylacz silnik bedzie wyrazniej najpierw trzeba sie zorientowac czy w samoochodzie czy na zewnatrz
[ Dodano: 2011-02-23, 12:07 ]
a jeszcz zostala klapa bagaznika moz cos obcierac i sa tam tez silowniki albo wyluzuj i odepnij z haka h. ten camping po co go targasz |
|
|
|
 |
grabus-yo
Nowicjusz Grabus

|
Wysłany: 2011-02-23, 13:15
|
|
|
ja obstawiam zawór albo pływak w butli, amory sprawdzałem juz jakis czas temu, w poniedziałek miałem przeglad i z zawieszeniem wszystko ok, w piatek jade sprawdzic gaz, wyciagłem wykładzine z bagażnika i teraz słychac te pukanie wyrazniej , tak jak by młotkiem gumowym uderzyć w butle gazu, a butla jest w miejscu koła czyli okrągła,
[ Dodano: 2011-02-24, 11:29 ]
witam dziś juz wiem ze pływak w butli obija sie o ścianki , a te stukanie dochodzi z zaworu , nie wiem tylko co mu jest a pewnie ma jakieś zawiasy czasem walnie mocniej a po chwili juz lżej |
|
|
|
 |
adawoj34
Początkujący NUBI29

|
Wysłany: 2011-02-24, 12:48
|
|
|
no tak plywak + zawor,plywak jest mocowany na zaworze od wewnatrz nie rozni sie od paliwowego,jednym koncem puka w scianke i zapiera z drugiej cos trze bo ramie plywaka krzywo ustawione i tyle ,trzyma sie pewnie bo do konca plywak sie nie wysunal,tak to plywal by sobie i pukal caly czas,wysmigaj paliwo lpg i gazownik ci ustawi nie rob sam [sa plaby]moim zdaniem 20-30 zl i pewnie koniec historii ale odpisz mi sie zdazylo,tobie innych moze nakierowac. |
|
|
|
 |
grabus-yo
Nowicjusz Grabus

|
Wysłany: 2011-02-25, 10:29
|
|
|
problem sie rozwiązał po wizycie u gazownika pływak sobie pływa w butli ale to nie problem i może tak sobie być a co do problemu strzelania w butli , który mi nie dawał spokoju to poprostu blacha pod zbiornikiem w miejscu kola , wgniata sie i jest glośny stuk ponoc Vectry tak maja, ze blacha w tym miejscu jest cienka a pozatym mam cały czas koło zapasowe na zbiorniku więc dodatkowy ciężar który wgniata tą blachę , może też mróz ma coś do tego dzięki za pomoc , pozdrawiam |
|
|
|
 |
ArKos
Administrator Szef wszystkich szefów

Marka: Ałudi :)
Model: A6 C5
Oznaczenie silnika (symbol): AEB
Zaproszone osoby: 41
Pomógł: 279 razy Wiek: 40 Dołączył: 01 Lut 2010 Posty: 4713 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2011-02-25, 11:00
|
|
|
Untitled Document | Dziękujemy za pozostawienie informacji o rozwiązaniu problemu. Będzie to pomocne dla osób, które zmagają się z podobnym problemem w swoim samochodzie. | |
|
 |
adawoj34
Początkujący NUBI29

|
Wysłany: 2011-02-25, 13:20
|
|
|
arkos to jest to,mozna bylo by automatycznie do pierwszego postu osoby proszacej o pomoc dopinac krotka informacje aby opisala final . grabus-yo niedlugo bedzie ci brak tego stukania ale coz przyzwyczaisz sie |
|
|
|
 |
ArKos
Administrator Szef wszystkich szefów

Marka: Ałudi :)
Model: A6 C5
Oznaczenie silnika (symbol): AEB
Zaproszone osoby: 41
Pomógł: 279 razy Wiek: 40 Dołączył: 01 Lut 2010 Posty: 4713 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2011-02-25, 13:44
|
|
|
To pisanie nic nie da. Można prosić - jeden na 10 coś napisze o efekcie. I co?
Szkoda.... |
|
 |
|
|